En Sıcak Konular

İtalya'da holiganlara tuvalet temizliği cezası

0 0 0000 00:00 tsi
İtalya'da holiganlara tuvalet temizliği cezası İtalyan Hükümeti futbol terörünü bitirmeye kararlı. Sicilya derbisinde çıkan olaylardan sonra Prodi Hükümet'inin aldığı önlemler açıklandı. İşte 8 maddelik radikal kararlar...

İtalya'da yaşanan futbolda terör olaylarını önleme çerçevesinde alınan önlemler kapsamında şiddet olayları nedeniyle sabıkalı taraftarlar, maçlara gitmekten men edilmelerinin yanı sıra, tuvalet temizliği yapmak zorunda kalacaklar. İtalya'da geçtiğimiz cuma gecesi Sicilya Adası'nda Catania-Palermo arasındaki olaylı derbi maçının ardından başlayan futbolda şiddet olgusuyla mücadele konusunda, hükümet bu kez oldukça kararlı. Hükümet ve spor yetkililerinin dün akşam Roma'da Başbakanlık binası Chigi Sarayı'ndaki zirve toplantısında benimsedikleri ek önlemler paketi, şiddetle mücadele açısından bir dizi yeniliği de bünyesinde barındırıyor. Ek önlemler paketi, yarın bakanlar kurulunun yapacağı olağanüstü toplantıda onaylanmasının ardından bir kararname olarak yayımlanıp yürürlüğe girmiş olacak. Kararnamenin onaylanmasının ardından, Catina'daki olayların akabinde tatil edilmiş olan lig maçlarının, hafta sonundan itibaren oynanmaya başlanacağına da kesin gözüyle bakılıyor. Hükümet, ek önlemler paketindeki belli başlı yenilikleri şu sekiz başlık altında topladı:

1- Normlara uymayan statlarda maçlar seyircisiz oynanacak: İtalya'da mevcut yasal düzenlemeler, statlar için belirli normlar koymakla birlikte, statların normlara uygun hale getirilmesi zamana bırakılmıştı. Ek önlemler paketi, hadiseyi zamana bırakma eğilimine son veriyor. Buna göre, stat normlara uyumlu hale getirilmedikçe, tribünlere seyirci alınmayacak. Bu şekilde, kulüplerin bu tür statları bir an önce normlara uygun hale getirmeleri amaçlanıyor. İtalya'da halihazırda normlara tümüyle uygun durumdaki sadece 4 stat bulunuyor: Bunlar da, Roma, Palermo, Torino ve Siena'daki stadlardan ibaret.

2- Şiddet olaylarına karışanların gözaltı süresi arttırıldı: Şiddet olaylarına karışan taraftarların suçüstü yakalanmaları durumunda, gözaltı süresi 36 saatten 48 saate çıkarıldı.

3- Spor müsabakalarına katılma yasağı 18 yaşından küçüklere de uygulanabilecek. Mevcut yasal düzenlemelere göre, şiddet olaylarının faili oldukları saptanmış taraftarların, 18 yaşını doldurmuş olmaları durumunda, karşılaşmaları izlemekten men cezasına çarptırılmalarını mümkün kılıyordu. Ek önlemler paketindeki değişiklikle, bu cezanın 18 yaşının altındaki kişiler için de uygulanması mümkün olacak.

4- Yasaklı taraftarlara toplum yararına çalışma zorunluluğu: Sabıkalı veya tehlikeli addedildikleri için spor karşılaşmalarını izlemeye gidebilmekten men edilmiş yasaklı taraftarlara, toplum yararına çalışma zorunluluğu da getiriliyor. Vatandaşların spor müsabakalarını izledikleri sırada, yasaklı taraftarlar ise polis denetiminde statlardaki tuvaletleri temizleme ya da çevredeki duvarlardaki sloganları silme işleriyle uğraşacaklar.

5- Taraftarların deplasman maçlarına organize veya toplu biçimde gitmeleri engellenecek: Kulüpler konuk takıma toplu bilet satışı yapamayacaklar. Konuk takımın taraftarlarının, internet aracılığıyla bilet alabilmeleri de engellenecek. Bu önlemler, taraftarların deplasman maçlarını izlemeye gitmelerini zorlaştırma amacıyla konuldu. Satılan tüm biletlerde, taraftarın isim ve soyadının da yer alması gerekecek.

6- Kulüpler ile taraftar dernekleri arasında organik bağlar olmayacak: Yeni önlemler paketinde, taraftar dernekleri ile kulüpler arasında, ticari ya da halkla ilişkiler kapsamında değerlendirilebilecek herhangi bir ilişki olmaması gerektiği de belirtiliyor. Ancak bunun nasıl saptanacağı ya da nasıl denetleneceği konusu pek de net değil.

7- Şiddeti özendiren radyo yayınlarının veya pankartların yasaklanması: Maçlar sırasında özellikle yerel radyolar ev sahibi takımının taraftarlarını ateşleyici bir fonksiyon icra edebiliyor. Ek önlemler paketi bu tür radyo yayınlarının engellenmesini öngörüyor. Tribünlerde şiddeti özendirici pankartlar açılmasının da engellenmesi planlanıyor.

8- Statlar uzun vadede özelleştirilecek: İtalya'da statların büyük bölümü belediyelere ait. Belediyeler mal sahibi, kulüpler ise kullanıcı konumunda. Ancak bu durum, statların normlara uygun hale getirilmesi için yapılacak masrafların kim tarafından üstlenilmesi gerektiği meselesinde çoğu kez ihtilaflar yaşanmasına neden oluyor. Statların özelleştirilmesiyle, söz konusu anlaşmazlıkların da son bulması umut ediliyor. Belediyeler statları ya satacaklar ya da ilgili kurum veya kulüplere uzun süreliğine kiralayacaklar.

Haber7



Bu haber 287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs