En Sıcak Konular

‘Hamas’i Yahudi desteği!

0 0 0000 00:00 tsi
‘Hamas’i Yahudi desteği! Ermeni tasarısı atağının karşısındaki en ciddi Türk kozlarından biri Amerika’daki Yahudi lobisi.. ‘Kırgın’ sanılan lobi ön temaslarda Türkiye’yi şaşırttı.. Büyük gazetelerimiz Gül’ün ağzından çıkan sözleri çarpıtırken, meğer

ABD ziyaretini gerçekleştiren Türk heyetinin en önem verdiği seri görüşmelerden biri de Yahudi lobisi ile yapılan ve yapılacak olanlar. Türkiye bu görüşmelere her zaman özel bir önem veriyor. Ancak bu sefer ki görüşmelerin fazlaca önemi bulunuyor.

Zira genel olarak ABD dışından gelenlerin Yahudi lobisine önem vermeleri bir gelenek olmakla beraber, Türkiye’nin çok uzun süredir Amerika’daki lobiyle yakın ve yerleşik ilişkileri bulunuyor.

Bu seferin önemi ise Ermeni sözde soykırım tasarısına karşı bu lobinin vereceği destek. Yahudi lobisini denebilir ki 10 yılı aşkın bir süredin Ankara’nın bü türden tamleplerine hep sıcak bakıyor ve gerekli desteği sunuyor.

Ancak tam da bu kritik süreçte bir sıkıntı var. O da eski ama unutulmamış bir hikayeden kaynaklanıyor. Türkiye’nin Hamas’ı Ankara’da ağırlaması-her ne kadar resmi görüşme havası ötelenmeye çalışıldıysa da-tüm dünyayla birlikte İsrail’in de tepkisini çekmişti.

Bu süreçten ciddi şekilde rahatsız olan gruplardan birisi de elbette yurt dışındaki diaspora, yani Yahudi lobisi oldu. Ve tabii Hamas meselesinin ABD’de kendilerine hatırlatılabileceğini Türkiye’de biliyordu. Zaten bugün hemen tüm basın organlarında Gül’ün ağzından duyurulan “Hamas’la ilişkimizi belli bir çizgiye çektik” açıklamasının temelinde bu yatıyordu.. Ama bu da doğru değildi. Ama bir sürprizle karşılaşıldı.

Bizi kırdınız ama… 

Yahudi lobisiyle yapılan “ön” görüşmelerde Hamas meselesi gündeme geldi. Ama diplomatik bir üslupla “anımsatılarak” değil. Açıkça ama çok samimi biri biçimde. Doğrusu gündemin buna geleceğini kestiren Türkiye gerekli ve haklı mazaretlerini hazırlamıştı. Ancak ihtiyaç olmadı!

Çünkü en azından bu ilk görüşmelerde lobi temsilcileri mealen şunu söyledi; “Evet Hamas meselesi bizi üzdü ve kırdı. Filistin meselesinde hassasiyetimiz ve Türkiye’nin olumlu katkısını desteklediğimiz sır değil. Ancak Hamas kabülünün zamanlaması da dikkate alındığında, yaşananları dostlarımıza anlatmakta zorluk çektik. Ama artık unutulmasını ve geride kalmasını istiyoruz.”

Bu yaklaşımın yarattığı şaşkınlık sürerken beklenmedik bir durum daha gerçekleşti. Daha doğrusu beklenen ama gerçekleşmeyen bir durum. Bu toplantılarda, ön temas bile olsa Ortadoğu süreci de bir şekilde gündeme gelirdi.

2 Pozitif 1 nötr çıkarım…

Resmi heyet görüşmelerine geçilmeden aslında işin özü sayılabilecek bu temaslardan diplomasi mahfillerinin çıkarımı ise şu oldu. 1. Hamas sorunu unutulmuş değil ama aşılabilir. 2. Ermeni meselesinde Yahudilerin desteğini alabiliriz. Ve 3. Ortadoğu’ya pek değinilmemesi bu iki konuya bağlı! Bu da iki şekilde yorumlanabilir. A) Ermeni tasarısı geçmezse bir şey istenecek. B) Türkiye’nin tüm Ortadoğu’da yaşananlar üzerindeki etkisi yadsınamaz hale geldi ve bu rolün ABD hükümetiyle beraber lobide bunun farkında. Kısaca Ankara bölgede gelişen olaylar üzerinde hakim pozisyonda ve bu pek kaşınmamalı. Bu ilk çıkarımlar üzerinde detaylı analizler tüm görüşmeler sona erip, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ziyaretinin ertesine bırakıldı. Zira bu tutum daha derin okumalar istiyor!



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,566 µs