iyibilgi özel " /> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

Aklın gıdası etik bulunmadı!

0 0 0000 00:00 tsi
Aklın gıdası etik bulunmadı! Aklın gıdası olarak sunulan ve türevlerinin çoğalmasına ramak kalan AMAZE, çocukları doğru beslenme alışkanlığından uzaklaştırırken başka tehlikelere de kapı aralıyor... iyibilgi özel

Aklın gıdası olarak lanse edilen AMAZE, gazetelere çarşaf çarşaf reklâm vermeye devam ediyor. Uzmanlar tarafından lastik maddesi ile çok fazla benzerliği olduğu belirtilen margarinlerin üreticisi Unilever firmasının bu ürünü, daha önce piyasaya sunulan mucize "kolesterol düşürücü gıda balonu"nun devamı niteliğinde. Hastaları doktor kontrolünden uzaklaştıran ve bilinçsizce kolesterol dengesini bozma tehlikesi taşıyan anti kolesterol ürünleri için uzmanlar, "uzak durun" uyarısında bulunmuştu.

Fakat AMAZE'ye ve yanıltıcı reklâmlarına henüz kimse ses çıkarmış değil.

Çocukları doğru beslenme alışkanlığından uzaklaştırılıyor

Doğal yiyecekler, meyveler ve sebzelerle alınabilecek vitamin ve minerallerin, laboratuarlarda üretilen bu tarz "ilaç modelli" gıdalar aracılığıyla mutlaka alınması gerekiyormuş gibi sunulması oldukça rahatsız edici. Çocuklara ve ailelere, "zeki olacaksınız, dersleriniz iyi olacak" makyajıyla sunulması da öyle. Çocuklara meyve ve sebze yeme alışkanlığı kazandırmak varken bu tarz gıdalara yönlendirmek, dahası beslenme çantalarına konulmasını tavsiye etmek, "akıl dağıtmak" bir yana, reklamlarla "aklını başından almak" anlamına geliyor!

"Aklın gıdası" etik değil!

İstanbul Ecza Kooperatifleri başkanı Sait Yücel şunları söylüyor:
"AMAZE gibi ürünlerin reklâmlarının yanıltıcı olduğu konusunda tüm anne ve babaları uyarmak istiyorum. Bu ürünlerin "aklın gıdası" reklâmı kullanılarak satılması kesinlikle doğru değil. Bu reklâmların uzmanlarca takibi acilen yapılmalı ve yapılacak da. Tüketiciler üzerinde kötü etkileri var. Halkı yanlış yönlendiriyorlar. Aklın gıdası olarak satılması hiç etik değil. Özellikle çocuklar ve hastalar söz konusu olduğunda daha duyarlı olunması gerekiyor. "

Türk çocukları denek mi?

Sait Yücel'in diğer dikkat çektiği noktanın da üzerinde ciddi ciddi durulması gerekiyor. "AMAZE'nin içinde bulunan demir, iyot vs. gibi maddelerin bir ilaç gibi kontrolsüzce tüketilmesinin vücutta geri dönülemez tahribat yapabileceği unutulmamalıdır" diyen Yücel, "Her insanın gereksinim duyduğu demir ve iyot oranları farklı. Her bedenin dengesi başka. Her maddenin vücutta kilo oranına göre maksimum bulunma oranı var. Doktorlar da bu yüzden ilaçları gelişigüzel değil, dozla verirler hastalara. Bu dozların aşılmaması ve dengede tutulması gerekir. Çocuklar bunu idrak edecek yaşta değil. Çocuklara hitap eden reklâmlarda çok dikkatli olunmalı. Kolesterol düşürücü reklâmlarda da aynı sorunla karşılaştık. Sağlık Bakanlığı bu gıda reklâmlarına bir an önce müdahale etmeli" şeklinde konuşuyor.

Bu ürünün ilk kez Türkiye'de sunulması da akılları karıştırıyor. Türkiyeli çocukların denek olarak kullanılıp kullanılmadığı sorusu düşündürücü.

www.iyibilgi.com



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,911 µs