En Sıcak Konular

AK Parti erken seçime göz kırptı!

0 0 0000 00:00 tsi
AK Parti erken seçime göz kırptı! Seçimi zamanında yaparak bir ilki gerçekleştireceklerini ısrarla vurgulayan Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin öne alınmasına yeşil ışık yaktı. Peki, AK Parti'nin yeni seçim takvimi nasıl?

Kesin karar cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra alınacak. 25 yaş ve bağımsız adaylarla ilgili değişiklikte sıkıntı yaşanmaması için de bir maddelik anayasa değişikliği gündemde.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce sandığa gitme ihtimalinin ortadan kalkması üzerine dikkatler genel seçim tarihine çevrildi. Meclis'te grubu bulunan AK Parti, CHP ve Anavatan, milletvekili seçimlerinin 4 Kasım 2007'de yapılmasını karara bağlamıştı. AK Parti'de son günlerde seçim tarihini öne alabilmenin formülleri üzerinde çalışılıyor. Bu konuda haziran ve eylül senaryoları konuşuluyor. Mayısta cumhurbaşkanını belirleyecek olan AK Parti, 'Köşk rüzgârı'nı sandığa yansıtmak istiyor. Ancak, erken seçim için daha önce 'ihanet' ifadesini kullanan Başbakan Erdoğan'ın haziran ve temmuza sıcak bakmadığı biliniyor. Bu formülün hayata geçmesi için cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Meclis'ten seçim kararının çıkması gerekiyor.

AK Parti'nin bu hafta yapılan Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) masaya yatırılan asıl senaryo; seçim tarihini eylülün ilk haftasına kaydırmak. AK Parti'nin tercihi, 13 Eylül'de başlayacak Ramazan'ın hemen öncesi olan 9 Eylül'de seçime gitmek. Eylülün neden tercih edildiği konusunda parti zirvelerinde şu değerlendirme yapılıyor: "Eylül, sonbaharda gidilecek seçimin en avantajlı ayıdır. Çiftçi harmanını kaldırır, cebinde para olur. Okullar açılmadığı için eğitim masrafı olmaz. Başörtüsü tartışmaları da okullarda başlamamış olur. Kış gelmediği için odun, kömür, doğalgaz masrafı da yoktur. Kerkük referandumunu da unutmayalım."

Seçim tarihini öne alabilmek için AK Parti'nin matematiksel zorluğu bulunmuyor. Bu konuda tartışmalar 12 Ekim tarihli iki değişiklikte düğümleniyor. Partiler, 25 yaşta milletvekili olabilme ve bağımsız adayların isimlerinin oy pusulalarına yazılmasıyla ilgili düzenlemeyi mutabakatla kabul etmişti. Anayasa'ya göre, seçimlere bir yıl kala yapılan değişiklikler geçerli olmuyor. AK Parti yönetimi ve hukuk çevrelerinde de bu konuda iki farklı görüş seslendiriliyor.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu'nun da aralarında olduğu isimler seçim tarihinin öne alınması durumunda bile değişikliğin bu seçimlerde geçerli olduğu düşüncesinde. Çiçek ve Kuzu'nun gerekçesi şöyle: "Düzenleme 12 Ekim'de yapıldı. Bu tarihte seçimlerin 4 Kasım'da yapılacağı biliniyordu. O yüzden bir yıllık kapsama girmez." İhtilaflı olan bu konuda son sözü söyleme yetkisi Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) bulunuyor. AK Parti de YSK nezdinde girişimde bulunarak nabız yokladı. Seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Necati Çetinkaya, geçen hafta YSK'yı ziyaret etti. Zaman'a konuşan Çetinkaya, YSK Başkanı'na 'hayırlı olsun ziyareti'ne gittiğini söyledi. Seçim tarihini öne alma konusunun şu an gündemlerinde olmadığını iddia eden Çetinkaya, "Seçim tarihi eylüle alınırsa buna erken seçim olarak bakmamak lazım." diye de ekledi.

YSK'nın kararını riske etmek istemeyen AK Parti yönetimi, anayasa değişikliğini de gündemine aldı. Anayasa'nın 67. maddesinin ekinde, "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz." hükmü yer alıyor. 25 yaş ve bağımsız aday düzenlemelerinde sürpriz yaşamak istemeyen AK Partililer bu maddenin değiştirilmesi üzerinde çalışıyor. Bu değişikliğin olması durumunda seçim yasalarına ilişkin yeni düzenleme yapılmasının önü de açılmış oluyor. Bu durumda Türkiye milletvekilliği, yüzde 10 barajı, seçim ittifakları gibi değişikliklere kapı aralanacak. AK Parti, önümüzdeki seçimlere mevcut yasa ile gitmek istediği için yeni bir değişikliğe soğuk bakıyor.

Cumhurbaşkanı seçilecek kişi için pozitif yaklaşım gösterin

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adayıyla ilgili sorulara yine, "Nisanı bekleyin." cevabını verdi. Ancak seçilecek kişi için herkesten 'pozitif yaklaşım' göstermesini istedi. 2006 yılı Merkezî Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları'nı açıklamak için Başbakanlık'ta basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçiminin ekonomiyi nasıl etkileyebileceğinin sorulması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Ne küresel sermayenin gelişini ne de yerli sermayenin yatırımını etkileyeceği kanaatinde değilim. Yeter ki medya olarak sizler bu noktadaki bakışlarınızı daha olumlu istikamette tutun. Burada aktörler her zaman değişir. Ama Türkiye hepimizindir. Dolayısıyla bu aktörler değiştiği zaman herhalde pozitif olarak yaklaşım gösterirsek daha iyi olur. Aktör neticeyi pozitife çeviremiyorsa, o zaman ikazlarımızı istediğimiz gibi hangi dille yapacaksak yaparız. Bizim de bu noktada yanlışlarımızı gördüğünüz zaman uyarılarınızı, eleştirilerinizi anlamlı ve bize faydalı olacak şekilde yaparsınız."

Zaman



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,495 µs