En Sıcak Konular

Çok kutup cereyan yapar: II. Soğuk Savaş başlıyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Çok kutup cereyan yapar: II. Soğuk Savaş başlıyor! Ne zamandır kokuları geliyordu ama resmi adı Münih’te kondu!. Hem Putin hem Gates tarafından.. Adlı adınca ve tüm ritüellerine saygı gösterilerek! ‘Soğuktan gelen adamlar’ yeni savaşı başlatıyor! İsmi ise ‘II. Soğuk Savaş’ dö

Almanya’nın Münih şehrinin politik tarihte anımsanacak birden çok öyküsü var ama bunlara çokca anımsacak bir tanesi daha eklendi… Rusya ile Batı dünyası ama özelde ABD arasındaki gerilim, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra oldukça gevşedi.

Ama şu da bir gerçek ki, iki ülke arasında yeni bir gerilimin, en azından son 3 yıldır yavaş yavaş yükseldiği de bir gerçek. Adı konulmamış bu tatsızlığın varlığının ilk resmi ifadesi ise işte Münih’te gerçekleşen “43. Münih Güvenlik Zirvesi”nde yapıldı.

Hem de bizzat Vladimir Putin’in, yani Rusya Devlet Başkanı’nın, yani Sovyetler Birliği’nin görkemli mirasının üzerinde oturan ülkenin liderinin ağzından! 

Çok eski düşmanların eski dostuğu!..

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kürsüye çıkıp, dinleyicilerin bir anda nostaljik soğuk duş geçirten şu sözleri etti; "ABD dünyada istediğini yapabileceğini sanıyor; tehlikeli bir biçimde güç kullanıyor... Kimse kendini emniyette hissetmiyor ve nükleer silah edinmek istiyor. ABD, tehlikeli biçimde güç kullanıyor. Nükleer silahlardan onlar sorumludur. Avrupa'ya füze kalkanı kurarsanız gereken cevabı veririz.”

Herkes o eski duyguyu hemen hatırladı.. Her satırı başlıbaşına sancılı bu paragrafın son cümlesi tam ve kusursuz bir ‘Soğuk Savaş” cümlesiydi.  
 
Putin ve Rusya’yı yakından izleyenler açısından derin bir şok yaşanmadıysa da bu sözcükleri bir Soğuk Savaş tanımı için eksik bulunlar, devamında şüphe etmeyi hemen bıraktılar.

İki kutup varsa, soğuk olur!..

Putin, 90'lara kadar "iki kutuplu" olan dünya sisteminin şimdi tek kutuplu olmadığını savundu. Bunun aksini söyleyen ABD'ye de meydan okudu: "Tek kutuplu dünya ne demek? Bu kavramı ne kadar süslerseniz süsleyin, bu dünyada tek bir güç merkezinin, tek bir kuvvetin, tek bir patron olması demek. Bu demokratik değil, bazıları bize demokrasi dersi veriyor. Ancak demokrasiyi kendileri öğrenmek istemiyor" dedi.

Diplomatik dil bu çıkışı ne kadar “eşitlik ve demokrasi” bağlamına paketlese de, esas olar Putin’in söylediği şuydu.. Oyunda biz de varız, hatta artık başkaları da var. Putin, “Rusya’yı oyunun dışında tutumazsınız” dememişti. “Tek kutuplu bir dünya yok” demişti ve bu belli bir literatüre aitti!

Benzerlikler üzerine şaşırtıcı olan bir başka konuda, soğuk savaşta yaşanan çekişme konularının bile aynı olması.. Örneğin füzeler ve nükleer silahlar meselesi.. Putin, Bush'un Orta Avrupa ve özellikle Polonya'da kurmayı planladığı füze kalkanı projesine dair kriz konusunda taviz vermeyeceğini, kendi güvenlikleri için önlem alacaklarını, bunun da da silahlanma yarışını başlatacağını söyledi.  Rusya, benzerlikler yetmezmiş gibi, NATO'nun Doğu'ya genişlemesinin de "tehdit" olarak algılandığını bildirdi.


Eski casuslar açık konuşur…
Rakibin yanıtı da gecikmedi.. ABD Savunma Bakanı Gates, Putin'e cevap verdi.. Ve bu yanıt da eğlenceli biçimde “eski günlere” nostaljik gönderme yapıyordu.. Hem de adlı adınca; “Eski bir Soğuk Savaşçı’nın dün yaptığı konuşmalar beni daha az karmaşık olan zamanların nostaljisine götürdü. Dünyaya bir Soğuk Savaş yeter" diye konuştu.

Gates’in konuşmasının devamı ise hiçbir bölümüne dokunulmayacak kadar eski soğuk günleri anımsatıyordu; "Ben de birikimimi, sayın Putin gibi farklı bir alandan elde ettim, kariyerim casusluk alanındaydı. Casuslar sözünü sakınmaz!"

Rusya ile ABD arasında bir süredir yaşanan ve Soğuk Savaş’ın yeni bir formu olduğu çok belli bu çekişmenin adının konulması dönemi böylece bitmiş oluyor. Ancak bu noktaya nasıl gelindiği ve bundan sonra ne olacağının analizinin ise iyi yapılması şart. Zira yeni günler yeni bir eksenin, iki veya daha fazla kutuplu bir dünyanın yaşanmaya başlayacağını gösteriyor. Bu yeni bir soğuk savaş dönemi! Bunun için “II. Soğuk Savaş” olarak anılması hiç de yanlaş olmayacak.

iyibilgi.com



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs