En Sıcak Konular

Diyanet "Alevîlik" seferberliği başlattı

0 0 0000 00:00 tsi
Diyanet Cemevlerinde Kur'an-ı Kerim öğreteceğini açıklayan Diyanet, şimdi de binlerce imamı Alevilik konusunda bilgilendirme çalışması başlattı. Alevi önderlerinin destek verdiği projenin amacı, 'karşılıklı anlayışı geliştirmek' olarak açıklanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Alevilik konusunda bilgi eksikliğini gidermek için yeni bir uygulama başlattı. Genel istek üzerine cemevlerinde Kur'an-ı Kerim okuma kursu vereceğini açıklayan Diyanet, şimdi de binlerce imamı Alevilik hakkında uzman akademisyenler tarafından bilgilendiriyor.

Hizmet içi eğitim seminerlerinde imamlardan yanlış anlama ve eksik bilgiden kaynaklanan incitici söz ve davranışlardan kaçınması istenirken, projeye Alevi önderler ve din alimleri büyük destek verdi.

Projenin amacını anlatan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şevki Aydın, Sünni ve Alevi kesimin birbirini yeterince tanımadığı ve önyargılı yaklaşımlar içerisinde olduğu tespitinden hareket ettiklerini belirtiyor. "Alevilerle Sünniler arasında istenmeyen bir gerilim oluşmuş. Sanki aynı dinin mensupları değiller." diye konuşan Prof. Dr. Aydın, bu durumu hem İslam açısından hem de ülke bütünlüğü açısından son derece tehlikeli bulduklarını, Diyanet'in de kendisini bu konuda sorumlu hissettiğini kaydetti. Aydın, seminer veren akademisyenleri "alan araştırması yapmış, sağlıklı bilgi sahibi ve ülke gerçeklerine hakim uzmanlar" olarak tanımlıyor.



Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: Ehl-i Sünnet, Ehl-i Beyt'in dışında değildir
İyi niyetli bir yaklaşım. Ancak yeterli değil. Aleviliğin kendi inanç önderlerini, âlimlerini yetiştirmesi gerekir. Bu konuda Diyanet'in de öneriler sunması gerekir. Alevi toplum, değişik ideolojilerin tesiri altında. Siyasilere büyük görev düşüyor. 'Biz de Aleviyiz' demekle olmuyor. Biz Diyanet'le çok yakın diyalog içindeyiz. Ancak kamuoyuna karşı birlik olmak yetmiyor. Yıllarca, ehl-i sünnet, ehl-i beyt dışında gibi algılanmış. Bu çok yanlış. Bilgi eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor.
 
Alevi Dedesi Mehmet Yaman: Ortak paydada birleşmemiz gerekiyor
Birlik beraberlik içinde davranmazsak çok büyük sorun yaşarız. Hem Aleviler hem Sünniler yanlışlar yaptı. Yanlış bilgi ve yanlış yaklaşımlar ciddi sorunlara yol açtı. Olan olmuştur, artık bunları geride bırakmamız lazım. Ortak paydada birleşmek şart. Bu bağlamda Diyanet'in projesi fevkalâde faydalı. Diyanet'in bugüne kadar yaptığı en önemli işlerden biri. Toplumsal barışa hizmet eder. Ancak bu dersleri akademisyenlerin yanı sıra Aleviliği yaşayan insanlar vermeli. 
 
Karacaahmet Sultan Dergâhı Dedesi Muharrem Ercan: Özünde, Alevilik-Sünnilik birdir
Diyanet'in projesine sonuna kadar destek veririz. Bizi boşuna parçalayıp bölmüşler. İmamların Alevilikle ilgili bilgi sahibi olmasında büyük fayda var. Bu derslerde dedelerden de yararlanılmalı. İki toplumun birleşmesine, yakınlaşmasına katkı sağlar. Özünde, Alevilikle Sünnilik bir. Alevi de Sünni de ehl-i beyte inanıyor. Aynı Kur'an-ı Kerim'e inanıyor. Aynı Peygamber'e, aynı Allah'a inanıyor. Yanlış anlamalardan doğan ön yargılar artık bitmeli. 
 
Araştırmacı-Yazar Reha Çamuroğlu: İki toplum birbirini daha iyi anlayacaktır
Son yıllarda gerek Diyanet, gerekse ilahiyat fakülteleri din eğitimi konusunda ciddi ilerleme sağladı. Bu ilerleme imamlara yansıtılabilirse son derece isabetli olur. Ancak imamlarda, Alevileri eğitme gibi bir algı oluşmamalı. Sünnilerde oluşan ön yargıların kırılması ve iki toplumun birbirini anlamalarına yönelik çalışma yapılmalı. Sayın Ali Bardakoğlu'nun başkanlığında böyle bir çalışmanın yapılıyor olması tesadüf değil. Diyanet'e gelmiş geçmiş en iyi başkanlardan biri.
 
Karacaahmet Sultan Dergahı Dedesi Muharrem Ercan, projeyi sonuna kadar destekleyeceklerini söyleyerek, bu derslerde dedelerden de yararlanılmasını istedi. Ercan, "Bizi boşuna parçalayıp bölmüşler. Özünde Alevilikle Sünnilik bir. Boşu boşuna gerilim oluşmuş, önyargılar oluşmuş. Alevi de, Sünni de Ehli Beyt'e inanıyor. Aynı Kur'an-ı Kerim'e inanıyor. Aynı Peygamber'e inanıyor. Yanlış anlamalardan doğan önyargılar artık bitmeli." dedi. Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da, böyle bir çalışmada seve seve görev alabileceğini vurgulayarak, bilgi eksikliğini gidermek için Alevi alimlerinin yetişmesi gerektiğini, Diyanet'ten bu konuda da destek beklediklerini dile getirdi.

Bazı marjinal grupların Aleviliği İslam dışı gibi gösterme çabalarına da dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, Diyanet'in belirlediği yeni stratejiyi Zaman'a anlattı. Din adamlarının öncelikle bilgi anlamında eksikliklerinin giderileceğinin altını çizen Aydın, "İstiyoruz ki doğru bilgilerle sağlıklı olarak tanısın. Kulaktan dolma ve önyargı ile beslenen eksik bilgilerinden kurtulsun." diyor. İmamların ayrıştırıcı ve itici olamayacağını vurgulayan Aydın, "Onun vazifesi toplumu bütün farklılıklarıyla kucaklamak, birleştirici, bütünleştirici olmak." ifadelerini kullanıyor.

Dinlerarası diyalog çalışmalarıyla farklı dinlerdeki insanların dostluklar kurduğuna dikkat çeken Aydın, "Yanı başımızdaki dindaşlarımıza sahip çıkmıyoruz. Alevi kardeşlerimizi ihmal ediyoruz." diyerek özeleştiride bulunuyor. Bazı marjinal grupların Alevileri istismar etme gayretinde olduğunu söyleyen Aydın, şunları ifade ediyor: "Bu durum din ve sosyal barış açısından sakıncalı. Bunu dinimiz onaylamaz. Biz de seyirci kalamayız."

İmamlara yönelik eğitim projesine destek veren Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da böyle bir çalışmada seve seve görev alabileceğini belirtiyor. Alevi toplumun değişik marjinal ideolojilerin tesiri altında olduğuna dikkat çeken Altun, Diyanet'in çabasının tek başına yeterli olmayacağını söylüyor. En önemli sorunun bilgi eksikliği olduğunu anlatan Altun, Alevi âlimlerin yetişmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı, Diyanet'ten bu konuda da görüş ve öneri beklediklerini ifade ediyor.

Cemevlerinde Kur'an eğitimi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir başka projesi ise cemevlerinde Kur'an-ı Kerim öğretilmesi. İkili görüşmelerinde Alevilerden bu yönde talep geldiğini aktaran Şevki Aydın, "Kendi aramızda bunun müzakeresini yaptık. Bu taleplere olumlu cevap verme kararı aldık. İsteyen cemevleri için hemen bir Kur'an kursu hocası görevlendireceğiz. Kur'an, hem Alevi hem Sünni kesimin ortak kitabı." diyor. Diyanet'in mezheplerüstü bir kurum olduğuna işaret eden Şevki Aydın, camiye gelen Sünni vatandaşların hizmet talebinin karşılandığı gibi Alevilerin hizmet taleplerinin de aynı şekilde karşılanacağını vurguluyor.


'Cemevinin camı taşlandı' haberi asılsız

Erzincan'ın Çayırlı ilçesinde bulunan cemevine kimliği belirsiz kişilerin saldırdığı yönünde yapılan haber Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş tarafından yalanlandı. Kaymakam Akdaş, "Çayırlı ilçesinde Cemevi yoktur. İlçemizde Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Tanıtma Vakfı'nın bir binası vardır. Bu binanın bir camı yaklaşık 15 gün önce, bir taş atılmak suretiyle kırılmıştır. Bu konu abartılmaya çalışılıyor." diye konuştu. CHP Erzincan İl Başkanı Coşkun Yılmaz da, "Camın nasıl kırıldığı bilinmiyor. Bir çocuk kırmış olabilir. Konu abartılmak isteniyor. Erzincan ve Çayırlı ilçesinde Alevi ve Sünniler birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaktadır. Olayın bu kadar abartılmasına gerek yoktur." şeklinde konuştu.

Alevi kaynakları kitaplaştırılacak

Diyanet bir yandan da Alevi- Bektaşi kültürünü yansıtan klasikleri kitap haline getirmek için çalışıyor. Projeyle aralarında Hızırname, Hacı Bektaş Veli'nin Tasvir-i Besmele'si, Makalat ve Velayetname'si de bulunan 17 eser, Diyanet tarafından basılacak. Alevi Klasikleri'nin bir kısmı çok cüz'i bir fiyattan satışa sunulacak, bir kısmı da ücretsiz olarak okuyucuya ulaştırılacak. 

Zaman



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,661 µs