En Sıcak Konular

Kim bu Talabani? Hem ABD'nin dostu, hem İran'ın

0 0 0000 00:00 tsi
Kim bu Talabani? Hem ABD'nin dostu, hem İran'ın İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, Irak’ın Kürt kökenli Devlet Başkanı Celal Talabani’nin kimliğini sorgularken, "onu tanımanın imkansız olduğunu" yazdı.

Talabani ile Bağdat’taki ikametgahında röportaj yapan gazetenin yazarı Jon Lee Anderson, "Onu tanımak imkansız. Hem ABD’nin dostu, hem İran’ın... Kendisini Maocu diye tanımlıyor, büyük bir servetin sahibi. Kim bu Talabani?" sorusunu yöneltti.
Celal Talabani’nin (73) güzel yemekler ve pahalı purolara düşkün bir siyasetçi olduğunu kaydeden Anderson, "Celal Amca" anlamına gelen "Mam Celal" diye tanınan Irak devlet Başkanının ruh hali sık sık değişen, "değişken bir kişiliği" olduğunu belirtti.
The Guardian yazarı, Talabani’nin rakiplerini ve hatta bazen müttefiklerini kurnazlığı sayesinde yok ederek Irak siyasetinde var olmayı başardığını, yıllar içinde dostluk kurduğu isimler arasında Saddam Hüseyin’den Ayetullah Humeyni’ye, baba-oğul Bush’lara kadar pek çok ismin bulunduğunu yazdı.
Talabani’nin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı yanaklarından öpen çok az sayıdaki isimlerden biri olduğunu kaydeden yazar, Talabani’nin ABD Başkanı George Bush’tan "iyi bir dost" olarak söz ettiğini, Mao Zedung’u ise "siyasi rol modeli" olarak gördüğünü belirtti.
Anderson, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Şii politikacı Muvaffak El Rubayi’nin Talabani hakkında, "Onu alt etmek çok zor. Siz eğer İslami bir kişilikseniz size Kurn’an’dan ayetler okur, Marksistseniz Marksist-Leninist teoriden söz eder, pek çok dili çok az sayıdaki kelimeyle zorlanmadan konuşur" dediğini yazdı.
Guardian yazarı, Talabani’nin bir konuşmasında, "Ben Irak Kürdistanından bir Kürt’üm, ama bugün bütün Irak’ın sorumluluğunu taşıyorum ve bu sorumluluğu hissediyorum" dediğine, başka bir konuşmasında ise, "Evet benim bir Iraklı olduğum doğru, ancak son tahlilde ben bir Kürt’üm" diyerek Kürt kimliğini öne çıkardığına dikkati çekti.
Talabani’nin eşi Hero’nun Süleymaniye’de yaşadığını, burada bir vakıf ve bir TV kanalı ile gazete yönettiğini kaydeden Anderson, çiftin iki oğlu olduğunu hatırlattı.
Irak Devlet Başkanının ülkede yaşanan şiddetten ABD’nin beceriksizlik, kendini beğenmişlik ve saflığını sorumlu tuttuğunu ve özellikle de ABD’nin eski Savunma Bakanı Donld Rumsfeld’i suçlu bulduğunu yazan Anderson, Irak’ta 2004 yılından bu yana üç kez başbakan değişikliği yaşandığını, şimdiki Başbakan Nuri El Maliki’nin dünya liderleriyle Talabani aracılığıyla görüştüğünü kaydetti.
Talabani’nin bu gücünün bir kaynağının zenginliği olduğunu, Mesud Barzani ile birlikte 1991 ile 2003 yılları arasında kuzey Irak’tan yapılan kaçak petrol satışından milyonlarca dolar tutarında parayı "vergi" adı altında elde ettiklerini belirten yazar, Talabani’nin Aralık 2005’te yapılan seçimlerden sonra kabinedeki önemli koltukların Şiilere değil, Kürtlere verilmesini sağladığını ifade etti.
Gazetenin yazarı, Talabani’nin Şii direnişçileri ve Mehdi Ordusu’nu sadece İran’ın sakinleştirebileceğine inandığını ve "O zaman geriye sadece El Kaide kalır ki, biz onları kolayca yenebiliriz" dediğini yazdı.

milliyet



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs