En Sıcak Konular

ABD 'orada' dağılıyor

28 Ekim 2009 13:19 tsi
ABD 'orada' dağılıyor BS entrikaları sürüyor; O diplomat 'nasıl' istifa etti? iyibilgi Ankara

“Beyaz Saray’ı sarsan mektup” mektup diye duyurdu Türk basını bu olayı ama, aslında Beyaz Saray sanki şaşırmış gibi oldu. Aslında Beyaz Saray sarsıldı ama nedeni istifa değil. İçi sarsıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ilk kez bir diplomat, Afganistan’daki savaşın “anlamsızlığını” gerekçe göstererek istifa etti.

O diplomatın ismi Matthew Hoh ve istifa ettiği görev yeri Afganistan’ın en tatsız yerlerinden biri belki de birincisi sayılan Zabul Bölgesi. Zaten daha dibi yok.

Tabii bu coğrafi alan bölgedeki üst düzey bir diplomat olan Hoh’un gözünü korkuttuğu için istifa edildi sanmasın. Çünkü o aslında bir asker. Amerikalıların pek övündüğü “Marine” yüzbaşısı.

Yani deniz piyade yüzbaşısı. Savunma Bakanlığı’nda da bulunmuş bir asker, Irak’ta savaşmış da bir asker. Teoriyi de pratiği de biliyor yani.

Ancak sonra Hoh diplomat oluyor. ABD Dışişleri Bakanlığı da onu tecrübesi nedeniyle Afganistan’a gönderiyor. Hoh’un siyasi görüşü de biliniyor.

O bir Cumhuriyetçi ve Şahin! Tabii Obama yönetiminin neden onun gibi birini gönderdiği merak edilebilir ama unutulmaması gereken onun bir asker-diplomat olduğu.

Bu yüzden Taliban’ın cirit attığı o bölgenin en yüksek ABD’li diplomatı olarak tayin edildi. Ancak hesap çarşıya pek uymadı. Çünkü Hoh, “savaşı protesto ederek” istifa etti! “Savaş anlamsız” dedi.

Hoh vakası böylece daha ilginç hale geldi. Bir Şahin, savaşın anlamsızlığını protesto ederek diplomatik görevden ayrıldı.

Bunun sembolik değeri o kadar kıymetli ki, Washinton da politik rüzgarlar estirmesi doğal olacaktı ve öyle de oldu.

Hoh’un istifa mektubundan kısa bölümler veren Hürriyet Gazetesi'nden alıntılayalım: “İstifamın nedeni bu savaşı nasıl yürüttüğümüz değil, neden savaştığımız. Ben barış düşkünü, esrar içip herkesi sevmeye çalışan bir hippi değilim. Gebermesi gereken çok adam var. Irak’taki ekibimiz bu adamları geberttiğinde benden mutlusu olamazdı. Ancak birçok Afgan ABD ile savaşıyor çünkü askerlerimiz orada. ABD, askerlerinin bu ülkedeki iç savaş ve yolsuzluğa batmış hükümet için ölmesini istiyor. Iowa’da, Arizona’da, Arkansas’ta insanlara seçtikleri senatörlere ‘Dinle Afganistan’a asker göndermek iyi bir fikir değil’ demelerini söyleyeceğim. ”

İlginç değil mi? Bu istifanın önlenmesi için de hayli çalışılmış. Araya bizzat Başkan’ın Afganistan-Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke bile konuya karışmış. Ayrıca Hoh’a büyükelçilikte daha yüksek pozisyon teklif edilmiş. O hepsini reddedip ABD’ye dönmüş.

Peki buradan ne anlaşılmalı? Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı mensubu üst düzey bir şahin diplomat, gayet liberal bir söylemle görevini terk ediyor?!

Bu kime karşı? Belki de bu soruların yanıtı, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nın, Beyaz Saray’a göre konumunda gizli!

Obama şu sıralar Afganistan’a kaç asker göndereceğine karar vermeye çalışıyor ve bu politik açıdan riskli sonuçlar doğurabilir.

Pentagon 45 bin istiyor ama o 15 bine imza atmayı düşünüyor. Dışişleri de Pentagon’un yanında.

Zaten “Cumhuriyetçilerle Demokratlar’ın” buluştuğu yerde oralarda bir yerde olmalı. Yoksa daha uzaklara, Hoh’un isim isim adreslerini verdiği eyaletlere mi bakılmalı?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,626 µs