En Sıcak Konular

Bakan'dan zam savunması

25 Ekim 2009 09:56 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesine verdiği yanıtta ÖTV artışını savundu.

Bakan Şimşek, son 4.5 yılda akaryakıttaki ÖTV artışının gerçekleşen enflasyonun oldukça altında olduğunu söyledi. Şimşek, 4.5 yılda ÜFE'deki artışın yüzde 35.48, ÖTV tutarındaki artışın kurşunsuz benzin için yüzde 24,15 ve kırsal motorin için yüzde 29,96 olduğunu bildirdi.

Bakan Şimşek, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün ÖTV artışlarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Akaryakıt ürünlerinde ÖTV'nin her bir ürün için litre, kilogram veya metreküp başına sabit bir tutar olarak uygulandığını kaydeden Bakan Şimşek, "ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 2002 tarihinden 2004 tarihine kadar geçen dönemde akaryakıt ürünleri için belirlenen sabit ÖTV tutarları her ay, bir önceki ayda uygulanan vergi tutarları esas alınmak suretiyle TÜİK tarafından açıklanan toptan eşya fiyatları endeksindeki aylık artık oranında arttırılmaktaydı. ÖTV Kanununda yapılan değişiklikle 2005 yılı başından itibaren bu uygulama son verilmiştir. Aylık olarak uygulanan otomatik vergi artışının yürürlükten kaldırıldığı 2005 yılı başından 2007 yılı sonuna kadar geçen sürede akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'de herhangi bir değişiklik yapılmamıştır" dedi.

2005-2009 döneminde üretici fiyatları endeksindeki (ÜFE) artışın yüzde 35,48 olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, 15 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla akaryakıt ürünlerinin ÖTV'sinde yapılan değişiklikle yaklaşık 4.5 yılın sonundaki ÖTV tutarındaki artışın kurşunsuz benzin izin yüzde 24,15, kırsal motorin için de yüzde 29,96 olduğunu kaydetti. Şimşek, "Aynı dönemdeki yüzde 35,48 oranındaki ÜFE artış oranı ile birlikte değerlendirildiğinde ÖTV artışının gerçekleşen enflasyonun oldukça altında tutulduğu görülecektir" dedi.

Şimşek, soru önergesine verdiği yanıtta, Avrupa ülkelerindeki ÖTV ve KDV toplamlarının perakende satış fiyatı içindeki oranları hakkında da bilgi verdi. Buna göre ÖTV ve KDV toplamlarının perakende satış fiyatı içindeki oranları; Mayıs 2009 itibariyle Almanya'da benzinde yüzde 66,5, motorinde yüzde 61,4, İngiltere'de benzinde yüzde 67,84, motorinde yüzde 63, 38, Fransa'da benzinde yüzde 65,57, motorinde yüzde 60,32. Türkiye'de ise bu oran 22 Ağustos 2009 itibariyle benzinde yüzde 66,82 ve kırsal motorinde yüzde 57,78. Bakan Şimşek, vergileme alanında yapılacak düzenlemelerin etkilerinin Bakanlığı ve ilgili birimlerce değerlendirildiğini de ifade ederek "Bu değerlendirmeler neticesinde izlenen ekonomik program ile bütçe hedefleri ve gerçekleşmeleri de göz önünde bulundurularak ülke ekonomisinin ihtiyaçları çerçevesinde vergi oran veya tutarlarında değişiklikler yapılmaktadır" dedi.

 



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,305 µs