En Sıcak Konular

Kaplan: Tuğluk yargılanamaz

28 Ekim 2009 22:07 tsi
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Hasip Kaplan, terör örgütünü övme suçu işlediği gerekçesiyle 1,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un dokunulmazlığı olduğunu ve Meclis kararı olmadıkça yargılanama

DTP'li Kaplan, milletvekillerinin seçimden önce veya sonra işlendiği iddia edilen bir suçla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararı olmadıkça sorguya çekilemeyeceğini, tutuklanamayacağını ve yargılanmayacağını ifade etti.

DTP Parti Meclisi toplantısının ardından yazılı bir açıklama yapan Kaplan, Tuğluk'un seçilmeden önce düşüncesini açıkladığı bir konuşma yaptığı için 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti.

Anayasa'nın 83. maddesinin dokunulmazlıkları düzenlediğini ifade eden Kaplan, düzenlemeye göre milletvekillerinin seçildikleri ve mazbatalarını aldıkları andan itibaren dokunulmazlık kazandığını belirtti.

Milletvekillerinin seçimden önce veya sonra işlendiği iddia edilen bir suçla ilgili olarak, Meclis kararı olmadıkça sorguya çekilemeyeceğini, tutuklanamayacağını ve yargılanamayacağını ileri süren Kaplan, "Anayasa'nın 'temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılması' başlıklı 14. maddesindeki hallerin dokunulmazlık kapsamında olmadığını kaydetti.

Kaplan, "Hangi suçların bu kapsamda yer aldığına ilişkin bugüne kadar düzenleme yapılmamış. Milletvekillerinin yargılanma prosedürüne ilişkin düzenlemeleri belli. DTP milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 14. maddesi uyarınca dava açılması yasalara aykırı. Milletvekillerinin 1994 yılında olduğu gibi tekrar yargılanma, tutuklanma, ceza alma ve cezaevi süreçlerini yaşama ihtimalini büyük bir talihsizlik, hukuksuzluk ve Anayasa ihlali olarak görüyoruz. DTP, verilen kararın Yargıtay ve ulusal üstü hukuk sürecini takip edecektir." dedi.
 
cihan

 

 



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs