En Sıcak Konular

Hyundai başkanına ceza adamı çarpar!

0 0 0000 00:00 tsi
Hyundai başkanına ceza adamı çarpar! İkinci Dünya Savaşı sonrasında babasının kurduğu tamir atölyesini dünyanın en büyük 6'ncı otomotiv üreticisi haline getiren Hyundai Başkanı Chung Mong Koo 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Peki, sonuç?

68 yaşındaki Mong Koo, Hyundai'den ve bağlı şirketlerinden 67 milyon dolar hortumlamak ve bu paraları bazı siyasileri "satın almak" ve kişisel harcamalarında kullanmaktan 6 yıl hapis istemiyle yargılanıyordu. Nisan ayında tutuklanan Chung, mahkeme salonunda kararın açıklanmasıyla birden titremeye başladı. The Wall Street Journal'da yer alan habere göre karar açıklandıktan hemen sonra ise Hyundai çalışanları ile dolu olan salonu hızlıca terk etti. Kararın ardından Seul borsasında işlem gören Hyundai hisseleri yüzde 3'e kadar varan düşüş yaşadı. Başkana verilen hapis cezası, son dönemde Güney Kore'nin para birimindeki değerlenme yüzünden ihracatında daralma yaşayan ve işçi sendikaları ile başı dertte olan Hyundai için en sert darbe oldu.

Ülke ihracatının yüzde 7'si Hyundai'ye ait

Üstelik işin en kötü tarafı Hyundai'de yaşanan hapis cezası şoku sadece şirket için değil Güney Kore ekonomisi için de risk teşkil ediyor. Güney Kore'nin yaptığı toplam ihracatın tek başına yüzde 7 gibi büyük bir kısmını gerçekleştiren Hyundai, bu bağlamda Güney Kore ekonomisine de ciddi bir zarar verebilir. Üstelik Hyundai, Güney Kore otomotiv sektörünün de yüzde 70'ine hakim. Şirket, patron hakkındaki dava yüzünden Avrupa ve ABD'de bazı projelerini zaten askıya almıştı.

Nitekim mahkeme de Güney Kore ekonomisinde verebileceği zarar nedeniyle Chung'un kefalet talebini hemen reddetmeme ve Chung'a bu konuda bir başvuru yapması için zaman tanıma kararı da aldı. Chung alınan kararın temyizi için bir üst mahkemeye başvurabilecek. Otomotiv sektörü uzmanları ise Hyundai'nin ülke ekonomisindeki rolünün göz önüne alınarak Chung'a verilen hapis cezasının askıya alınmasını bekliyor. Bu şekilde Chung'un ülke ekonomisinin çıkarları doğrultusunda görevinin başında kalması sağlanabilir. Benzer bir karar bundan 3 yıl önce Güney Kore'nin en büyük petrol şirketi olan SK Corp.'un Başkanı için de uygulanmıştı. Chey Taewon'un 3 yıllık hapis cezası askıya alınmış ve görevine devam etmesi sağlanmıştı.

Hyundai kurulu Chung'ı bırakmak istemiyor

Hapis cezası veren Güney Kore savcısının, Chung'un davranışlarının "piyasa uygulamaları ile bağdaşmadığı"nı söylerken yaptığı şu açıklama dikkatleri çekti: "Bu dava Güney Kore'nin şirket kültüründe bir sorun olduğunu ortaya koyuyor". Gerçekten de Güney Kore yıllar yılı şirket içinde yaşanan yolsuzluk ve rüşvet skandalları ile çalkalanan bir ülke. Chung hakkında verilen bu karar ise Güney Kore için sıradan bir yönetici cezası olmaktan ziyade yeni bir dönemin başlangıcı olması açısından da önem taşıyor. Chung gibi Güney Kore'nin en zengin isimlerinden ve ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından birinin en üst düzey yöneticisi olan birinin hapis cezasına çarptırılması ülkede yıllar yılı beyaz yakalıların işledikleri şirket suçlarını görmezden gelmeye alışmış bir anlayışın da yıkılması anlamına geliyor.

Chung'un para cezası ile kurtulacağına kesin gözüyle bakan Hyundai yönetiminde ise şaşkınlık hakim. Yönetim beklemedikleri bu hapis kararı sonrasıdna şimdi Chung'ın yerine yeni bir başkan atayıp atamama konusunda çelişki yaşıyor. Üstelik Chung'un yerine getirilmesi için gösterilen tek bir isim bile yok. Chung'suz bir Hyundai düşünemediği belirtilen yönetimin hakkında alınan cezai yaptırıma rağmen Chung'un operasyonel anlamda şirketi yönetmeye devam etmesini istediği konuşuluyor. Hyundai'ye yakın kaynaklar Chung'ın emeklilik ihtimalini de gözden geçirmediğini belirtiyor.

Şirketin zayıf olduğu zamana denk geldi

Hyundai'nin kurucusunun oğlu olan Chung baskın yönetim tarzı ile tanınıyordu. 1999 yılında şirketin CEO'luğuna getirilen Chung, bir yıl sonra başkanlık koltuğuna geçmişti. Öte yandan Chung'un almış olduğu hapis cezası, tam da Hyundai'nin zor zamanlar geçirdiği bir döneme denk geldi. Dünyanın en büyük 6'ncı otomobil üreticisi olan Hyundai, Toyota gibi dünya çapındaki üreticilerin korkulu rüyası haline gelen Japon ve Çinli otomotivcilerle uzun zamandır dişe diş bir rekabet halinde. Son dönemde büyümesinde de yavaşlama gözlenen Hyundai, kendi ana pazarı dışında ABD pazarında da giderek mevzi kaybetmeye başlamıştı. Son olarak Güney Kore para birimi wonun önce gelen para birimleri karşısında giderek değer kazanması Hyundai'nin ve yan kuruluşu olan Kia Motors'un düşük fiyat avantajı ile uluslararası pazarda kazandığı rekabet gücünü de kaybetmesine neden olmaya başlamıştı.

İş hayatı adını siyasi partilere akıttığı fonlarla lekeledi

1950'li yıllarda yaşanan Kore Savaşı sonrası ekonominin küllerinden doğmasını sağlayan aile şirketleri Güney Kore ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Ancak 1997 yılında yaşanan Asya Krizi'nde parmağı olduğu yönünde eleştirilen bu şirketlerde yolsuzluk ve zimmete para geçirme skandalları bitmek bilmiyor. Hyundai'den Samsung'a Daewoo'dan Hanbo'ya kadar Güney Kore ekonomisi için kilit önemdeki dev şirketlerin tepe yönetimlerinde en az bir kişinin adı bu tür skandallara karıştı. Skandalların odak noktasını ise siyasi partilere yasadışı yollardan akıtılan fonlar oluşturdu.

* 1978'de Chung Mong Koo, bu kez de emlak anlaşmalarında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış, 75 gün hapis yatmış ardından ise 5 bin dolalrık bir kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı.

* 1997'de G.Kore'nin en büyük ikinci çelik üreticisi olan Hanbo Steel'in kurucusu Chung Tae Soo politikacıları ve bankacıları şirkete fon akışı sağlamak için dolandırdığı gerekçesiyle 15 yıl hapis cezası aldı.

* 2003'te Chung Mong Koo'nun kardeşi ve Hyundai Asan'ın başkanı olan Chung Mong Hun, şirket dosyalarını tahrif etmek ve yolsuzluktan 15 milyar won para cezasına çarptırıldı.

* 2003'te ülkenin en büyük petrol rafinerisi olan SK Corp'un başkanı Chey Tae Won, 1.2 milyar dolarlık bir muhasebe skandalına karıştığı için 3 yıllık hapis cezasına çarptırıldı ancak cezası askıya alındı.

* 2004'te Hyundai Motor Group'un başkan yardımcısı Kim Dong Jin ile havayolu şirketi Korean Air'in CEO'su Cho Yang Ho 2002 seçimlerinde siyasi partilere fon aktarmaktan sırasıyla 2'şer ve 1'er yıllık hapis cezasına çarptırıldı, ancak ceza ertelendi. Her ikisi de halen görevlerinin başında.

* 2005'te Samsung Everland'ın eski CEO'su ile şimdiki CEO'su için 1996'da grup başkanının çocuklarının şirketten piyasa fiyatının altında hisse senedi satın almalarına yardımcı olmak suçundan hapis cezası verildi ancak ceza askıya alındı.

* 2006'da Daewoo'nun kurucusu Kim Woo Chong yolsuzluk ve dolandırıcılıktan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
Referans



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs