Doğru zaman değil | " /> Doğru zaman değil | "/>

En Sıcak Konular

ABD uyardı: Doğru zaman değil

7 Kasım 2009 10:09 tsi
ABD uyardı: Doğru zaman değil "İran ile iş yapmanın zamanı olmadığını düşünüyoruz"

ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Türkiye'yi ziyaret etmesi ile ilgili olarak, "Umudumuz, Türkiye'nin Sudan hükümetine vereceği mesajın, bizim ve Avrupalı dostlarımızınkiyle tutarlı olması" dedi.

Gordon, Yabancı Basın Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bir soru üzerine, Türkiye'yle İran arasında enerji anlaşmaları imzalanmasını değerlendirdi. Amerikan yasalarının İran'da enerji sektörüne büyük yatırım yapanlara yaptırım öngördüğünü hatırlatan Gordon, İran'ın nükleer programı konusunda uluslar arası toplumun yaptığı önerilere yanıt vermesi gerektiğini ifade etti. ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırım koşullarında bir değişiklik olmadığını, bu ülkeyle ekonomik alanda iş yapmadıklarını belirten Gordon, "Ayrıca, diğer ülkeler için de İran ile iş yapmanın zamanı olmadığını düşünüyoruz, Ana noktayı vurgulamam gerekirse, İran'a yatırımlar ya da bu ülkeyle alışverişler bizim yasamızla çatışmasa bile, genel prensip olarak, İran ile iş yapmak için uygun zamanın bu olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda ileriye gitmeden önce, İran'ın uluslararası toplumun tekliflerine yanıt verdiğini görmek istiyoruz" dedi.

AVRUPALILAR, AB SÜRECİNİ TEŞVİK ETMELİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediklerini ifade eden Gordon, Amerika'nın AB üyesi olmadığını, Türkiye'nin üyeliği konusundaki kararı Avrupalılar'ın vereceğini belirterek, Amerika'nın Türkiye'nin üyeliğine uzun süredir destek verdiğini hatırlattı. AB üyelik sürecinin Türkiye için sağlıklı ve yapıcı olduğunu söyleyen Gordon, 'üyelik yolunda güçlü Türkiye-AB ilişkilerinin hem Türkiye, hem Avrupa için iyi olduğunu' vurgulayarak, "Avrupalı dostlarımızın Türkiye'nin üyelik sürecini devam ettirmelerini teşvik ediyoruz. Türk hükümeti ve halkı bu konuda istekli. Avrupalılar da bu süreci teşvik etmeli. Avrupalılar da güçlü, kalkınmış ve demokratik bir Türkiye'yi aralarında görmek istemeli" şeklinde konuştu.

KIBRIS'TA YARDIM ETMEYE HAZIRIZ

Kıbrıs konusuna da değinen Gordon, Ada'daki barış görüşmelerini 'önemli bir fırsat' olarak niteledi. Çözüm konusunda zorluklar ve taraflar arasında da görüş farkları olduğunu vurgulayan Gordon, Amerika'nın elinden geldiğince bu sürece destek vereceğini söyledi. Amerika'nın Kıbrıs konusundaki politikasını yineleyen Gordon, İki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon kurulmasını desteklemeye devam ettiklerini dile getirerek, "İlerleme sağlanmasını umuyoruz. Yardım etmeye hazırız" ifadesini kullandı.

EL BEŞİR'E DOĞRU MESAJLAR VERİLMELİ

Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama emri bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in Türkiye ziyaretine ilişkin de konuşan Gordon, İslam Konferansı Örgütü toplantılarına 'kimin davet edileceğinin Amerika'ya kalmadığını' belirtti. El Beşir ile Türkiye'de görüşmelerin yapılacağını kaydeden Gordon, "Umudumuz, Türkiye'nin Sudan hükümetine vereceği mesajın, bizim ve Avrupalı dostlarımızınkiyle tutarlı olması" dedi.

Cihan



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs