En Sıcak Konular

ABD baharda İran için hazır olacak

0 0 0000 00:00 tsi
ABD baharda İran için hazır olacak Bush yönetimi, Stennis uçak gemisini de Basra Körfezi'ne gönderdi. Guardian, ABD'nin İran'ı bombalama planlarının ileri aşamaya ulaştığını, baharda hava saldırısı düzenleyecek kapasiteye ulaşacağını yazdı ve önemli bir iddiada bulundu..

Bush yönetimi bir yandan Basra Körfezi'ne iki uçak gemisi grubu ve Patriot'lar yığıp diğer yandan İran'a saldırma niyeti olmadığını söylerken, tam tersi yönde bir haber bu kez Guardian'da çıktı. 'ABD İran'ı baharda vurabilecek' başlıklı haberde, Washington'daki güvenilir kaynaklara dayanarak, Pentagon'un İran'ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırısı planının çoktan ileri aşamaya ulaştığı belirtildi. Körfez'e yığınak baharda saldırıyı mümkün kılsa da, kaynaklar, saldırının gelecek yıl yani Bush'un başkanlığı bırakmasından hemen önce düzenlenebileceğini söyledi.
Başta Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile American Enterprise Institute (AEI) adlı düşünce kuruluşu olmak üzere neo-con'lar, saldırı için Bush'a bastırırken, Pentagon, Dışişleri, Kongre'yi kontrol eden Demokratlar ile çoğu Cumhuriyetçi karşı çıkıyor. Kaynaklara göre, Bush henüz karara varmadı. Ama uzmanlar ABD'nin İran'a saldıracağında hemfikir.
Eski CIA Terörle Mücadele Bölümü Başkanı ve eski Ulusal Güvenlik Konseyi İstihbarat Programı Direktörü Vincent Cannistraro, "Savaşa hazırlanıyoruz. Bu inanılmaz tehlikeli. Savunma Bakanı Robert Gates'in inkârlarına karşın, hedefler seçildi, planlar hayli ileri seviyede. Kullanılacak askeri kapasite de hazırlanıyor" dedi. Hedefin İran olduğu savaş oyunları yönetmiş emekli albay Sam Gardiner, "Son birkaç haftada yapılanlar, 'hava harekâtı düzenlense ne yapılırdı' planıyla uyum içinde. ABD'nin Irak'a kısıldığı için İran'a saldıramayacağı fikrinden vazgeçilmeli, çünkü planlanan bir hava saldırısı" diye konuştu.
Neo-muhafazakarlar ise hava saldırısı ile rejim karşıtı silahlı gruplara destek seçeneği arasında bölünmüş halde. Bush'u Irak'a takviye göndermeye ikna eden AEI'nin Ortadoğu uzmanı Josh Muravchik " Nükleer İran tehdidi, sadece fiziksel güçle durdurulur" dedi. İran Politika Komitesi'nden Raymond Tanter, ABD'nin terörist listesindeki Halkın Mücahitleri'nin desteklenmesini isterken, hava saldırısı için "Sığınak delici bomba kullanılmalı, Natanz ve Arak'taki yeraltı tesisleri ancak böyle vurulur" tavsiyesi yaptı.
Son olarak Irak'ta ABD askerlerinin canını alan, yola konan patlayıcı dolu silindirlerin İran'dan geldiğini gösteren seri numaraları bulunduğunu iddia eden Gates, 'Tahran'la gerginlik arttıkça Washington'ın ses tonunu düşürmeye çalıştığını' savundu.


İsrail'den de yine tehdit
İsrail'de ise Başbakan Ehud Olmert'in İran'a karşı önleyici saldırıdan söz etmesinin ardından, Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Tehditler Bakanı Avigdor Lieberman, 'İsrail'in İran'a karşı tek başına hareket etme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

radikal



Bu haber 221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,188 µs