En Sıcak Konular

Deniz Baykal'ın Türkiye için önceliği

28 Ekim 2009 23:43 tsi
Maltape'de yapılan Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin açılışına katılan CHP lideri Baykal, demokrasi ve Cumhuriyet tartışmalarına değinirken Türkiye'nin barış içinde yaşamasının nedenini Cumhuriyet'e bağladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, gerçek bir demokrasinin ancak sağlam bir cumhuriyet zemininde yükseleceğini belirterek, ''Bir demokrasinin Cumhuriyeti tahrip etmesi, onun demokraside daha ileriye gitmesi sonucunu doğurmaz, tam tersine demokrasinin giderek köksüzleşmesini, temelsizleşmesini ve kendisini ayakta tutamaz hale dönüştürmesini zorunlu kılar'' dedi.

Baykal, Maltepe Belediyesince yaptırılan Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı.

Burada konuşan Baykal, Türkiye'de Cumhuriyetin bir bilinçli tercih olarak, devletin kuruluşunun hemen ertesinde ortaya konulmuş olmasının, bugün Orta Doğu coğrafyasında bir parçası olduğu kültür, inanç ve değerler dünyasının içinde çağdaş uygarlığa en yakın noktaya gelmeyi başaran Türkiye'nin hukuk temellerini insan hakları anlayışı zemininde örme kararını ortaya koyan, feodal değerlere meydan okuyan, kadın-erkek eşitliğini temel hedef olarak kabul eden ve birbirinden farklı kültür, etnik, inanç kimliklerini bir arada huzur ve barış içinde yaşatmayı başaran bir büyük model olduğunu kendilerine düşündürdüğünü söyledi.

Cumhuriyet'in bu yönüyle dünyada çok köklü bir değişimi gerçekleştiren örnek bir modernleşme projesi olduğunu vurgulayan Baykal, şöyle devam etti:

''Gerçekten 1. Dünya Savaşı'nın sonrasında her bakımdan parçalanmış, ülkesi işgal edilmiş, maneviyatı tahrip edilmiş, arkasında feodal bir kültür, etkinliğini kaybetmiş gelenekler ve teslim olmuş siyasi yapı zemininde iddialı bir kimlikle bağımsız bir devleti vatandaşlık anlayışı, milli irade anlayışı, milli egemenlik anlayışı, kadın-erkek eşitliği temel anlayışı doğrultusunda kurmaya başlamış, sonra çok köklü hukuk dönüşümlerini, eğitim ve kültür değişikliklerini yaşama geçirmiş ve gerçekten dünya çapında büyük bir modernleşme projesini saygıdeğer bir başarı çizgisine taşımış evrensel bir model ortaya koymuştur.'' 

Baykal, Cumhuriyet'in büyük bir olay olduğunu ifade ederek, ''Bugün çevrenizde Türkiye eğer en fazla barış içinde yaşıyorsa, en istikrarlı ülkeyse, ekonomik bakımdan en ileri noktaya gelmişse, hukuku en ileri noktadaysa, demokrasisi en ileri noktadaysa, bunun temelinde hiç kuşku yok ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu dünya görüşü vardır, bu anlayışı vardır'' şeklinde konuştu.

Cumhuriyet'in bir temel olduğunu, bunun üzerinde çok köklü, çok önemli yeni yapılanmaların ortaya çıktığını dile getiren Baykal, Cumhuriyet'in bir son değil, başlangıç olduğunu, tüm sağlıklı oluşumların temelinde Cumhuriyet'in bulunduğunu ve bulunması gerektiğini kaydetti.

Baykal, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşundan hemen sonra demokrasiye geçiş çabası içinde olduğunu, daha Mustafa Kemal'in döneminde iki kez çok partili siyasi rejime geçme denemeleri yapıldığını, ancak başarısızlıkla sonuçlandığını ifade ederek, çünkü Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü koruyabilmesinin, kendisine hasmane duygularla yaklaşan bir dünyanın içinde kendi varlığını, istikrarını ve ulusal bütünlüğünü koruyabilmesinin çok özel tedbirleri gerektirdiğini söyledi.

-CUMHURİYET VE DEMOKRASİ-

CHP Genel Başkanı Baykal, şöyle devam etti:

''Bugün gelinin noktada cumhuriyetin demokrasiye düşman olduğu şeklinde bir anlayışın yer yer bazı zihinlerde yer tuttuğuna tanık oluyoruz. Cumhuriyet ve demokrasiyi birbirini ortadan kaldırmaya yönelik düşünen, 'Cumhuriyet ve demokrasi arasında bir çelişki, bir çatışma kaçınılmazdır' anlayışıyla yaklaşan düşünce sistemlerini fevkalade yanlış gördüğümüzü ifade etmeliyim. Gerçek bir demokrasi ancak sağlam bir cumhuriyet zemininde yükselir. Bir demokrasinin cumhuriyeti tahrip etmesi, onun demokraside daha ileriye gitmesi sonucunu doğurmaz, tam tersine demokrasinin giderek köksüzleşmesini, temelsizleşmesini ve kendisini ayakta tutamaz hale dönüştürmesini zorunlu kılar. O nedenle demokrasiyi cumhuriyet doğurmuştur, demokrasi cumhuriyete sahip çıkmak zorundadır. Cumhuriyet demokrasiyle taçlanmıştır, demokrasi cumhuriyeti gözü gibi korumak durumundadır. Eğer demokrasi cumhuriyeti tahrip ederse, demokrasi olarak da varlığını sürdürmesi olağanüstü güç hale gelir.

aa



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,775 µs