en sert tepki | " /> en sert tepki | "/>

En Sıcak Konular

Şok belgeye en sert tepki

28 Ekim 2009 08:19 tsi
Şok belgeye en sert tepki 
Alevîler 'kirli plan'a karşı tek yürek: Dersimizi aldık, oyuna gelmeyiz...

Ergenekon soruşturması, bazı kesimlerin ülkede Türk-Kürt, Alevi-Sünni çatışması çıkarmak için nasıl planlar yaptıklarını da ortaya koydu.

Ergenekon iddianamesinde yer alan bilgilere göre örgüt, Alevi önderlerine gerçekleştirilecek suikastlarla toplumda infiale sebep olacak ve çatışma çıkaracaktı.

Ergenekon tutuklusu İbrahim Şahin'in evinde ele geçirilen suikast listesinde Alevi kesimden önemli isimler yer alıyordu.

Seçimle gelen hükümeti antidemokratik yollarla devirmeyi öngören 'Kaos Planı'nda millete yönelik dehşet komploları da yer alıyordu. Planda, Alevi kesime yönelik tahrik edici eylemlere de yer verilmişti. Buna göre, bazı öğrenci evlerine yapılacak baskınlarda Alevi düşmanlığını körükleyecek bilgi ve belgelerin evlere bırakılması sağlanacaktı. Üzerlerinde oynanan oyunlar, Alevi kesimi rahatsız etti. Alevi kesimin önder isimlerinin görüşleri şöyle:

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: Kim hangi nedenle niyetlenirse niyetlensin; Türkiye'de artık Alevi ve Sünnileri karşı karşıya getirip kaos oluşturacak hiçbir görüş yoktur. Onlar geçmişten ders aldı. Çokça dolduruşa gelmişler ve ağır faturalar ödemişlerdir. Kaldı ki kent ortamında iç içe yan yana yaşamanın getirdiği olanaklar nedeniyle birbirini daha iyi tanıyorlar ve laiklik ilkeleri dâhilinde çok daha saygılılar. Bu ülke ne çekiyor ve ne çektiyse, ağır aksak, kör topal bir demokrasiye mahkûm olması nedeniyle çekti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Alevileri Sünnilerle, Kürtleri Türklerle karşı karşıya getirmek ve buradan özel bir toplumsal tepki oluşturmak isteyen derin devlet organizasyonları her zaman olmuştur. Bu da öyle bir operasyonun benzeri gibi görünüyor. Türkiye'de bu tür eğilimleri ortadan kaldırmanın panzehiri demokratikleşmenin önünü açmaktır. Karanlık güç odaklarına, kontrgerilla girişimlerine izin vermeyecek kadar demokrasi geliştirilmeli.

ALEVİLER TAHRİK EDİLİYOR

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek: Toplumsal kriz oluşturmak için hem içeriden hem dışarıdan Alevi konusuna dokunan çok fazla kuruluş var. Sayılara bakıldığı zaman Alevi nüfusunun sayısı çok fazla. Bu açıdan en kolay toplumsal çatlağa yol açabilecek, en kolay provoke edilebilecek potansiyel bir sorun merkezi olarak görülüyor. Bunu sorun merkezi olarak gören ve bilenler her kanattan üzerine gitmeye çalışıyor. Bu tür eylem planlarının çoğu Alevileri muhakkak planın içinde görürler. Çünkü provokasyona çok açık bir yapıları var, ama Aleviler buna izin vermedi.

Liberal Düşünce Topluluğu Alevi Bektaşi Araştırma Merkezi Direktörü Şenol Kaluç: Bu süreçte herkes üzerine düşeni yapmalı. Genelkurmay Başkanı 'Bu belge doğru çıkarsa gerekeni yaparız.' demişti. İstifa etmeyi mi kastetti, en üst düzeydeki cuntacı, darbeci zihniyetleri temizlemeyi mi kastetti bilemiyorum. Neyi kastettiyse gereğini bir an önce yapmalı diye düşünüyorum.

Erikli Baba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan: Aleviler tarih boyunca mağduriyete uğramış önemli bir kesim. Bu açıdan provokeye açık. Böyle iktidarı elinde tutmaya çalışan insanlar tarafından birbiriyle çatıştırılmış. Alevileri böyle bir provoke zeminine oturtmalarını kınıyoruz. Aleviler artık çok olgunlaştı. Çok rahatlıkla söyleyebiliriz, provokeye gelebilecek bir kesim değil. Bu anlamda öyle bir belgeye Alevilerin alınması bizi çok üzmüştür. TSK içinde böyle bir şey yapılması çok üzücü. Bu işte parmağı olanlar tasfiye edilecektir. TSK, içindeki çürükleri temizleyecektir.

Zaman 

 



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs