En Sıcak Konular

Yasin Hayal'in psikolojik portresi

0 0 0000 00:00 tsi
Yasin Hayal'in psikolojik portresi McDonald's'a bombalı saldırıya ilişkin dava dosyasına giren raporlara göre, Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal psikolojik muayeneden geçmiş. İşte Hayal'in kişiliği...

Hrant Dink suikastını azmettirdiği iddiasıyla tutuklanan Yasin Hayal'in, iki yıl önce Trabzon'daki McDonald's'a düzenlediği bombalı saldırıya ilişkin dava dosyasında, Hayal'in 2001'de Ankara Gölbaşı'nda askerliğini yaparken iki kez ruhsal muayeneden geçirildiğini gösteren raporlar yer alıyor. Kendisine küfrettiği gerekçesiyle bir uzman çavuşu döven Hayal'in 2 Ekim 2001'deki muayenesinde "antisosyal kişilik bozukluğu" sonucuna varıldı. 20 Mayıs 2002'de "reaktif anksiyete" (kaygı) tanısı konulan Hayal'e 15 gün istirahat uygun görüldü.

Hayal de bombalı saldırıdan sonra çıktığı ilk duruşmada, "Ankara yakınlarında bir karakolda askerlik yaptım. O sırada Afganistan işgali vardı. Çok etkilendim. Ruhi olarak bunalıma girdim, karakoldan beni hastaneye gönderdiler. Psikolojik tedavi gördüm, 20 gün istirahat verdiler.
Bana orada ilaç tedavisi uyguladılar" dedi.

Mahkeme bunun üzerine Hayal'i Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'ne sevk etti. KTÜ'den 4 uzman psikiyatrın bulunduğu heyet, Hayal'in "yataklı bir hastanede muayene edilmesi gerektiği" yönünde rapor verdi. 22 Şubat 2005 tarihli raporda şu ifadeler kullanıldı:

"Adı geçen kişi, hastane dosyası ve psikiyatri kişisel kartı ile yapılan kişisel değerlendirmede, göz teması kuran, yaşıyla ve soysal ekonomik durumuyla uyumlu görünümde idi. Konuşması amaca yönelik, basınçlı, açık, anlaşılır. Görüşme akışı esnasında özellikle sinirlendiğinde konuşmada hızlanma ortaya çıktı. Affekt irritabl (çabuk öfkelenme) idi. Algılama patolojisine rastlanmadı. Oryantasyon ve bellek muayenelerinde patolojiye rastlanmadı. Soyut düşünce yetisi normal. Düşünce süreci ve çağrışımlarında zaman zaman hafif artma gözlendi. Düşünce içeriğinde, inanç sistemi üzerinden mevcut grandiyözitesi (ego) yüklü düşünceleri mevcut idi. Benlik saygısından ortam mevcut, dışavuran davranışlarında patolojiye rastlanmadı."

Bu rapor üzerine mahkeme 24 Mart'taki duruşmada, "ceza ehliyetini ortadan kaldırabilecek bir akıl hastalığına sahip olup olmadığının belirlenmesi için" Hayal'i Adli Tıp Kurumu'na sevk etti. İstanbul'a gönderilen Hayal, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde üç ay yatılı süreyle tedavi gördü.

CEZAİ EHLİYETİ VAR

Geniş kapsamlı teşhis ve tedavi sonucunda Hayal'e "psikolojik bir bozukluğu bulunmadığı" yönünde rapor verildi. Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu da 29 Ağustos'ta Hayal'in şuur tetkikinde "ceza ehliyetini ortadan kaldırır bir durumu" olmadığı yönünde rapor düzenledi.

'OĞLUMU SERBEST BIRAKMAYIN' DİLEKÇESİ

Baba Bahattin Hayal de henüz yargılanmasına başlanmayan oğlu için mahkeme başkanına bir dilekçe yazarak, uzun yıllar sürse de oğlunun bir hastaneye yatırılmasını istedi. Babanın dilekçesi şöyle:

"Sayın başkanım, 24 yaşında olan oğlum Yasin Hayal, şu an tutuklu bulunmaktadır. Sizden oğlumun akli dengesinin araştırılıp tedavi ve muayene edilmesini istiyorum. 1999'da iki arkadaşı yanında kavga ediyor bıçakla, biri ölüyor, diğeri cezaevine giriyor. Bu olayı gören oğlum, ruhsal boşluk içerisine düşmüştür.

Bu rahatsızlığından yararlanan bazı kişiler, çocuğumun beynini yıkayıp başka şeylere yöneltmiş olabilirler.

Eğer onu dışarı bırakırsanız, başka olaylara mahal vermiş olursunuz.
Uzun yıllar da olsa hastanede yatıp tedavi ettirilmesi için elinizden geleni yapmanızı rica ediyorum."

Milliyet



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,381 µs