En Sıcak Konular

AB yolundaki Türkiye'de 7 ilde sinema salonu yok

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'de, sinema seyircisi sayısı her geçen gün artarken Ardahan, Bayburt, Bitlis, Gümüşhane, Iğdır, Kilis ve Şırnak'ta sinema salonu bulunmuyor.

Karabük, 135 kişiyle nüfusa göre sinema koltuğuna düşen kişi sayısı açısından en şanslı il olurken, Ağrı'da 5 bin 637 kişiye bir sinema koltuğu düşüyor.


Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Genel Sekreteri Deniz Yavuz'un “Türkiye Sinemaları Genel Görünümü” başlıklı araştırmasından derlediği bilgiye göre, 2000 yılında 284 sinema kompleksi, 651 sinema salonu, 156 bin 240 sinema koltuğu bulunan Türkiye'de, günümüzde, 411 sinema kompleksi, bin 299 sinema salonu ve 198 bin 489 sinema koltuğuna ulaşıldı.

Buna göre bir vilayete 5 sinema kompleksi, 16 sinema perdesi ve 2 bin 450 sinema koltuğunun düştüğü Türkiye'de, sinema salonlarının koltuk ortalaması ise 152 oldu.

Türkiye çapında sinema salonlarında 4 bin personelin çalıştığı, 2 binin üzerinde sinema projeksiyon makinesinin ise faal durumda olduğu tahmin ediliyor.
    
“DİĞER” SİNEMA SALONLARI
    
Türkiye'de düzenli olarak vizyon filmleri gösteren sinemalar dışında, askeri tesislerde hizmet verenler, erotik filmler gösteren salonlar, yazlık-açıkhava sinemaları, üniversite-okul salonları ile üç boyutlu film gösterimleri yapan işletmeler de bulunuyor.

Erotik film gösterimi yapan 125 sinema salonunun 17 bin 33 koltuk kapasitesi bulunurken, 27 askeri sinema salonunun 7 bin 755, 27 üniversite-okul sineması salonunun 7 bin 564, 18 yazlık-açıkhava sinema salonunun 10 bin 205, 8 üç boyutlu
film gösterimleri yapılan sinema salonunda bin 376,  1 arabalı sinemada ise 301
koltuk kapasitesi bulunuyor.
    
SİNEMA ZİNCİRLERİNİN KAPASİTESİ
    
Araştırmada, Anadolu'da ve İstanbul'da uzun yıllar hizmet veren köklü sinemaların yerlerini, sinema zincirlerine bağlı modern sinema salonlarının aldığına dikkat çekiliyor.

AFM, 11 farklı ilde 31 sinema kompleksi, 157 salon ve 25 bin 226 koltuk sayısıyla sinema zincirlerinin başını çekerken, Mars'ın 7 ilde yer alan 13 sinema kompleksinde 13 bin 425 kapasiteli 84 salonu, Tüze'nin ise 9 ilde yer alan 17 sinema kompleksinde 12 bin 500 kapasiteli 79 salonu bulunuyor.

Zincir sinemaların toplam koltuk kapasitesi ise Türkiye genelinde mevcut koltuk kapasitesinin yüzde 44'ünü oluşturuyor.
    
İLLERE GÖRE SİNEMA SAYILARI
    
Her hafta yaklaşık 500 bin kişinin sinema bileti alması, yıllık seyirci ortalamasının 30 milyona yaklaşması ve gösterime giren yerli filmlerin sayısının artması gibi olumlu gelişmelere rağmen Ardahan, Bayburt, Bitlis, Gümüşhane, Iğdır, Kilis ve Şırnak'ta halen sinema salonu bulunmuyor.

Türkiye'deki 198 bin 489 sinema koltuğunun yüzde 50'sini İstanbul, Ankara ve İzmir'deki sinema koltukları oluşturuyor.

hürriyet



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,637 µs