En Sıcak Konular

Sürpriz atama: Kıbrıs sürecinde ABD direksiyonda

0 0 0000 00:00 tsi
Sürpriz atama: Kıbrıs sürecinde ABD direksiyonda BM Genel Sekreterliği görevini devralan Güney Koreli Ban Ki-Moon’un Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı olarak ABD’li büyükelçi Lynn Pascoe’nun getirilmesi büyük yankı yaptı.

Pascoe, bu göreve atanan ilk ABD’li olduğu belirtiliyor. Atama, ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümünde daha aktif olmaya hazırlandığı işareti olarak değerlendirildi.

Son olarak Jakarta Büyükelçisi olan, bundan önce de ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan Pascoe, geçen yıl Kıbrıs’ın iki tarafı ile, kapsamlı bir çözüm bulunmasına katkı yapmayı amaçlayan 8 Temmuz Anlaşması müzakerelerini yütüren İbrahim Gambari’nin yerine getirildi. Böylece, Pascoe, BM Genel Sekreter Siyasi İşleri Yardımcılığını üstlenen ilk ABD’li oldu.

Kıbrıs adasında büyük yankı bulan atama, çeşitli yorumlara yol açtı. Atamanın ABD’nin Kıbrıs sorununu çözüm çabalarında daha aktif olacağının işareti olarak da değerlendiriliyor.

Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde ciddi sıkıntıları yaratan Kıbrıs sorununun, NATO-AB işbirliğini etkilediğine dikkat çekilirken söz konusu görevi ABD Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey görevleri yapmış olan bir diplomatın üstlenmesi ile müzakere sürecine ivme verileceği dile getiriliyor.

TEPKİLER

KKTC’de atamanın olumlu karşıladığı belirtilirken Rumların atamaya hiç de memnun olmadıkları da öne sürülüyor. Atamayı değerlendiren Rum lideri Tassos Papadopulos’un, “Pascoe’nun atanması, Kıbrıs ile ilgili çalışmaları daha zora sokmaz” yolundaki sözlerine rağmen Rum tarafının sıkıntılı olduğu belirtiliyor.

Nitekim, AKEL basın sözcüsü Andros Kiprianu, ABD’nin bu atama ile BM’yi kontrol etmeyi amaçladığını, bundan rahatsız olduklarını söyledi.

ZAMANLAMA İLGİNÇ

Bu arada, Lynn Pascoe’nun Genel Sekreter Yardımcısı olarak 9 Şubat’ta görevlendirildiği belirtiliyor. Aynı gün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüştüğüne dikkat çekiliyor.

Rum tarafının aksine atamadan memnun olduğu ifade edilen KKTC’de Pascoe’nun Kıbrıs konusunda yaşanan “tıkanıklığın” aşılması için hemen kollarını sıvaması bekleniyor.

Bu çercevede, Papadopulos’un isteksizliği nedeniyle bir türlü gerçekleşemeyen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesinin yakında yapılması olasılığı arttığı görüşleri de dile getiriliyor.

Haber7



Bu haber 248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs