En Sıcak Konular

Kanada ile Türkiye arasındaki ilişkiler düzeliyor

17 Ekim 2009 19:49 tsi
Ermenilerle Türklerin yakınlaşması, en fazla Kanada'yı memnun etti. Kanada ile Türkiye arasında temel uzlaşmazlık olan 'sözde soykırım' yasasının rafa kaldırılması için tüm umutlar protokolün uygulanmasına bağlandı.

 İlişkilerin dibe vurmasına yol açan Kanada Parlamentosu'nun 2004'de kabul ettiği sözde Ermeni soykırım yasasından beri ilk defa bahar havası esiyor. Kanada Ermeni Diasporası, Türkiye ile Kanada arasında buzların çözülme sürecine girmesinden memnun olmadı.

Protokolün yanı sıra Türkiye ile Kanada arasındaki ilişkiler, yıllardan sonra Türkiye'ye giden iki Kanadalı bakanın ziyaretlerinin ardından düzelme sürecine girdi. İlişkilerin yumuşamasına Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon ve Maliye Bakanı Jim Flaherty'nin son iki ayda yaptığı İstanbul gezileri katkı sağladı.

Bakan Lawrence Cannon'un Demokratik Pakistan'ın Dostları toplantısı vesilesiyle Ağustos'un son haftasında İstanbul'a gelmesiyle, iki ülke yetkililerinin 'birbirini ziyaret etmeme ilkesi' yumuşadı. Bakan Cannon, kendi imzasıyla bir açıklama yaparak, Türk Ermeni yakınlaşmasını ve Türk hükümetinin harcadığı çabayı desteklediğini açıkladı. Kanada dışişlerinin resmi internet sayfasında yayımlanan açıklama, diğer bildirilerden farklı olarak tüm medya kuruluşlarına doğrudan gönderildi.

Türk Ermeni tarafları arasında imzalanan protokolü iki ülke arasında normalleşme süreci başlattığına ve sınırların açılması için çok önemli bir aşama oluşturduğuna dikkati çeken Cannon, açıklamasında protokollerin bölgede barış ve güvenliğin sağlamlaşması için önemli olduğunu belirtti. Uzlaşma için taraflara çalışmaya devam etmelerini teşvik ettiğini dile getiren Cannon, Türk ve Ermeni Dışişleri bakanları ile geçtiğimiz aylarda düzenlenen çeşitli toplantılarda iki ülke arasındaki ilişkilerini görüştüğünü kaydetti.

Bu arada Maliye Bakanı Jim Flaherty'e IMF ve Dünya Bankası toplantıları için gittiği İstanbul'da Euromoney dergisi tarafından 'Yılın Maliye Bakanı' ödülü verilmesine Kanada medyası tarafından geniş yer verildi. Ekonomik krize karşı uyguladığı 'Kanada Ekonomik Aksiyon Planı' ile ödüle layık görülen Flaherty, Türkiye'de büyüme kararı alan Kanada bankası Scotiabank'ın toplantılarına da katıldı ve ekonomik krizi başarı ile yöneten yıldız ülke Türkiye'ye yatırım yapmalarını teşvik etti.

Öte yandan Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ve oluşan iyimser havanın Kanada'ya olumlu yansıması, Kanada Ermeni Diasporası'nı tedirgin etti. İmzalanan protokolün öncesi ve sonrası Montreal ve Toronto'da düzenlenen çeşitli protesto gösterilerine fazla katılan olmadı. Ayrıca protestolar ulusal medyada yankı bulmadı. Bunun üzerine Ermeni Diasporası bir basın açıklaması yaptı. Ermeni Ulusal Komitesi tarafından yapılan açıklamada, "Bu protokolün hayata geçirilmesi, soykırım çalışmalarımıza darbe vuracaktır. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır resmen tanınması, Türkiye'den toprak taleplerimizi geçersiz kılacaktır. Yukarı Karabağ sorununun gündeme getirilmesi nedeniyle protokole karşıyız." denildi.

Cihan



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,616 µs