En Sıcak Konular

Gül'den ABD'de 301 sözü

0 0 0000 00:00 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, tartışmalara neden olan TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesi kararını Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden önce aldıklarını belirterek, "Bu madde değişecek" dedi.

Gül, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK konusunda da, "Siz Meksika'dan size saldırılar düzenleyen bir terör örgütünü tolere eder miydiniz" diye sordu.

Gül, ABD'ye yaptığı ziyaretin son gününde New York'ta Council On Foreign Relations isimli düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Sözlerine Irak ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak başlayan Gül, Irak'ın içinde bulunduğu şiddet ortamından biran önce çıkarılmasının önemine dikkat çekti. Türkiye'nin, ABD'nin yeni Irak stratejisini desteklediğini kaydeden Gül, Kuzey Irak'taki gelişmelere değindi. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürtleri Saddam'ın saldırılarından koruduğunu dile getiren Gül, "Barzani, Talabani ya da diğerleri Türk pasaportları ile dünyayı gezdi. Onlara bu imkanı kim verdi? Bugün Irak'ta çok sayıda Türk mühendisi ve teknisyeni görev yapıyor. Orada yeni yeni binalar inşa ediliyor" dedi.

Konuşmasında Kuzey Irak'ta yuvalanan terör örgütü konusuna da değinen Gül, "Düşünün ki, sizin komşunuzda, Meksika'da bir terör örgütü var. Siz onu nasıl tolere ederdiniz? Neler düşünürdünüz? Müttefikimizin kontrolündeki dost bir komşu ülkede, bize saldırılar düzenleyen bir terör örgütü var. Bunu anlamak kolay değil. Bu nasıl açıklanabilir?" diye konuştu. Irak ile ilgili diğer bir sorunun ise 'tek bir Irak' konusu olduğuna değinen Gül, söz konusu ülkede, Şii, Sünni, Arap, Türk ve Kürtlerin yaşadığına işaret etti. Kerkük'te yapılacak referanduma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gül, "Kerkük, Irak'ın parçasıdır. Aslında küçük bir Irak'tır. Mezhepsel ve etnik çatışmalar yaşanıyor. Şimdi orada bir referandum yapılmak isteniyor. Öyle bir referandum ki yüzde 55'i 'evet' diyecek geri kalanlar 'hayır'. Bu nasıl kabul edilebilir. Herkesin üzerinde anlaştığı bir çözüm bulunmalı" ifadesini kullandı.

Gül, İran konusundaki bir soruya ise, "Türkiye ile İran arasındaki sınır 1600'lü yıllardan beri değişmedi. Bu Amerika'nın tarihinden daha eski. Elbette ki Türkiye komşularında nükleer silah istemiyor. Bu konu büyük bir sorun" diye konuştu. Gül, Türkiye'nin diplomatik yoldan çözüme ulaşılmasından yana olduğunu vurguladı.

"301. MADDE DEĞİŞECEK"

301’inci madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, "Biz bu maddenin değiştirilmesi yönündeki kararı Dink'in öldürülmesinden önce aldık. Bu madde değişecek. Ancak şunu da belirtmem gerekir ki, ne Dink, ne Orhan Pamuk ne de Elif Şafak bu madde dolaysıyla bir kez olsun hapse konulmadı. Bizden önce gazeteci ve entelektüeller hapis cezası aldı. Ama biz buna neden olan maddeleri değiştirdik. 301. maddeyi de değiştireceğiz" dedi. Birçok ülkede benzer maddeler olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'deki durumun biraz da uygulama ile ilgisinin bulunduğunu belirtti. Bu maddenin AB reform sürecin baltalamasına izin vermeyeceklerini söyleyen Gül, "Dink'in katili 30 saat içinde yakalandı. Binlerce Türk, İstanbul'da Dink'in cenazesinde yürüdü. Hepsi Dink'in yasını tuttu. Ayrıca Ermeniler de cenaze törenine katıldı" şeklinde konuştu.

Hurriyet



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs