En Sıcak Konular

RTÜK Başkanı: Haber bültenlerinde cıvık haberlere yer veriliyor

0 0 0000 00:00 tsi
RTÜK Başkanı Zahid Akman, "Bugün özellikle reyting savaşları dikkate alındığında, izleyicileri ekran başında tutmak için, bir bakıma insanların zaaflarını da istismar ederek bazı bültenlerde, ağırlıklı olarak sanal, güncel olmayan, gerçekten cıvık, magaz

      Akman, Hyatt Regency Otel’de televizyonların haber birimlerinin sorumlularıyla bir araya geldi. Zahid Akman, yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
      RTÜK olarak televizyon yayınlarındaki olumsuzluklarla ilgili yayın kuruluşlarının sorumlularıyla yaptıkları toplantıların bugün üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirten Akman, ilk toplantıyı spor müdürleri ve sunucularıyla, ikinci toplantıyı kuşak programları sorumluları ve yapımcılarıyla yaptıklarını hatırlatarak, son toplantıyı da televizyonların haber sorumlularıyla yaptıklarını söyledi.
      Akman, yaklaşık 2 saat boyunca "Türkiye’deki haber yayıncılığı, içeriği, sunum şekli ve kamuoyunun bakışı ile bu konularda neler yapılabileceğini tartıştıklarını" anlatarak, toplantının kendileri için son derece verimli geçtiğini bildirdi.
      RTÜK Başkanı Akman, toplantıda geçen hafta içerisinde Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin denek üzerinde yaptıkları bir araştırmayı da katılımcılarla paylaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
      "Araştırmaya göre, ülkemizin yaklaşık yüzde 85’i her gün haber bülteni izlemektedir. Özellikle ana haber bültenleri her gün takip edilmekte ve önemine göre de insanlar Türkiye ve dünya hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler.
      Bugün sunduğumuz araştırmada ortaya koyduğumuz gerçek, haberlerimizde olumsuz içerik taşıyan haberlerin olumlu haberlere göre yüksek olduğu gerçeğidir." Akman, bu olumsuzları giderme noktasında, kamuoyunu demoralize eden, bıkkınlığa sürükleyen bu yaklaşımın değişmesi gerektiğinin bütün televizyon yöneticilerince de kabul edildiğini ifade ederek, haber olan konularda üzücü noktalar varsa, bunların haber içerisinde verilmesinin normal olduğunu, ancak bunların yanında, insanların geleceğe umutla bakmasını sağlayan haberlere de ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
     
     "HABERLERİN İÇERİĞİ SON DERECE ÖNEMLİ"
      RTÜK Başkanı Zahid Akman, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğuna işaret ederek, "İleriye umutla bakmak isteyen genç nüfusa sahip ülkemizde, gerçekten gündemimizi belirleyen haberlerin içeriği, son derece önemlidir. Bu çerçeveyi belirleyen haber sorumlularının da bu anlamda ciddi bir sorumluluğu vardır" dedi. Akman, sözlerini şöyle sürdürdü:
      "Bugün özellikle reyting savaşları dikkate alındığında, izleyicileri ekran başında tutmak için, bir bakıma insanların zaaflarını da istismar ederek bazı bültenlerde, ağırlıklı olarak sanal, güncel olmayan, gerçekten cıvık, magazin diye nitelendirilen haberlere yer verilmektedir.
      Reyting, tek hedef olduğu zaman bu anlaşılabilir. Ancak, bizler kamu yayıncısı olarak yayıncılık yapacaksak, bu amaçlı hedefleri kabul etmek mümkün değil. Tüm televizyonların haber yöneticilerini bu gerçekler karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Yüklerinin ağır olduğunun farkındayız, ama ülkemizin demokratikleşmesi için büyük bir hizmet verdiklerini biliyoruz. Basın özgürlüğünü kısıtlayacak hiçbir şeyi de kabul etmiyoruz. Ancak araştırmanın ortaya koyduğu gerçek, Türkiye’de yayınların geneliyle ilgili sıkıntılarla birlikte, özellikle haberlere ilişkin sıkıntılarla ilgili kamuoyunda ciddi rahatsızlıklar var."
milliyet



Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,885 µs