En Sıcak Konular

ABD aba altından sopa gösterdi

0 0 0000 00:00 tsi
ABD aba altından sopa gösterdi ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried uyardı: "Türkiye sınır ötesi bir operasyonun sonuçlarını iyi düşünmeli"

Fried, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün ABD ziyaretinin sürdüğü sırada, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği kanalıyla düzenlenen video konferansta Türk basın mensuplarının Gül'ün ziyareti ve iki ülke ilişkileri hakkındaki sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele çerçevesinde sınır ötesi operasyona başvurabileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Fried, kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'nın varlığıyla ilgili bir sorun olduğunun ve bunun halledilmesi gerektiğinin çok açık olduğunu, bunun için Türk ve Iraklı yetkililerle temaslarını sürdürdüklerini belirtti.
Fried, "Türkiye'nin PKK ile ilgili hayal kırıklığını anlıyorum. Bu, anlaşılabilir bir şey. Ancak Türkiye'nin bu tür (sınır ötesi) bir operasyonun sonuçlarının sorumluluğunu iyi düşünmesi gerekir. Bundan söz etmek kolay, ama Türkiye'nin amaçladığı sonuçları doğurmayabilir" diye konuştu.

ABD'li yetkili, Türkiye'nin bu konuda yerel Kürt yönetimi ve ABD ile işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.

Sözde soykırım yasası

Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili ABD Temsilciler Meclisine sunulan tasarıya ilişkin bir soru üzerine de Fried, mevcut ABD yönetiminin konuya ilişkin politikasını, "Biz bu tasarıyı desteklemiyoruz ve geçmemesi için de çabalarımızı sürdürüyoruz" sözleriyle özetledi.

Fried, Türkiye'nin kendi tarihini irdelemesi, bunu dış baskı nedeniyle değil, kendi gelişimi ve demokratik değerleri doğrultusunda yapması gerektiğini söyledi.

Orhan Pamuk ve diğer bazı Türk yazar, aydın ve akademisyenlerin konuya ilişkin görüşlerini dış baskı doğrultusunda değil, kendi düşünce çerçevelerinde ifade ettiğini belirten Fried, "Büyük milletler tarihlerindeki karanlık noktalarla yüzleşmekten korkmazlar" dedi.

Fried, bunun sadece Türkiye için değil, ABD ve diğer ülkeler için de geçerli olduğunu söyledi. Amerikalı yetkili, Türkiye'nin bu irdelemeyi ABD ya da başkaları söylediği için değil, kendisi için yapması gerektiğini kaydetti.
Temsilciler Meclisine sunulan tasarının geçmemesi için çabalarını sürdürdüklerini ve bu çerçevede bazı görüşmeler yapacağını bildiren Fried, Meclis üyelerini ikna edebilme umudunu dile getirdi.

Fried, Temsilciler Meclisinin kısa bir süre önce seçilen yeni Başkanı Nancy Pelosi'nin Dışişleri Bakanı Gül ile neden bir araya gelmediğinin sorulması üzerine, Pelosi'nin farklı bir partinin temsilcisi olduğunu hatırlatarak, Dışişleri Bakanlığı olarak böyle bir görüşmenin iyi bir fikir olduğunu düşündüklerini, ancak bütün tavsiyelerinin her zaman dinlenmediğini kaydetti.

hürriyet



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,817 µs