iyibilgi analiz " /> iyibilgi analiz "/>

En Sıcak Konular

Beyaz adamın kanlı mesajı!

0 0 0000 00:00 tsi
Beyaz adamın kanlı mesajı! Dikkatinizi çekti mi? Hollywood’un filmlerinden kırmızı bir mesaj sızıyor… Üstelik Afrika’yı işaret ederek! Tek taşınızı kimin taktığını biliyor musunuz?iyibilgi analiz

Afrika deyince akıllara “kara, aç, yardıma muhtaç bir kıta” gelir. Peki, bu gerçekten de böyle mi? Yoksa bu bize “öğretilmiş” bir algı mı? 18. yy’da bölgeye giden antropologların “ilkel ve barbar insanlar” olarak dünya literatürüne “kazandırdığı” bu imaj aslında ne anlama geliyor?

Bu sorunun yanıtı uzun bir süre önce verildi. Ne yazık ki akademinin tozlu raflarından toplumun kültür havzasına ulaşamayan bu yanıt aşağı yukarı şöyle: “Antropologların “ilkel” tanımlaması “Afrikalıların geriliği”ne işaret ederdi. Bu da doğal olarak Batılıların ileriliğine… İşte bu pozitivizmdi, yani zamanın paradigması…”

Elbette Afrikalılar ile ilgili zihnimizde oluşturulan kanaat sadece felsefi açılımlardan ibaret değil. Hakan Albayrak Yeni Şafak gazetesinde konu ile ilgili çok ilginç bir yazı kaleme aldı. Albayrak “’Yoksul Afrika’ imajı emperyalist bir tezgâhtır!” başlıklı yazısında bakın ne diyor:

“Efendiler! “Yoksul Afrika” imajı emperyalist bir tezgâhtır. “Yoksul Afrika” dememeliyiz, “Yağmalanan zengin Afrika” demeliyiz. Afrikalılar yoksulluk çekiyor, çünkü Afrika sömürülüyor. Afrika sömürülüyor, çünkü biz Afrika'nın yoksul olduğuna inandırıldık. Afrika'ya acımaya, Afrika'dan ümidi kesmeye, Afrika'yı ölü yatırım olarak görmeye şartlandırıldık. Afrika dendi mi aklımıza en iyi ihtimalle üç-beş kuruş sadaka vermek geliyor; hepsi bu. Merak edip de sormuyoruz: Afrika ölü yatırım ise, ABD Başkanı Bush ve ekibi Afrika'ya niye çıkarma yaptı? Fransa ve İngiltere niye Afrika ülkeleriyle ortak platformlarda buluşup duruyor, anlaşma üstüne anlaşma imzalıyor? Çin'in Afrika'da bayrak göstermesi neden? Alman bankalarının Afrika'da ne işi var? Emperyalistlerin, bizi “Yoksul Afrika” edebiyatıyla oyalarken, Afrika'nın zengin hazinelerini bir güzel yağmaladıklarını ne zaman fark edeceğiz?”

Bu kısım özellikle çok önemli. Zira son günlerde Somali ve Etiyopya arasında cereyan eden gelişmeler ortada. Üstüne üstlük Amerika’nın bölgeye müdahalesi de… Çin’in bu konuda elini çabuk tuttuğu da hatırlanmalı…

Aslında Afrika’da düşük yoğunluklu bir savaş başlamış durumda. Kartlar açık… Ancak Amerika’nın “sinema dünyası” ülkelerine elini daha çabuk tutması konusunda uyarılarda bulunuyor. Son yıllarda Amerikan sineması işgal etmediği bir Afrika kaldı diye gözünü oraya çevirdi, birbiri ardına kıtayla ilgili “insani mesaj veren” filmler yapılıyor. Geçen yıl İngiltere’de çok ses getiren “The Constant Gardener”, “Hotel Rwanda” ve de bu aralar vizyondaki “Blood Diamond” bu serinin taşıyıcıları. Akşam gazetesi yazarı Oray Eğin'e göre Hollywood dikkati “kara kıtay”ya çekiyor.

iyibilgi.com



Bu haber 340 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,476 µs