En Sıcak Konular

DMİ'den Londra Üniversitesi'nin kuraklık tahminine yalanlama

0 0 0000 00:00 tsi
Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü, Londra Üniversitesi'nin Türkiye hakkında yaptığı kuraklık tahminlerinin, kendi verileriyle örtüşmediğini bildirdi.

Kurumun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, dün yayınlanan, “Kuraklık tahminleri internetten izleniyor?” başlıklı haberin, 'yanlış bilgiler' içerdiği öne sürüldü.

Uzun dönemli kuraklık tahminleri yapıldığı belirtilen söz konusu haberde, ”monitoring” ifadesinin, “izleme ve değerlendirme anlamı taşıdığının gözden kaçırıldığı” öne sürülen açıklamada, uzman görüşü olarak başvurulan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar'ın, geçmişe ait analizleri, geleceğe ait kuraklık tahmini olarak yorumlayarak, hataya düştüğü ifade edildi.

“İlgili sitede yapılan tahminler, “forecast” olarak ifade edilmekte ve 5 güne kadar meteorolojik tahminler yapılmaktadır” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“DMİ Genel Müdürlüğü, her ayın ilk 10 günü içinde, gelen son verilere göre geçmiş döneme ait kuraklık analizleri 1, 3, 6, 9 ve 12 aylık SPI (Normalleştirilmiş Yağış İndeksi) ve Aydeniz Metodları ile yapılmakta ve internetten yayınlanarak kamuoyuyla paylaşılmaktadır. DMİ Genel Müdürlüğü ve Londra Üniversitesi (University College London) tarafından hazırlanan 9 aylık haritalarda benzerlik bulunmakla birlikte, 3 aylık haritalarda Londra Üniversitesi'nin veri eksikliğinden kaynaklanan bir uyuşmazlık gözlenmektedir.”

Habere kaynaklık yapan Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar ise şunları kaydetti:

“İlgili sitenin ana işlevinde, ülkeler, toplum ve endüstrilere katkı koymak amacıyla mevcut şartların izlenmesi, modellenmesi ve tahminlerini içermektedir. Modelleme ve tahmin özelliği nedeniyle geçmiş şartlardan yola çıkılarak, gelecek hakkında yorum yapılma olanağı elde edilmektedir. Fiili durum, su kaynakları azalması ve göllerdeki kurumalara varan sıkıntıların oluşması da yorumuma katkı sağlamıştır. Sitedeki kuraklık izleme haritalarında geçmiş döneme ait bir ifadenin bulunmaması değerlendirmede farklılığa neden olabilmektedir.”

Nalbantçılar, “Bu tür tahminler ne olursa olsun, kuraklık sorununu ortadan kaldırmamaktadır. Tüm dünyada yaşanan şartlar, önümüzdeki günlerde su kaynakları başta olmak üzere gerekli tedbirin alınması önemini korumaktadır” diye konuştu.

Haberde, Nalbantçılar'ın görüşüyle birlikte, Londra Üniversitesi'nin internet sitesinde yer alan bilgilerin, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklığın şiddetini artırarak, 3 yıl sonra “az-orta” derecede kuraklık derecesinden, “had safhada kuraklık” düzeyine çıkacağı ifadesi yer almıştı.

hürriyet



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs