En Sıcak Konular

Gül'den ABD'lilere şok soru

0 0 0000 00:00 tsi
Gül'den ABD'lilere şok soru Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı Abdullah Gül'ün ABD'deki temaslarında ilginç bir gelişme yaşandı. Gül, New York’ta Amerikalılara böyle sordu: Meksika’dan terörist sızma kabul eder miydiniz?

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, New York’ta Musevilerin etkili olduğu düşünce kuruluşu “Dış Politika Konseyi”nde yaptığı konuşmada, Türkiye’ye Kuzey Irak’tan terör örgütü PKK sızmalarını hatırlatarak, “Siz, ABD olarak komşunuz Meksika’dan terörist sızma olsa bunu kabul eder miydiniz?” diye sordu. Gül, toplantıda bir soru üzerine de ilk kez net şekilde hükümetin 301. maddeyi değiştireceğini söyledi.

Gül, PKK konusunda ABD ve bölgedeki Kürt liderlere şu mesajı verdi:

“Türkiye, Kuzey Irak’taki Kürtleri tehdit unsuru olarak görmüyor. Şunu bilmenizde fayda var. O zamanlar Talabani, Barzani ve diğer Kürt yetkililer ABD’ye veya dünyanın değişik ülkelerine nasıl seyahat ediyorlardı? Bizim verdiğimiz kırmızı pasaportla Türkiye üzerinden gidebiliyorlardı. Kuzey Irak’tan ülkemize terör örgütü PKK sızıyor. Siz, ABD olarak komşunuz Meksika’dan terörist sızmalar olsa kabul eder miydiniz? Müttefiklerimiz şimdi Irak’talar ve ülkeyi kontrol ediyorlar. Bu nedenle dostlarımızdan, müttefiklerimizden buna karşı önlem bekliyoruz.”

Gül, Irak’ın bölünmesi durumunda buna komşu ülkelerin müdahale edeceğini ve bu durumda bölgede daha şiddetli kan akacağı uyarısında da bulundu.

Gül konuşması sonrası kendisine yöneltilen bir soru üzerine, hükümetin 301. maddeyi değiştireceğini söyledi. Gül şöyle dedi:

“Biz bu maddenin değiştirilmesine Hrant Dink’in öldürülmesinden önce karar vermiştik. Eğer şiddet unsuru içermiyorsa biz ifade özgürlüğünden yanayız. 301. madde hükümetimizin yapmış olduğu reformları gölgeliyor, imajımızı bozuyor. Ancak sanılıyor ki, Orhan Pamuk, Elif Şafak bu maddeden dolayı birkaç kez hapse girdiler. Böyle bir şey yok.”

İran konusunda bir soruyu yanıtlarken, Türkiye ile İran’ın iki komşu ülke olduğunu ve iki ülke arasında 1638’de belirlenmiş sınırın ABD’nin tarihinden eski olduğunu hatırlatan Gül, Türkiye’nin de bölgesinde kitle imha silahlarına karşı olduğunu vurguladı.

AB üyeliğimiz dünyaya hediye olacak

Gül bir  başka soru üzerine de, Türkiye’nin hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunu vurgulayarak, “Müslüman, demokratik ve Batı standartlarına ulaşmış bir Türkiye’nin AB üyeliği dünyaya hediye olacaktır” dedi. Türkiye’nin AB sürencinin İslam dünyasında yarattığı heyecana, 17 Aralık 2004 zirvesini İslam ülkelerinden 270 gazetecinin izlemesini örnek olarak veren Gül, Kıbrıs konusunda ise Türkiye’nin elinden gelen her türlü çabayı gösterdiğini ancak Rum tarafının aynı duyarlılığını göstermediğini belirterek, “bunu için üzgünüm” dedi.

Hahambaşı erken kaltı

Gül’ün konuşmasını dinleyenler arasında yer alan New York’taki Musevi lobisinin en etkin ismi Hahambaşı Arthur Schnedier’in, “Sayın Gül benim çok yakın arkadaşım. Konuşmasını dinledim. Yeni bir şey yok” değerlendirmesinde bulunduktan sonra, soru-cevap bölümüne kalmadan toplantıdan ayrılması dikkat çekti.

Moon'dan Talat sözü

Gül’ün  “Dış Politika Konseyi”ndeki konuşmasının ardından bir araya geldiği  BM’nin yeni Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan da, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la görüşma sözü aldı.

Gül-Moon buluşmasında Kıbrıs, Irak, Lübnan krizi, Ortadoğu barış süreci ve önderliğini Türkiye ile İspanya’nın yaptığı medeniyetlerarası ittifak projesi ele alındı.

Bana telefon et

Moon, yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin başlangıcında Gül’e “Dostum Abdullah” diye hitap etti ve “Bana istediğiniz zaman telefonla ulaşabilirsiniz. Size iletişim hatlarım her zaman açıktır” diyerek de anlamlı bir jest yaptı. Edinilen bilgiye göre, görüşmede ele alınılan konularla ilgili yapılan değerlendirmeler şöyle oldu:

Kıbrıs sorunu

Konuyu bizzat Gül açtı ve Türkiye’nin BM Genel Sekreteri’nin misyonuna desteğinin tam olduğunu vurgularken, çözümün BM’nin belirlediği parametreler çerçevesinde mümkün olduğunu belirtti. Moon da, Kıbrıs dosyasının önünde olduğunu ve üzerinde çalıştığını söyleyerek, kendisinin çözüm çabalarında Rumların reddettiği Annan planını temel olarak alacağını ifade etti. Moon, zamanı geldiğinde KKTC Cumhurbaşkanı Talat’la görüşeceğini de vurguladı.

Irak ve Kerkük

BM’nin Kerkük’le ilgili sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Moon, Gül’e “bu konuda sizin düşüncenizi bizzat sizden dinlemek istiyorum” dedi. Gül de bunun üzerine Türkiye’nin Irak’ın bütünü ve Kerkük’le ilgili görüşlerini “derinlemesine” anlattı. Gül ayrıca uluslararası terörizmle mücadelede Türkiye’nin BM’ye desteğinin tam olduğunun altını çizdi.

Medeniyetler arası ittifak 

Moon, etnik ve dini çatışmaların ön plana çıktığı dünyada, Türkiye’nin İspanya ile birlikte “medeniyetleri birleştirici” çabalarını takdirle karşılığını ifade ederek, bu konuda BM’nin özel yüksek temsilci ataması için iki ülkenin ileride ortaklaşa belirleyeceği isimle ilgili tekliflere açık olduğunu dile getirdi.

Hürriyet



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,291 µs