En Sıcak Konular

Rusya bütçe açığını kapatmak için 50 ton altını satışa çıkarıyor

28 Ekim 2009 17:54 tsi
Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, ekonomik kriz nedeni ile oluşan bütçe açığının kapatılması için yüklü miktarda altın satışı yapabileceklerini açıkladı.

Konu üzerinde çalıştıklarını kaydeden Kudrin, önümüzdeki günlerde daha net bilgi verebileceğini belirtti. Rus basını da, Değerli Metal ve Eşya Fonu'nun (Gohran) yıl sonuna kadar Londra borsalarından 50 tonluk bir altını satışa sunacağı bilgilerine yer verdi. Basında yer alan bilgiler bakanlık tarafından yalanlanmazken, Moskova'nın altın satışından 1,7 milyar dolarlık bir gelir elde etmesi bekleniyor.

Vedomosti gazetesine konuşan Gohran yetkilisi, SSCB döneminden bu yana ilk kez dev parti altın satışı olacağına dikkat çekerek, satışın miktarı konusunda bilgi vermedi . Altın satışından elde edilen gelirin Rus federal bütçesine aktarılacağı da kaydedildi.


Rusya Başbakanlık Sözcüsü Dmitri Peskov ise altın satışıyla ilgili kararnamenin henüz imzalanmadığını söyledi. Rus Banka Moskvı Bankası uzman yetkilisi Yuri Volov ise şimdi altın satmanın tam zamanı olduğunu savundu. Rus uzmanlara göre altına yönelik talep her zamanki gibi yüksek.

Rus resmi Rossiyskaya Gazetesi de Gohran kurumunun yaklaşık 45 ton altın satacağını yazdı. Gazeteye konuşan Rusya Kuyumcular Birliği Başkanı Valeri Radişeviç de bu adımın hükümet tarafından onaylandığını belirterek, "Elde edilen gelir bütçe açığının finanse edilmesinde harcanacaktır." dedi.

2008-2009 yıllarında Rusya'da altın üretimi de arttı. Rusya Altın Üreticileri Birliği rakamlarına göre bu yılın yedi ayında altın üretimi yüzde 21,7 oranda (89,18 tona yükseldi) artış sağladı.


2009'da gayr safi milli hasılanın yüzde 7,7'sine denk açık bekleyen Rusya, gelecek yıl da yüzde 6,8'lik açık öngörüyor. Rusya'nın rezerv fonu 78,7 milyar dolara gerilerken, bu rakamın 2010 yılında oluşacak 100 milyar dolarlık açığı kapatması beklenmiyor. Rusya özelleştirme ve tekel ürünlerine vergiyi artırarak, açığı bir miktar kapatmayı hedefliyor.


Dünyanın üçüncü büyük altın ve döviz rezervine sahip olan Rusya'nın 16 Ekim itibariyle toplam 423,4 milyar dolarlık rezervi bulunuyor. Altın rezervi yüzde 14 artan Rusya'nın toplam altın miktarı 19 milyar dolar değerinde.

Cihan



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs