En Sıcak Konular

2009 yıl sonu enflasyonu tahminleri

27 Ekim 2009 14:27 tsi
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, İdare Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yılın son enflasyon raporu olan ''Ekim Ayı Enflasyon Raporunu'' açıkladı.

 Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, İdare Merkezinde, bankanın 'Enflasyon Raporu'nun tanıtımına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun 2010 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,4 olmak üzere yüzde 3,9 ile yüzde 6,9 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Yılmaz, enflasyon oranının 2011 yıl sonunda yüzde 4,9, 2012 yılının 3. çeyreğinde ise 4,8 düzeyinde öngörüldüğünü belirtti.

Durmuş Yılmaz, yılın son çeyreğinde kredilerdeki toparlanma eğiliminin kademeli olarak devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Konuşmasına, yılın 9 ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirerek başlayan Yılmaz, bu dönemde enflasyondaki düşüşte gıda ve enerji kalemlerinin rolünün yanı sıra temel mal ve hizmet gruplarındaki enflasyonun da yakın tarihin en düşük seviyelerinde seyretmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yılın üçüncü çeyreğinde kamu mali dengesini sağlamaya yönelik vergi ayarlamaları nedeniyle enflasyondaki düşüşün yavaşladığını belirten Yılmaz, dayanıklı tüketim malı vergi oranlarındaki indirimlerin kademeli olarak geri alınmasının da üçüncü çeyrekte tüketici fiyatlarının oluşmasında öne çıkan bir diğer unsur olduğunu kaydetti.

Yılmaz, mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere bakıldığında, hizmet grubunda enflasyonun ana eğiliminin tarihsel olarak düşük düzeylerde olduğuna ve grup enflasyonunda yavaşlama eğiliminin temel alt grupların tümüne hakim olduğuna işaret ettiğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı, ''Bununla birlikte yılın son çeyreğinde hizmet sektörünün kademeli olarak toparlanma eğilimine gireceğini, ancak fiyatların artış hızının ılımlı seyrini koruyacağını tahmin etmekteyiz'' dedi.

''ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ ÜLKEMİZE ÖZGÜ BİR GELİŞME DEĞİL''

Son bir yıl içinde enflasyonda gözlenen hızlı düşüşün Türkiye'ye özgü bir gelişme olmadığını söyleyen Yılmaz, küresel krizin derinleştiği dönemden bu yana talep ve maliyet koşullarının yarattığı baskı sonucu enflasyonun bütün dünyada hızla gerilediğini vurguladı.

Para politikası kurulu kararıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, Merkez Bankası olarak küresel krizin derinleştiği 2008 yılının son çeyreğinden itibaren enflasyonda hızlı bir düşüş olacağını öngördüklerini ve iktisadi faaliyet üzerinde oluşabilecek potansiyel tahribatı sınırlamaya odaklandıklarını kaydetti.

Yılmaz, bu süreçte bir yandan kısa vadeli faiz oranlarını süratli bir şekilde aşağı çekerken, diğer yandan dengeleyici bir likidite politikası izleyerek kredi piyasasındaki tıkanıklığı gidermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Gelişmekte olan ülkeler arasında, küresel krizin derinleştiği dönemden bugüne en fazla faiz indirimine giden Merkez Bankası olduklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
''Faiz indirimlerinin başladığı günden bu yana enflasyona ve iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin öngörülerimizi teyit etmesi, para politikası kararlarının beklentiler üzerindeki etkisini güçlendirmiş ve risk primindeki iyileşmenin de katkısıyla piyasa faizleri kademeli olarak gerileyerek tarihteki en düşük düzeylerine inmiştir. Piyasa faizlerindeki bu düşüşte Merkez Bankasının etkin iletişim politikası ve beklenti yönetimi ile Eylül ayında orta vadeli programın tutarlı ve gerçekçi olduğuna dair piyasada oluşan algılamalar da önemli rol oynamıştır.''

Ekim ayında kredi koşullarındaki sıkılığı daha da azaltmak ve faiz indirimlerinin etkisini güçlendirmek amacıyla Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında indirime gittiklerini hatırlatan Yılmaz, bu çerçevede yılın son çeyreğinde kredilerde toparlanma eğiliminin kademeli olarak devam etmesini beklediklerini bildirdi.

AA



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs