En Sıcak Konular

Toprak enerjisini duydunuz mu?

0 0 0000 00:00 tsi
Toprak enerjisini duydunuz mu? Aşık Veysel'in "Koyun verdi, kuzu verdi süt verdi/ Yemek verdi, ekmek verdi, et verdi" dediği toprak artık enerji de veriyor. Toprak enerjisi ile bugün Türkiye'de 132 ev ısıtılıyor.  Bu enerijnin maliyeti ve hakkındaki tüm bilgiler bu h

Türkiye'de giderek artan enerji maliyetlerine çare aranırken, İstanbul Riva Konakları'nda uygulanan sistem doğalgaza alternatif olmaya aday. Toprağın altında yüzyıllardır biriken enerjiyi kullanarak bedavaya ısıtma sağlayan sistem Riva'da 132 villada kullanıldı. Gerektiğinde elektrik enerjisine de dönüştürülen yazın da klimaları çalıştırabilen bu sistemin kuruluş maliyeti ise sadece 10 bin YTL.

Toprağın altında biriken ısıyı sondaj yaparak ısı pompalarıyla ısıtma enerjisine çeviren sistem dünyada 26 ülkede uygulanıyor. Hatta İsveç hükümeti doğalgaza olan bağımlılığı azaltmak için yeni kurulan konutlarda bu sistemi zorunlu hale getirdi. Türkiye'yi bu proje ile tanıştıran firmalardan biri olan Alman Viessmann firması 2 yıldır projeyi yaygınlaştırmaya çalışıyor. İlk kez toplu bir konut projesi olarak Riva Konakları'nda uygulanan sistem başarılı oldu. Viessmann yetkilileri Türkiye'deki evlerin yüzde 90'ının bu yöntemle ısıtılabileceğini enerjide dışa bağımlılığın da azalabileceğini ifade ediyorlar.

5 bin metrekare alanı da ısıtırız

Avusturya menşeli Heliotherm şirketi de "ısı pompalarını" Türkiye'de yaygınlaştırma çabasında. Şirketin Türkiye temsilcisi Thermotech'in Satış Sorumlusu Mehmet Erarslan, Avrupa'da yaygın olan bu sistemin Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını söylüyor. Türkiye'de bu tür alternatif enerji kullanımlarının devlet tarafından desteklendiğini, ancak ısı pompaları ile ilgili daha net bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ifade eden Eraslan, şu an kendilerine çok fazla talep geldiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bu geleceğin teknolojisi. Bu sistemi Türkiye'de bir an önce yaygınlaştırmamız lazım. İzmit ve Beylikdüzü'nde çok büyük projeler için çalışmaya başladık. Bu sistem ile 5 bin metrekare kapalı alanı ısıtmak mümkün. Bu nedenle bir çok sanayi tesisi de maliyetlerini azaltmak amacıyla bizimle görüşüyor. En ufak bir fosil yakıt kullanmıyoruz. Çevreye en ufak zararımız yok. 300 metrekare bir konut için yatırım tutarımız 10-17 bin euro arasında değişiyor.“

Riva Konakları ilk riski aldı

Projeyi Türkiye’de ilk kez toplu olarak uygulayan Riva Konakları’nın Proje Genel Koordinatörü Yaşar Ülkümen, her bir villa için 10 bin dolar maliyet ile projenin gerçekleştiğini ifade ediyor. Ülkümen, "Bu sistem ömür boyu çok az bir maliyetle ısınma ve enerji hizmeti sağlıyor. İnternet üzerinden herşey takip ediliyor" diyor.

Projeyi hayata geçirmeden önce mevzuat araştırması yaptıklarını ancak bu konuyla ilgili Türkiye'de herhangi bir yasal düzenlemeye rastlamadıklarını, ancak mevzuatlarda böyle bir yasak da bulunmadığını ifade eden Ülkümen, bu projeyi uygulamaya nasıl ikna olduklarını ise şu sözlerle açıklıyor: "Ben bu sistemi yurtdışında görmüştüm. İşin uzmanı yakın bir arkadaşım da beni ikna etti. Daha sonra bu konuda Viessmann'ın en tecrübeli firma olduğunu gördük. El sıkıştık ve projeyi başarı ile hayat geçirdiler. Sistem şu an sorunsuz çalışıyor. Çevreye sıfır zararı olan bu proje umarım Türkiye'ye örnek olur."

Hükümetin destek vermesi gerekiyor

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Derneği Genel Sekreteri Metin Atamer ise, İskandinav ülkelerinde yaygın kullanılmaya başlayan projenin Türkiye'de henüz çok yeni olduğunu söyledi. Projenin güvenilirliğinde bir sorun olmadığını da ifade eden Atamer, tek sorunun bu tarz yeni teknolojilerin hükümetler tarafından desteklenmemesi olduğunu söyledi. Dernek olarak bu tür yenilenebilir kaynakların yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Atamer,"İlk kez toplu bir yerleşim alanında bu sistemin kullanılması Türkiye için çok önemli bir adım. Hükümet ısı pompaları ile sağlanan enerjiyi desteklemeli. Ancak hükümet henüz bu projeye yeterince destek vermedi" dedi.

Isı pompası nasıl çalışıyor


* Isı pompası, dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki ısı kaynağından aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren makinenin adı.

* Toprağın 100 metre altında bulunan düşük sıcaklık buraya monte edilen makine ile etkilerle yukarıya ısı ve enerji pompalaıyor.

* Temiz bir kaynak olan ve yıl boyunca sıcaklığı kararlı olan toprak bu makine ile bedava bir enerji deposuna dönüşüyor.
 
referans



Bu haber 11,407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,115 µs