En Sıcak Konular

Mardin'deki toplu mezarda Ermenliler mi yatıyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Mardin'deki toplu mezarda Ermenliler mi yatıyor? Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan toplu mezarlar Ermenilere mi ait? İsveç Parlementosu bunu tartışıyor. Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, gerek İsveçlilere, gerekse konuyla ilgilenen diğer bilim adamlarına çağrı yapıyor ve bi

Geçtiğimiz yıl Nokta Dergisi’nde Mardin’in Nusaybin ilçesinde toplu mezarlar bulunduğuna ve bu mezarların Ermenilere ait olduğuna dair iddialar yer aldı.

İsveç Södertörns University College’de soykırım uzmanı olarak görev yapan Prof. David Gaunt da bu toplu mezarlarda tehcirde katledilen Ermenilerin veya Süryanilerin bulunduğunu savunarak konuyu İsveç Parlamentosu’na taşıdı. Bunun üzerine, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, gerek Prof. David Gaunt’a, gerekse konuyla ilgilenen diğer bilim adamlarına bir çağrıda bulunarak, söz konusu mezarları birlikte açmayı teklif etti. Prof. Halaçoğlu, bu çağrı üzerine Prof. David Gaunt’tan olumlu bir cevap aldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Prof. David Gaunt, Mardin Nusaybin’deki mezarları açmak üzere işbirliği yapmaktan memnun olacaklarını söyledi. Ancak, Prof. Gaunt’un bazı şartları vardı: Kazı esnasında kendilerine bölgede tam bir özgürlük tanınmasını istiyordu. Ayrıca, toplu mezar hakkında bilgisi veya fikri olanlarla konuşulmasına imkán ve fırsat tanınmasını talep ediyordu. Bunların yanısıra, toplu mezarın bulunduğu mağaraya herhangi bir engelle karşılaşmadan girmeyi ve çevrede var olduğu söylenen diğer toplu mezarları da görmeyi arzu ediyordu. Biz doğal olarak bu taleplerin hepsini kabul ettik. Hatta kendilerinin ve delegasyonun her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağımızı da söyledik. Kazı için de havaların uygun olacağı mart sonunu önerdik. Şimdi gelecek cevabı bekliyoruz."

İlk kez olacak

Prof. Halaçoğlu, söz konusu mezarların Ermenilere veya Süryanilere ait çıkması durumunda ortak basın toplantısında kendilerinin özür dileyeceğini, aksi durumda ise Prof. David Gaunt’un özür dilemesini beklediklerini de vurguladı. Bugüne kadar böyle bir şeyin yaşanmadığını, bir toplu mezarın ilk kez çeşitli ülkelerden bilim insanların katılımıyla açılacağını belirten Prof. Halaçoğlu, başta Ermenistan olmak üzere başka ülkelerden bilim insanlarının da kazılara katılabileceğini söyledi.

Prof. Gaunt’un Nusaybin’deki toplu mezarlar konusunu İsveç Parlamentosu’na taşıdığı, iskeletlerin kimlik tespiti ve ölüm sebeplerinin araştırılması için adli tıp uzmanları ve tarihçilerden oluşacak bağımsız bir heyet kurulması yönünde önerge verdiğini hatırlatan Prof. Halaçoğlu, her şeyin kazı ile ortaya çıkacağını söyledi.

Dink'in ölümü kayıp

Prof. Halaçoğlu, Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin Türkiye’nin aleyhine olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Hrant Dink’i kim, hangi düşünceyle öldürmüş olursa olsun, en büyük zararı Türkiye’ye vermiştir. Dink, Ermeni meselesinin gerisinde Batılı ülkelerin bulunduğunu biliyor ve Kürtleri uyararak, ’Biz oyuna geldik, siz gelmeyin’ diyordu. Kendisini konferans vermesi için TTK’ya davet edecektim. Türkiye için kayıptır." 


hürriyet



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs