En Sıcak Konular

"Kürt yönetimini tanımaya hazırız"

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı Büyükelçi Ahmet Davutoğlu Washington'da ilginç açıklamalarda bulundu. "Stratejik Derinlik" kitabıyla uluslararası bir üne sahip olan Davutoğlu "Kürt yönetimini tanımaya hazırız" dedi. İşte o açıklama...

Washington’da gerek Bush yönetimine, gerekse İsrail lobilerine yakın bazı çevreler, “büyükelçi” sıfatına da sahip olan Başbakan Başdanışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu’nun “stratejik derinlik” yaklaşımının Türkiye’yi ABD, hatta Batı’dan koparacağı, en iyi ihtimalle Malezya gibi bir ülkeye dönüştüreceği yolunda propaganda yaptılar. Bu suçlamalar Türk medyasının bir bölümü tarafından da benimsendi.

İşte derin mesajlar
Davutoğlu ise bunlara açık bir şekilde cevap vermekten kaçındı. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile defalarca ABD’ye geldi, ama geri planda kalmaya özen gösterdi. Ta ki perşembe gününe kadar... Washington’da Alman Marshall Fonu (GMF) adlı düşünce kuruluşundaki bir panelde yaklaşık bir saatlik bir konuşma yaptı ve sorulara cevap verdi. Davutoğlu ile Washington’da uzun uzun sohbet etme imkanı bulduk.

“Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki olmamasının tek nedeni Ermenilerin Dağlık Karabağ’ı işgal altında tutmasıdır” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan yeni kutuplaşmalardan uzak durmak istediğini söyledi. İran, Suriye ve devlet olmayan güçler arasında bir Şii işbirliği oluştuğunu bunların karşısına ABD ve İsrail destekli Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkeleri kapsayacak bir Sünni blokun oluşturulduğunu belirtip “Biz ne Sünni-Şii kutuplaşmasının, ne Amerikan yanlısı-Amerikan karşıtı kutuplaşmasının içinde yer almayacağız” dedi. “Kuzey Irak’ta tek istikrarsızlık unsuru PKK’dır” diyen Davutoğlu bu bölgede zaten çok sayıda Peşmerge bulunduğunu, ayrıca NATO güçlerinin gönderilmesinin anlamsız olacağını söyledi. Amerikan askerlerinin Kuzey’e çekilmesi şıkkına da “Irak’ın merkezinde yenildiğini kabul etmek anlamına geleceği için çok yanlış olur” diye yorumladı. Davutoğlu, Irak’ta yoğunlaşılması gereken bölgenin Bağdat olduğunu savundu.

Kürtlerle sorun yok
“Halkının çoğunluğu Sünni olmakla birlikte bir Arap ülkesi olmayan Türkiye Iraklı Sünnileri seçimlere katılmaya ikna edebilmiştir” diyen Davutoğlu Şiilerle de yoğun bir diyalog içinde olduklarını, bunların bir kısmının kamuoyu tarafından bilinmediğini vurguladı. Irak Kürtleriyle Türkiye’nin bir sorunu olmadığını söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu: “Dışişleri Bakanımız Gül Irak Dışişleri Bakanı Zebari ile onlarca kez görüşmüştür ve aralarında çok samimi, dostça ve açık bir diyalog vardır. Celal Talabani Cumhurbaşkanı adayı olduğundaysa Başbakan Erdoğan, özel temsilcisi Osman Korutürk’ü Bağdat’a yollayıp adaylığını desteklediğimiz mesajını iletmiştir.”

Davutoğlu Kuzey’deki Kürt oluşumunu Türkiye’nin tanıyıp tanımayacağı sorusunu da “Biz kimsenin içişlerine karışmayız. Eğer Irak Meclisi Anayasaya son halini verir ve Kuzey’deki bir yönetimi açık bir şekilde tanımlanırsa, o zaman biz de tanırız” diye yanıtladı.

Ruşen Çakır\Vatan



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,774 µs