En Sıcak Konular

2010'da ortalama memur maaşı ne kadar olacak?

17 Ekim 2009 19:50 tsi
Bakan Şimşek: 2010'da ortalama memur maaşı 1,518 lira olacak

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılında memur maaşlırına yüzde 2,5 artı yüzde 2,5 oranında artış yapılacağını söyledi. Bu yıl Temmuz ayında aile yardımı 1.480 lira olan ortalama memur maaşının artışlan sonucunda 2010 Ocak'ta 1.518 liraya çıkacağını dile getiren Şimşek, 2010 yılı Temmuz ayında ise 1.555 liraya yükseleceğini açıkladı. Şimşek, "Gerçekleşen zam oranlarını aşması halinde ise aradıki fark telafi edilecektir." dedi.

Maliye Bakanlığı'nda yaptığı toplantıda, 2010 bütçe rakamlarını açıklayan Bakan Şimşek, bütçe giderlerinin 286 milyar 928 milyon lira olarak tasarlandığını kaydetti. Bütçe gelirlerinin 236 milyar 794 milyon lira olacağının tahmin edildiğini söyleyen Şimşek, vergi gelirlerinin 193 milyar 324 milyon lira beklendiğini dile getirdi. Şimşek, "Bu açıdan 2009 yılı sonu gerçekleşme tahminleriyle karşılaştırıldığında bütçe giderleri yüzde 7,6, faiz hariç giderler yüzde 9, faiz giderleri yüzde 2,3 bütçe gelirleri yüzde 16,1, vergi gelirleri yüzde 18,2 oranında artış göstermektedir." dedi. 2010 yılında tarım kesimine toplam 8,10 milyar lira ödeme yapılacağını kaydeden Şimşek, mahalli idarelere de toplamda 22,1 milyar lira transfer yapılacağı bilgisini verdi. Şimşek, Köydes'e 525 milyon lira kaynak ayırdıklarını dile getirdi.

2010 yılında vergi gelirlerindeki artışın vergi indirimlerinin sona ermesi olduğunu dile getiren Şimşek, bu yılın ikinci yarısında alınan tedbirlerin de gelecek yıl gelir artışı olarak bütçeye yansıyacağına vurgu yaptı.

"2010'DA VERGİ ARTIŞI VE İNDİRİMİ ÖNGÖRMEDİK"

Bakan Şimşek konuşmasının ardından basın mensuplarının soruları cevapladı. Bütçe gelirlerindeki artışın vergi oranlarına zamla yapılmasını mı öngörüyorsunuz? sorusuna Şimşek, "2010 yılında 2009'a oranla ithalatta bir artış bekliyoruz. ÖTV'deki artış vergi indirimlerinin devam etmeyeceğinden kaynaklanıyor. Yeni bir vergi tesisi ve mevcut vergi oranlarında artış öngörülmemiştir." cevabını verdi. Bazı vergilerin güncellenebileceğine işaret eden Şimşek, Türkiye için gelecek yılın bir fırsat olduğunu dile getirdi. Bankacılık sektörünün büyümesi ve faiz oranlarının yüzde 7'lere inmesinin bütçeyi rahatlatacağını aktaran Şimşek, "Gelecek yıldan itibaren hanehalkı tüketiminin artmasını bekliyorum. Ancak dış piyasalardaki hareketlilikte bizim için önemli. İhracattaki düşüşün devam ediyor olması bize olumsuz yansır. Türkiye ekonomisinin bizim öngörümüz kadar büyümesi bence makul olacaktır. Bizim tahminlerimiz muhafazakardır." diye konuştu. Hükümet olarak her zaman B planlarının olduğunu kaydeden Şimşek, özelleştirme gelirlerinin ise 10,4 milyar olacağını aktardı.

Sosyal yardımlaşma fonuna yapılacak aktarımlar artmasının vergi gelirlerindeki artışa bağlı olduğunu söyleyen Şimyek, aynı zamanda devletin yoksulları koruma politikasındaki kararlılığının göstergesi olduğunu söyledi. "2010 yılında vergi indirimleri öngörümüz yok." diyen Şimşek, ekonomilerin canlı organizma gibi olduğunu söyledi. Şimşek, "Biz bunu yapmayız etmeyiz demeyiz. Şartlara göre değişir. Dinamik bir süreç olarak görmenizi isterim. Ekonomi yönetimi olarak disiplini tutacağız." şeklinde konuştu.

Cihan



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,561 µs