En Sıcak Konular

“ABD İran'ı 2008 baharında vuracak”

0 0 0000 00:00 tsi
“ABD İran'ı 2008 baharında vuracak” İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, İslam Devriminin 28'inci yıl dönümünde bir kez daha nükleer resti çekti. İngiliz The Guardian gazetesi ise, İran ile savaş için hazırlık yapıldığını yazdı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran'ın barışcıl nükleer faaliyetlerini geliştirmesinin bir hak olduğunu söyledi, uranyum zenginleştirmeden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

İslam Devriminin 28'inci yıl dönümü dolayısıyla başkent Tahran'daki
Azadi Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Ahmedinecad, "İran nükleer faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kuralları ve anlaşmalar çerçevesinde sürdürmek istiyor" dedi.

İran Cumhurbaşkanı, İran'in nükleer faaliyetleri konusunda dürüst davrandığının da altını çizdi. Ahmedinecad'ın konuşması sık sık tekbir sesleriyle kesildi.

Törenlerde, İslam deviriminin yıldönümünün yanısıra, Natanz'da yeni santrifüjlerin faaliyete geçmesi de kutlanıyor.

Azadi Meydanı'nda, İranlı müzisyenler tarafından bestelenen 'Nükleer Senfoni'nin de icra edilmesi bekleniyor.

BM, Tahran yönetimine nükleer faaliyetlerini askıya alması için 21 Şubat'a kadar süre tanımıştı.

The Guardian: "ABD İran'ı 2008 baharında vuracak"

ABD yönetimi 'İran'a saldırı yok' yönünde açıklamalar yapmasına rağmen, İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, İran ile savaş için hazırlık yapıldığını yazdı.

Gazete haberinde, ABD'nin İran'a saldırı hazırlıklarını bu baharda tamamlayacağını ancak nükleer tesislere hava saldırısının 2008 bahar aylarında düzenlenmesinin daha yüksek bir ihtimal olduğunu iddia etti.

The Guardian gazetesinin Washington'daki güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İran'a saldırı hazırlıkları tamamlandı.

Haberde, Washington'daki İstihbarat Analisti Vincent Cannistraro'nun "Savaş planlandı" yönündeki değerlendirmesine de yer verildi.

Cannistraro, "Hedefler belirlendi. Nükleer tesislerin vurulmasına yönelik hava akını için hemen bütün hazırlıklar ileri aşamalara getirildi. Kimin nerede görev yapacağı tayin edildi" dedi.

Basra Körfezi'ndeki Eisenhower Uçak Gemisi'ne destek olacak diğer uçak gemisinin 10 gün içinde bölgeye ulaşması bekleniyor. Mayın tarama gemileri de bölgeye hareket etti.

The Guardian'a göre, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, İran'a saldırıdan yana tavır sergiliyor ama savunma ve dışişleri bakanlıkları buna sıcak bakmıyor.

Kongre'deki Demokratların tamamı ile Cumhuriyetçilerin çoğunluğu da İran'a saldırılmasını istemiyor.

Münih Güvenlik Konferansı'nda İran vurgusu

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise İran'ın nükleer silahlara sahip olmak istediğini söyledi.

Gates, 43'üncü Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, günümüzde dünyanın birçok bölgesinde krizlerin yaşandığına dikkat çekerek, ''İran nükleer silahlara sahip olmak istiyor'' dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de İran ile yaşanan nükleer krizden dolayı endişeli olduklarını ve krizin giderilmesi için çabalarını sürdüreceklerini belirterek, ''Şunu açıkça söylemek istiyorum: Ya gelecek yıllarda İran'ı nükleer programından vazgeçireceğiz ya da büyük bir silahlanma yarışına tanık olacağız'' dedi.

Steinmeier, AB ile ABD'nin hedeflerinin ortak olduğunu, güvenliğin yanı sıra enerji güvenliği ve küresel ısınma konularında da yoğun şekilde birlikte çalışmaları gerektiğini belirtti.



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,910 µs