En Sıcak Konular

Karadeniz’i satın alacak 8 kişi kim?

0 0 0000 00:00 tsi
Karadeniz’i satın alacak 8 kişi kim? Bir bina yapsanız sekiz dairesi olan, 20 kişiye kiralayabilir misiniz?.. Yeni Petrol Kanunu'na göre 100 kişiye de mümkün. Ama erken gelen 8 kişi Karadeniz'i de kapatabilir. Artık kimlerse onlar? Yazarımız Nedret Ersanel, Petrol Kanunu'nun bilinmed

Cumhurbaşkanımızın Petrol Yasası’nın geneline ilişkin düşüncelerini öğrenmiş olduk! Vetoymuş!.. Şimdi yasal, anayasal safahat sürecektir. Ama biz işin çetrefilli taraflarına bakmayı sürdürelim..

Petrol işlerinin hallice kısmının denizlere döneceği anlaşılıyor.. Elbet buna ilişkin spekülasyonların da.. Kıbrıs ve Karadeniz malum. Yeni kanun, bununla ilgili düzenlemeleri de, yani denizleri de-eskisi gibi-ruhsat alacaklara açıyor. Eh, biraz fark da olacak artık!..

Şimdi denizlerde arama, bulma, çıkarma, satışa sunma, sair prosedürü ile ilgili düzenlemerde konuşacak çok şey var ama..

Ben şunu merak ediyorum… Bakın ne kadar basit… Amacımız şu değil mi yeni yasayla.. Bize yük olmadan yabancılar gelsin, çıkarsın petrolü, yatırım yapsın, çıkardığından da paramızı alalım.

Diyelim ki tam arzulanan şey oldu.. 20 petrol firması geldiler, “ruhsat verin” dediler. Birer milyon hektar yer istiyoruz dediler, istedikleri yerde petrol varsa bu rakam bile az gelir. Ne olacak?.. Veremiyeceksiniz!.. Neden?..

Çünkü Karadeniz Bölgesi’nde “arama sahaları” 1 milyon hektar ile sınırlanmış durumda! Hepsini de verirseniz, 8’in (sekiz) üzerine çıkamazsınız. Çünkü.. Hepsi bu kadar!..

Rus karasularını ruhsatlandırmayacaksanız, yapabileceğiniz bu! Hepi topu maksimum ölçülerle sekiz! Benim aklımda kaldığına göre bazı arama işlemleri zaten sürüyor Karadeniz’de.. Yani ruhsatları ve hakları var. İngilizler var, Brezilyalılar var. Geriye kaldı mı 5-6 ruhsat.. Hadi hepsi 1 milyon değil desek, yanılma payımızı yüzde yüz saysak, 8-10 tane ruhsat.

Bu kadar kıyamet buncacık ruhsat için koparılıyorsa.. Kusura bakmayın insanın aklına geliyor.. Gazeteciliktir soralım..

Miktar bu kadar sabitlendiğine göre birilerine mi ayrıldı bu deniz parselleri? AKP’nin seçim öncesi angaje olduğu yabancı veya yerli petrol-enerji konsorsiyumları mı var?

Öğrenmek için soruyorum. Bildiğimden değil. Malum AB’de olduğu gibi bilgilenme özgürlüğü meselesi!

Nedret Ersanel

nedretersanel@iyibilgi.com



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,020 µs