En Sıcak Konular

Diaspora ve Ermenistan'ın istekleri bizi bağlamaz

7 Kasım 2009 19:34 tsi
Türkiye Ermeni Patriği Mesrob II Mutafyan'ın Vekili Aram Ateşyam, Türkiye'deki Ermenilerin sorunlarını Türkiye Cumhuriyeti ile çözebileceğini, bu nedenle diaspora ve Ermenistan'ın ne istediğinin kendileri için bir önemli olmadığını söyledi.

Kayseri'de Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nde yapılan restorasyon çalışması sonrasında düzenlenen Takdis töreninin yöneten Patrik Vekili Ateşyam, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını ve yaşanılan sorunları da Türkiye Cumhuriyeti'yle çözeceklerini vurguladı.

Diaspora ve Ermenistan'ı tanımadıklarını kaydeden Ateşyam, "Ermenistan'a sadece ruhani anlamda bağlılığımız var. Hiç kimse ne burada ne de diasporadaki Ermeniler iki toplumu karşı karşıya getirmesinler. Bizi bağlamaz. Türkiye'de Ermeni Patrikhanesi var. Kendi yetki sınırları içinde çalışır. Ermenistan'a bağlı değiliz. Ermenistan'a ruhani anlamda bağlıyız. Saygımız sonsuzdur. Başpatriğe de oradaki kutsal Eş Miyadük Kilisesi'ne de. Ama ondan dışarı burası Ermeni Patrikhanesi'dir. Bizim iç tüzüğümüz var, kendi kurallarımızla yaşar, idare ederiz. Beyrut'taki Ermenistan'daki Kudüs'teki önderler ne söylemiş bizi bağlamaz. Buradaki Ermeniler kendi patrikhanesi çatısı altında faaliyetlerini sürdürür, kiliselerini yaşatırlar. Bu cemaatin de görevidir. Kendi elinde bulunan 45 kilise, 16 okul, hastane ve 3 gazeteyi yaşatmak. Bu kilise de onlardan bir tanesidir. Biz bu ülkede yaşadığımız ve bu ülkenin vatandaşı olduğumuz için mutluyuz. Ruhani değerlerimize sadık kaldığımız için mutluyuz." diye konuştu.

DİASPORANIN NE SÖYLEDİĞİ BİZİ İLGİLENDİRMEZ

Türkiye'deki Ermenilerin sıkıntısının kendi devletinde çözüleceğini ifade eden Ateşyam, diasporanın ve ne söylediğinin kendilerini hiç ilgilendirmediğini ve bağlamadığını açıkladı.

Aynı zamanda Ermenistan'ın da ne istediğinin, ne algıladığının kendilerini bağlamayacağını aktaran Ateşyam, "Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Öyle ki bazı gazetelerde orası Ermenistan, burası Türkiye diye başlık atmak çok yanlış. Bu kilise yeni inşa edilmedi. Bin senedir vardı. Onlarca kez onarıldı ve bu günde cemaatimizin verdiği maddi destekle bu kilise onarılmıştır. Her Ermeni bu devlete bağlıdır. Bağlı da olmak zorundadır. Birinci görevi budur. Ancak tabi ki ben azınlık bir toplum olarak bu ülkede yaşayan bir sıkıntım varsa tabi ki devletimin kapısını çalıp çözümünü bu ülkeden arayacağım. Çünkü ben buranın vatandaşı, buranın evladıyım. Dünya üzerinde iki başka toplum yoktur ki birbirleri için şiirler fermanlar yazsın, gözyaşı döksünler. Ermeniler Türk komşusunun ölüsü için, Türk Müslüman kardeşlerimiz de Ermenilerin cenazesi için gözyaşı dökmüştür. Bütün sıkıntılarda bu iki toplum yan yana olmuştur. Sonradan olan üzücü olaylar tabi ki biraz sıkıntı oluşturmuştur ama bunlar iki toplumun yan yana gelmesine engel değildir. Siyasetçiler, ülke yöneticileri sorunları olabilir. Ama halkı bağlamaz. Ermenistan da herhangi bir eve gidin Türk kanalları var. Uydular koymuşlar Türk televizyonlarını izliyorlar. Türkçe şarkılar söylüyorlar. İki toplum arasında sorun yok." şeklinde konuştu.

Ermeni vatandaşlarına tavsiyelerde bulunan Ateşyam, bugün bu topraklarda yaşayan, bu ülkenin vatandaşı olan herhangi bir Ermeni'ye Türkiye Cumhuriyeti'ne hizmet etmek, vergi vermek gerekiyor mu diye sorulsa aklı başında her Ermeni'nin 'getir bana Türk parasını' diyeceğini hatırlattı.

Türk parasının üzerinde Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin olduğunu dile getiren Ateşyam, "O halde Mustafa Kemal'in yani Türkiye Cumhuriyeti'nin hakkını vereceksin. Hizmet edeceksin, vergini ödeyeceksin, askerliğini yapacaksın, yasalara saygılı olacaksın ve diğer taraftan tanrıya olan görevinizi de yerine getireceksiniz. Bu gün olduğu gibi." ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,641 µs