En Sıcak Konular

Putin korkuttu! Rusya eski günlere geri mi dönüyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son çıkışı, "Rusya eski günlere geri mi dönüyor?" sorusunu akılları getirdi. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Rusya Uzmanı İlyas Kamalov, Putin’in sözlerinin iç politikadan çok dış politika amacıy

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Uzmanı Kamalov, ANKA’ya yaptığı açıklamada Putin’in Almanya’da yaptığı ve NATO ile ABD’yi eleştirdiği konuşması hakkında farklı yorumların olduğunu söyledi. Bazı kişilerin 2008 yılında yapılacak seçimler öncesinde, Putin’in varisine siyasi bir miras bırakmak için bu sözleri sarfettiğine inandığını kaydeden Kamalov, ancak kendisinin bu görüşe katılmadığını belirtti. Kamalov, Putin’in zaten Rusya’da yüksek bir reytingi olduğunu, üstelik 2008 için aday olmayacağını ifade etti.
Putin’in son çıkışının dış politikaya yönelik olduğunu vurgulayan ASAM Rusya Uzmanı Kamalov, Putin’in göreve geldiği günden bu yana Rusya’nın dış politikadaki etkisini arttıracağı söylediğini belirtti.
     
İLİŞKİLER RENKLİ DEVRİMLERE KADAR İYİYDİ
Rusya ile ABD arasındaki ilişkinin başlangıçta oldukça iyi olduğunu kaydeden Kamalov, özellikle 11 Eylül sonrasında Rusya’nın Afganistan ve Irak operasyonlarına karşı çıkmadığını hatırlattı.
Kamalov, Rusya ve ABD arasında bu iyi ilişkinin, Amerika’nın Bağımsız Devletler Topluluğu’nda (BDT) gerçekleşen renkli devrimlere destek vermesine kadar sürdüğünü kaydetti. İlyas Kamalov, "Ancak burada ipler koptu ve inişli çıkışlı bir politika başladı" diye konuştu.
Rusya’nın daha sonra Orta Amerika ülkeleriyle ve Orta Doğu’da İran ve Suriye’yle yakınlaşarak ABD’nin işlerini zora soktuğunu vurgulayan Kamalov, bu çerçevede Putin’in çıkışının beklenen bir açıklama olduğunu söyledi.
Kamalov, "Rusya (bu açıklamayla) tekrar bir süper güç olmasa da güçlü bir aktör olduğunu gösterdi. Tek kutuplu düzen sona erdi mesajı verdi" dedi.
     
TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİLERİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLMELİ
Putin’in son çıkışının Türk-Rus ilişkilerini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de "Rusya-Türkiye ilişkileri deyince AB müzakereleri ve ABD ile ilişkiler düşünülüyor oysa bence Rusya-Türkiye ilişkileri bağımsız olarak ele alınmalı" diye konuştu.
Rusya’nın AB ya da ABD’nin alternatifi olamayacağını kaydeden Kamalov, Türk-Rus ilişkilerinin özellikle 2004 yılı sonrasında ciddi biçimde geliştiğini vurguladı. Kamalov, Türkiye’yle Rusya arasında 11 milyar dolarlık bir ticaret olduğunu, amacın ise bu rakamı 2008’de 25 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

milliyet



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,680 µs