En Sıcak Konular

İhbar mektubu deyip geçme

28 Ekim 2009 15:19 tsi
İhbar mektubu deyip geçme Komplo belgesinin orijinalini gönderen subayın ihbar mektubu tartışılıyor. Her darbeden önce hükümetler uyarılmıştı. İhbarı dikkate almayan Menderes asıldı...

Her darbeden önce, ordu içerisinde darbeye karşı olan subay ya da subaylar mevcut hükümeti uyarmışlardı. 12 Mart darbesinde, kanlı biten 27 Mayıs darbesinde ve postmodern bir darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat sürecinde Türkiye tarihi bu tip ihbarlara şahit oldu.

Ancak o dönemki hükümetlerin kaderi bu ihbarları önemsemeyerek yok olmaktı. Adnan Menderes kendisine gelen darbe ihbarlarına inanmamış: "Ordu bunu niye yapsın?" demiş ve sonra da idam edilmişti. Menderes döneminde Türkiye Cumhuriyeti daha darbeyle tanışmamıştı kuşkusuz. Ancak şu an darbe konusunda çok tecrübeli olan Türkiye Cumhuriyeti Menderes'in yıllar önce düştüğü hataya düşmemesi gerekir. "Binbaşı Samet Kuşçu Aralık 1957'de ordu içinde darbe hazırlıkları yapıldığı bilgisini hükümete iletmesiyle toplam 9 subay tutuklandı ve askerî mahkeme tarafından yargılandı. Yargılamanın ardından gerçekten cuntanın içinde olan subaylar askerî mahkeme tarafından serbest bırakılırken mahkum edilen tek kişi, cuntayı ihbar eden

Samet Kuşçu oldu. İki yıl hapis cezası aldı ve ordudan uzaklaştırıldı. 1957'de tutuklanıp serbest bırakılanların bir kısmı 27 Mayıs sonrası darbenin Milli Birlik Komitesi üyeleri olarak karşımıza çıktı. Cuntayı yargılayan mahkemenin başkanı Tümgeneral Cemal Tural'dı; darbenin generali değil bir askeri olmaya razı olduğunu söyleyen kişi. Darbe sonrasında 1. Ordu Komutanı oldu, 1966'da da Genelkurmay Başkanı. 1957'de darbecileri yargılarken darbeciydi, hep de darbeci kaldı. Zavallı Samet Kuşçu, darbeyi darbecilere ihbar etti ve darbeciler tarafından darbe yapılmadan cezalandırıldı!.."

Bu olay aslında günümüze pek yabancı değil aslında. Ciddi darbe iddialarından sonra iddiaları önemsemeyen bir kitle, 'bunlar neden gazetelerde yazıyor'a kafayı takmıştı. Şamil Tayyar gibi yazarlara yüzlerce dava açıldı. 28 Şubat sürecinde de benzer olaylar yaşandı. Bu sefer darbeyi ihbar eden İsmail Kitapçı'ydı ve gene darbeyi yapanlar değil, ihbar edenler yargılandı.

"Silahlı Kuvvetler'de, darbe yapmak isteyen generallerin bulunduğu iddiasıyla Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları dahil birçok askerî ve sivil yetkiliye ihbar mektubu gönderen bir üsteğmenin 11 Ekim'de askeri mahkemede yargılandığı öğrenildi. Halen tutuklu olan üsteğmenin Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nda görevli olduğu anlaşıldı. Silahlı Kuvvetler'in komuta katındaki orgeneral ve oramiral rütbesindeki bazı generallerin darbe yapmak istedikleri şeklinde bir mektubu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları dahil birçok askerî ve sivil yetkiliye gönderen bir üsteğmenin ilk duruşmasının 11 Ekim tarihinde askerî mahkemede yapıldığı öğrenildi.

Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nda görevli Deniz Pilot Üsteğmen İsmail Kitapçı'nın 29 Temmuz 1995 tarihli mektubundan amirleri haberdar olunca Kitapçı, 6 Eylül'de tutuklanarak askerî cezaevine konuldu. Sağlık durumunun kontrolü için GATA Askeri Hastanesi'nde psikiyatri kliniğine muayeneye gönderilen Üsteğmen Kitapçı'nın psikolojik rahatsızlığı olmadığı tabip raporu ile anlaşılınca Genelkurmay Başkanlığı, soruşturma açılması için talimat verdi. Bunun üzerine Genelkurmay Askerî Savcılığı tutuklu üsteğmenin Genelkurmay Başkanlığı nezdinde kurulu askerî mahkemede yargılanması için iddianame hazırladı. İddianamede, Kitapçı'nın "astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir ve komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak tahkir ve tezyif etmek" suçuyla askerî Ceza Kanunu'nun 95/4 maddesi gereğince 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Askeri savcılığın iddianamesine göre, Genelkurmay İstihbararat Başkanlığı'nda görevli Üsteğmen İsmail Kitapçının mektubunda bir kısmı halen görevde olan komutanlarla ilgili olarak şu iddialar bulunuyor:

Mektuptaki Darbeci' Tarifi

"Sahte idealler lanse ederek demokratik ve laik olmayan uygulamalar ile personeli düşünce ve inançlarından dolayı kategorize ettikleri ve keyfi davrandıkları..., TSK'deki başarılı subay, astsubay ve askerî öğrencilerin bazı komutan ve grupların senaryoları ile pasifize edildiği..., TSK'de Oramiralı Vural Bayazıt, Orgeneral Ahmet Çörekçi, Orgeneral D. Bayazıt, Korgeneral Doğu Aktulga, Korgeneral Teoman Koman (her ikisi de halen orgeneraldir) ve diğer bazı komutanların ihtilal düşüncesinde olup, ihtilal rüzgarları estirdikleri ve bu hususta uygun ortam hazırlamaya yönelik çalışmalar içinde bulundukları..., diğer bazı komutanların da siyasî sistemde daha güçlü olmak için resmî ideolojiyi koruma-kollama görevi adı altında müdahaleci bir tutumun içinde bulundukları ve bu yolda birçok duyumların da bulunduğu..." Edinilen bilgilere göre, Denizci Pilot Üsteğmen İsmail Kitapçı'nın tutuklanmadan önce rahatsızlık duyduğunu iddia ettiği ortamda Silahlı Kuvvetler'de görev yapmak istemediği için istifa etmek istediği, bunun için de yabancı bir kadınla evlendiği ileri sürüldü. Öte yandan "darbe ihbarcısı üsteğmen" haberini abonelerine geçen UBA haber ajansı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 11 Ekim tarihli duruşmada gizlilik kararı alındığının bildirilmesi üzerine haberini servisten çekti."

Kaynak: Liberalses



Bu haber 970 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs