En Sıcak Konular

Erdoğan'dan önemli açıklamalar

28 Ekim 2009 12:51 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tahran'daki resmi ziyaretinin ikinci gününde bir basın toplantısı düzenliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran’daki Türk Büyükelçiliği’nde soruları yanıtladı. Erdoğan şunları söyledi:

ZİYARET SEBEBİ ARABULUCULUK DEĞİL

İran’a ziyaretimiz herhangi bir arabuluculuk sebebiyle değil, ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları değerlendirmeye yöneliktir.

Çünkü bölgede İran’la birlikte yapacağımız çok şeyler var. Gerek devlet anlayışı olarak yüzyılları mütecaviz yapıya sahip İran’ın gibi derin bir tarihi olan Türkiye ile yapacağı çok şeyler olduğuna inanıyoruz.

Bütün bunları dün Cumhurbaşkanı Sayın Ahmedinecad ve yardımcısıyla yaptığımız görüşmelerde değerlendirme fırsatı bulduk.

Bakan arkadaşlarım muhataplarıyla, aynı şekilde parlamento dostluk gruplarımız birbirleriyle görüşmeler yaptı.

Ve yine dün Cumhurbaşkanı 1. yardımcısı Sayın Rahimi’yle birlikte İran ve Türk işadamlarına karşı birlikte, oda başkanları hitap ettik ve onların da sektörel anlamda tanışmalarının zemini oluşturuldu.

2 yıldır dış ticaret hacmimiz artıyor. 20 milyar dolarlık bir hedefimiz vardı. Şimdi yeni hedefimiz 30 milyar dolar.

Siyasette uluslararası bazda da ulusal bazda da kaybetmek biraz ağır ifadeyle kullanacağım, intihar çok kolaydır. Ama kazanmak çok zordur. Biz bunları yakın siyasi tarihte de geçmişte de gördük.

TÜRKİYE - İSRAİL İLİŞKİLERİ

İsrail – Türkiye ilişkileri zaten malum. Hakkaniyet ölçüleri içinde münasebetlerimizi devam ettiririz. Ama hiçbir zaman Türkiye’nin siyasi iradesi üstünde iradeyi kabul etmeyiz. Türkiye kendi siyasi iradesini kendisi belirler. Bu istikamette de adımını atar.

NÜKLEER SİLAHLAR

Her şeyden önce Türkiye şu ana nükleer silahlanma noktasında nerede olursa olsun bunun engellenmesine yönelik bir tavrın içindedir.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığım konuşmada da özellikle nükleer silahların yayılmasının engellenmesi konusunda daimi üyelerin ilk adımı atması gerektiğini söyledim hepsinin huzurunda.

Alimlerin bilginlerin nerede doğup öldüğü hiç önemli değildir. Bilim ve bilgi evrenseldir. Biz hepsini severiz ve saygı duyarız. Biz “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum”dan gelen bir anlayışın temsilcileriyiz.

İSRAİL’İN GAZZE OPERASYONU

Gazze sürecini tekrar gündeme getirecek değilim. O konudaki tavrımız belli. Yaklaşım tarzımız aynıdır. Çünkü bugün hala Gazze’ye oranın inşası, ihyası için toplanan paraların harcanma süresi başlamamıştır.

Altyapı, üstyapı, okullar, hastaneler çökmüştür, BM’nin binaları dahi vurulmuştur. Fosforlu bombalar kullanılmıştır ve bu bir kitle imha silahıdır. 1.500 insan, çocuk, kadın, yaşlı orada öldürülmüştür. 5 bin insan yaralı kalmıştır. Bütün bunlara karşı biz insani olarak görevimizi yapmayacak mıyız?

SURİYE – İSRAİL ARASINDA ARABULUCULUK

Bir diğer adım her ülkenin bu konuda duyarlı olması ve bu sürece katkıda bulunması gerekir. Türkiye durumdan vazife çıkarma gayreti içinde değildir. Eğer Suriye ve İsrail tekrar Türkiye’den böyle bir görev isterlerse biz hazırız, katılırız. Yeter ki bölgede barışın sağlanmasında bizim de katkımız bulunsun.

DAVOS KRİZİ

Oradaki olay spontane bir gelişmedir. Önceden planlanmış bir gelişme değildir. Bizim tavrımızı Batı’ya karşı olmak gibi değerlendirmek yanlıştır. Biz Batı’yla da Doğu’yla da ilişkilerini en iyi şekilde yürütmeyi isteyen bir ülkeyiz.

Türkiye’nin bir yüzü Batı’ya bir yüzü Doğu’ya bakıyor. Biz hem Batı’nın Doğu’ya girişi hem de Doğu’dan gelip Batı’ya geçişin ilk kapısıyız.

Bizler her alanda Batı’yla da Doğu’yla da ilişkilerimiz geliştirmek gayretindeyiz. Bunlardan bir tanesi de AB sürecidir. Biz AB’de müzakereci konumdayız. NATO üyesiyiz. Yapımızın demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak şekillenmesinin neler ifade ettiği çok açık ortadadır.

Bundan sonra da aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Herhangi bir olay bizim bir yerden kopmamıza neden olmaz. Bugüne kadar nasıl götürdüysek, bundan sonra da o şekilde götüreceğiz.

Elbette menfaatlerimizi de görmezden gelemeyiz. Ülkemizin çıkarları neyse onları da gözetiriz.



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,834 µs