En Sıcak Konular

ÖİB: Halkbank'ın halka arzını Mayıs'a kadar tamamlayacağız

0 0 0000 00:00 tsi
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Halkbank'ın halka arzına ilişkin olarak, ''Hedefimiz Mayıs'a kadar halka arzı tamamlamak'' dedi.

      Halkbank'ın halka arzına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kilci, halka arzın bankanın 2006 yılı mali tablolarına göre yapılacağını söyledi.
      Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Halkbank'ın halka arzının Türkiye'nin en önemli halka arzlarından biri olacağını belirterek, "Biz inanıyoruz ki, bu halka arz başarılı bir halka arz olacak" dedi.
      Halkbank'ın halka arzına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kilci, Halkbank'ın blok satış yerine halka arz edilmesine ilişkin strateji değişikliği konusunda, "Radikal bir değişiklik değil, yeni bir karar" değerlendirmesinde bulundu.
      Blok satışa yönelik geçtiğimiz yılın ağustos ayında alınan kararın o günün piyasa şartlarında alınmış bir karar olduğunu söyleyen Kilci, halka arz kararının da bugünkü piyasa şartlarına göre belirlendiği belirtti.
      Halka arz kararının bu yıl yapılacak seçimler nedeniyle alınıp alınmadığına ilişkin soruya karşılık da Kilci, "Bu seçim strateji değil, bir özelleştirme stratejisidir. Özelleştirme stratejisi her kuruluş için ayrı belirlenir" diye konuştu.
      Halkbank özelleştirmesinin Türkiye'nin en önemli halka arzlarından biri olacağını anlatan Kilci, "Bunu başarılı tamamlamak önceliğimiz" diye konuştu.
      Halka arzı Mayıs ayına kadar tamamlamayı hedeflediklerini, 22 Mayıs'a kadar yapılamaması durumunda 2007 yılının ilk 3 ayına ilişkin mali tablolarla halka arzın gerçekleştirilmesi gerekeceğini anlatan Kilci, böyle bir durumun ise en fazla 1 aylık bir gecikmeye yol açacağını kaydetti.
      Kilci, danışman firmanın Halkbank'ın özelleştirilmesine ilişkin strateji raporunda her türlü alternatifi ortaya koyduğunu, ancak mutlak bir strateji önerisi olmadığını hatırlattı.
     
     ÖNCELİK 2006 MALİ TABLOLARI

      Halkbank'ın halka arzı için öncelikle bankanın 2006 yılı denetlenmiş mali tablolarının hazırlanması gerektiğini söyleyen Kilci, tabloların denetlenmiş hale gelmesini mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmeye çalışacaklarını kaydetti.
      Kilci, burada yaşanacak olası bir gecikme durumunda ise 2007 yılının ilk 3 aylık dönemine ilişkin mali tabloların beklenmesi gerekeceğini kaydetti.
     
     BANKANIN ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

      Kilci'nin verdiği bilgiye göre, Halkbank'ın halka arzı için ilk olarak bankanın denetlenmiş mali tabloları elde edilecek.
      Ardından sirküler ve ana sözleşme onayı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuru yapılacak. Bundan sonraki süreç SPK'nın onayına tabi olacak. SPK'dan halka arz için onay alınmasının ardından yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara yönelik tanıtım toplantıları yapılacak. Daha sonra ön talep toplanacak, bunun miktar ve fiyat açısından tatmin edici olması halinde halka arz işlemi devam edecek.
     
     YÜZDE 25 ÜST LİMİT

      Metin Kilci, halka arzda opsiyon kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya da "Yüzde 25 üst limit. O rakam içinde kalacağız. ÖYK kararı onu vaz ediyor" dedi.
      Bundan sonraki süreçte BDDK'dan onay gerekip gerekmediği sorusuna karşılık da Kilci, halka arzlarda Rekabet Kurulu ve BDDK onayı gerekmediğini kaydetti.
     
     PİYASALARIN DERİNLİĞİ YETERLİ Mİ?

      Halkbank'ın halka arzı için piyasada yeterli derinlik bulunup bulunmadığı yönündeki soruya karşılık da Kilci, gelişmekte olan piyasalarda halka arzlar açısından 2006 yılının verimli bir yıl olduğunu hatırlattı.
      Halka arzlar için 2007 yılında da pozitif beklentiler olduğunu kaydeden Kilci, Halkbank'ın halka arz kararında en önemli etkenlerinin birinin bu pozitif görünüş olduğunu belirtti.
     
     CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

      Nisan ayında başlayacak Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Halkbank'ın halka arzını olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusuna karşılık da Kilci, "Bunun doğrudan, birebir ilişkili olmadığı kanaatindeyim" cevabını verdi.
      Yabancıların Türkiye ekonomisine bakışının olumlu olduğunu da kaydeden Kilci, "Türkiye ekonomisini bu kadar kırılgan göstermeye kimsenin hakkı yok. Biz inanıyoruz ki, bu halka arz başarılı bir halka arz olacak" dedi.
      Büyük yatırım fonlarının Türkiye'ye yönelik büyük imkanlar olduğunu düşündüğünü söyleyen Kilci, Türkiye borsasının da büyük halka arzlara ihtiyacı olduğunu belirtti.
      Halka arzın ne kadarının yurt dışına yapılacağına yönelik soruya karşılık da Kilci, bunun için önerileri olacağını, ancak oranın SPK kararından sonra kesinleşeceğini söyledi.
      Halkbank'ın halka arzına ilişkin ÖYK kararının yarınki Resmi Gazete'de yayımlanmasını beklediklerini kaydeden Kilci, bunun ardından 1-2 gün içinde sürecin başlayacağını ifade etti.

milliyet



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs