En Sıcak Konular

Sözde rekabetin sözde indirimi!

0 0 0000 00:00 tsi
Sözde rekabetin sözde indirimi! Cep telefonu operatörleri arasında uzun süredir beklenen rekabet hamlesi sonunda sonuç verdi. Şirketler ellerindeki aboneyi tutmak, rakiplerinden de müşteri kapmak için tarife indirimi yarışına girdi.

Telsim'i aldıktan sonra uzun süre altyapısını geliştirmekle uğraşan Vodafone, diğer ülkelerdeki aboneleriyle görüşmeleri 'şebeke içi tarifeden' fiyatlandıracağını duyurdu. Avea, yeni bir paket açıkladı ve diğer şebekeleri aramanın dakikasını 25 yeni kuruşa düşürdü. 31 milyon aboneye sahip Turkcell ise şebeke içi tarifesini 15 kuruşa indirerek bu hamlelere karşılık verdi. Ancak tüketiciler, kampanyalara rağmen pek hoşnut değil. Aylık 250 yeni liralık görüşme yaptığını belirten Ahmet Duran, "Hangi pakete üye olursam olayım, ay sonunda ödediğim tutar değişmiyor. Ücretler bu kadar düşüyor ise neden hep aynı tutarda fatura ödüyorum, bir türlü anlayamıyorum." diye dert yanıyor.

Duran, abone merkezlerinde açıklayıcı bilgilendirme yapılmadığından şikâyet ederken, uzmanlar kampanyalarla ilgili 'ayrıntıların' dikkatlice incelenmesini tavsiye ediyor. Ucuz konuşma imkânının 'şirketlerin öne sürdüğü bütün şartların yerine getirilmesi' halinde mümkün olacağının da altını çiziyor.

Genç nüfusu ve dinamik yapısıyla cep telefonunda 'güçlü bir pazar' portresi çizen Türkiye'de, GSM operatörlerinin uzun zamandır beklenen kapışması gerçekleşti. Büyük ortaklarından Türk Telekom'un Saudi Oger'e satılmasıyla el değiştiren Avea, kamu kimliğinden sıyrılmaya çalışırken, 'çok uygun imkânlar sunduğu şebeke içi tarifelerine' şebeke dışını da eklemek için harekete geçti. Şirketin kamu kurumlarına özel 'Personell Paketi' ile Milli Eğitim, Adalet, Milli Savunma gibi bakanlıklarda çalışan memurlar kendi aralarında ücretsiz konuşabiliyor. Avea son reklamlarında kendisi dışındaki bütün hatlarla dakikasını 25 yeni kuruşa konuşturacağı yeni kampanyasını tanıtıyor. Turkcell'in ilk genel müdürü Cüneyt Türktan'ı transfer eden Avea'nın sunduğu tercihler arasında 'Sen+Ben360 ya da 'Avea+Ev/İş 90' paketleri de yer alıyor. Örneğin ilk paketi tercih eden 12 yeni lira ücret karşılığında geçtiği paket sayesinde ayda 360 dakika ücretsiz konuşma hakkına sahip oluyor.

2,5 milyar dolar vererek Telsim'i satın alan Vodafone'un en büyük kozu ise elindeki uluslararası ağ yapısı. Uluslararası dev, cep'te sınırları kaldıran kampanyası ile fiyatı iki-üç katına çıkartan roaming ücretini almadan Almanya'nın Köln şehrindeki bir abonesiyle Erzurum'daki kullanıcısını şebeke içi tarifeden görüştürüyor. İngiliz şirket, mevcut hattını iptal ettirerek Telsim veya MyCep aboneliğine geçiş yapanlara önemli tasarruf fırsatları sunuyor. Faturalı hat tarifesi ile dünyadaki bütün Vodafone kullanıcıları ile dakikası 29 kuruştan konuşmak mümkün. Aynı zamanda CepFlash paketiyle de faturalı hatlara özel, şebeke içi konuşma fiyatı dikkat çekiyor.

Bu sayede de 5 kontör karşılığında 60 dakika konuşulabiliyor. Sektörün lideri Turkcell'in bu ataklara karşılığı ise şebeke içi görüşme ücretini 15 kuruşa düşürmek oldu. Muzaffer Akpınar'dan boşalan koltuğa Microsoft'tan Süreyya Ciliv'i getiren Turkcell'in ilk hedefi elindeki müşteriyi tutabilmek. 31 milyon abonesi ile en yakın rakibinin 2,5 katı müşteriye sahip şirket bu sayede diğer operatörlere geçişe de engel olmak istiyor. Şirket, aynı zamanda numara taşınabilirliği ile yaşanabilecek kayba karşı da önemli bir adım atmış oldu. 28 Aralık itibarıyla servis seçeneklerini yenileyen Turkcell de ekonomik konuşma paketleri adı altında abonelerine alternatif konuşma seçenekleri sunuyor. 60 dakikadan bin 200 dakikaya kadar şıklardan oluşan paketten en uygun tercihi yaparak çok avantajlı ücret karşılığı alo demek mümkün oluyor.

Rekabet internete de taşındı

GSM operatörlerinin cepten alo'da giriştikleri rekabet internete de sıçradı. Şirketler, normal telefon bağlantısı olmayan her yerden 'cep telefonu+bilgisayar' ile internete veya kurum ağları intranete hızlı ve ucuz bağlanmada da yarışıyor. Artık ofis dışından şirketin bilgi ağına bağlanarak, elektronik postalar bile okunabiliyor. Cepten internete bağlanmanın maliyeti Turkcell'de 9 yeni lira veya 100 kontör. Şirketin sunduğu imkânlardan faydalanmak isteyenlerin 'doya doya internet' yazıp 2442'ye kısa mesaj göndermeleri yeterli. Bu sayede 'turkcell-im'e abone olunabiliyor. İnternet bağlantısını bireyselden kurumsala genişleten Avea ise GPRS uyumlu bir cep telefonuyla internete giriş hizmeti sunuyor. Aylık 50 YTL karşılığında bu hizmeti veren Avea, bankaların kendi ATM'leri ile haberleşmesini dahi sağlıyor.


Zaman



Bu haber 323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs