En Sıcak Konular

Norveç ne yapacağını şaşırdı

28 Ekim 2009 15:58 tsi
Norveç Polisi, 36 yaşındaki İranlı bir üniversite öğrencisini, "İran'ın nükleer programına katkı sağlayabilir" korkusuyla sınır dışı etmeye karar verdi.

Narvik Üniversite Koleji Uzay Teknolojileri bölümünde okuyan İranlı öğrencinin, edindiği bilgilerin İran'daki nükleer amaçlı programlarda kullanılabileceği endişesiyle Polis Güvenlik Servisi (PST) tarafından sınır dışı edilmesine karar verildi.

Geçtiğimiz yıl Norveç'e gelerek Narvik Üniversitesi'nde bir yıl Norveççe hazırlık dersleri alan İranlı öğrencinin, bu sene uzay teknolojileri bölümündeki dersleri almaya başladığı belirtiliyor. Norveç Göçmen Bürosu (UDI), İranlı öğrenci ve eşinin ülke dışına çıkması için 12 günlerinin kaldığını belirtti.

PST yetkilisi Jorn Presterud Cottage, uzay teknolojileri programlarıyla füze güdümlü mermi konularının birbiriyle ilişkili olduğunu ve bu bölümde öğrenilecek bilgilerin farklı amaçlarla kullanılabileceğini vurguladı.

İlk kez böyle bir sebepten dolayı bir öğrenciyi sınır dışı edeceklerini belirten Cottage, "Üniversitelerdeki hassas bölümlerde okuyan uluslararası öğrencilere yönelik şimdiye kadar herhangi bir güvenlik araştırmamız olmamıştı. Sanırım bu konuda ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor" şeklinde açıklamada bulundu. Bu şekilde farklı amaçlar için ülkeye gelen öğrenci sayısının çok olabileceğini de sözlerine ekleyen Norveçli Uzman, bu tür bilgileri öğrenmek isteyenler için, kontrol eksikliğinden dolayı, Norveç'in çok uygun ve rahat bir "liman" olduğunu savundu.

Diğer bir PST uzmanı Martin Bernsen ise İranlı öğrenciyi sınır dışı etmelerini, BM'nin üç yıl önce uygulamaya koyduğu bir kanun çerçevesinde yaptıklarını belirtti. Bernsen, "BM'nin bu kanunu, İranlıların nükleer programlarda kullanılabilecek bilgi edinmelerinin engellenmesini içeriyor. İranlı öğrencinin sınır dışı edilmesi bu kanuna dayanıyor" dedi.

UDI İletişim Direktörü Gro Bogen Nilsen de Afaganistan ve İran'dan gelen üniversite başvuru dosyalarını, güvenlik soruşturması için öncelikle PST'ye gönderdiklerini söyledi.

REKTÖR: ÖĞRENCİNİN SINIR DIŞI EDİLMESİ ÇOK SAÇMA

Narvik Üniversitesi Rektörü Arne Erik Holde ise İranlı öğrencilerinin sınır dışı edilmesi kararının çok saçma olduğunu savunarak, "Üniversitelerinde okutulan ders içeriklerinin hepsi internette de mevcut. Bu bilgileri öğrenmek için illaki üniversiteye gelmesi gerekmiyor." şeklinde konuştu.

Cihan



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs