En Sıcak Konular

Dikkat: 1 No'lu çevre bildirisi!

0 0 0000 00:00 tsi
Dikkat: 1 No'lu çevre bildirisi! Hükümet küresel ısınmaya karşı seferberlik ilan etti. Orman Bakanı Pepe, Tarım Bakanı Eker ve Enerji Bakanı Güler vatandaşın tek tek ne yapması gerektiğini açıkladı. Diş fırçalarken ne yapmalı, hanımlar yemeği nasıl pişirmeli?

Bakanlar, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndaki 'iklim değişikliği, kuraklık ve su yönetimi' konulu basın toplantısında, küresel ısınmanın etkilerinin azaltılmasının kurumlarla mümkün olmadığını, her vatandaşa görev düştüğünü söyledi.
 
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin artık 'uluslar üzeri bir madde' haline geldiğini belirten Bakan Pepe, "Ev hanımı Ayşe teyzeden, ilkokul 8'inci sınıfa giden Hasan, kamyon şoförü Mehmet'e kadar herkesin sorumluluğu bulunuyor'' dedi.
 
Pepe, Türkiye'yi bekleyen tehlikeyi şu örneği vererek vurguladı:
 
''2005 yılında İngiltere'nin AB dönem başkanlığı sırasında yapılan bir toplantıda, iklim değişikliğinden en çok Akdeniz havzasının etkileneceği yönünde bir tespit çıktı. Küresel ısınma sonucunda Avrupa ve Kuzey Amerika'da tarımsal üretim artarken, Akdeniz ülkeleri ve Afrika'da azalacağı ifade edildi."
 
Pepe ayrıca, başta Ankara olmak üzere, içme suyu anlamında barajların alarm verdiğini kaydetti. 
 
Pepe anlattı: Vatandaş ne yapmalı?

  • Buzdolabı, bulaşık makinesi ve ütü gibi elektrikli ev aletlerinde az enerji tüketen modeller seçilmeli
  • Ev ve iş yeri aydınlatmalarında tasarruflu ampuller kullanılmalı
  • Çamaşır ve bulaşık makineleri dolu kapasiteyle çalıştırılmalı
  • Fırın ve ocaklarda TSE'li ürünler tercih edilmeli
  • Mümkünse evlerde düdüklü tencere kullanılmalı
  • Tuvaletlerde akıllı klozetler kullanılmalı, mevcut klozetlerin aşırı su tüketmesinin önlenmesi için tedbirler alınmalı
  • Araçların periyodik bakımları ve egzoz emisyon ölçümleri düzenli yapılmalı
  • Atık motor yağları kanalizasyona dökülmemeli. 1 litre atık motor yağı 1 milyon litre suyu kirletir 
  • Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın.

Pepe, kuraklık anlamında Ekim 2006-Şubat 2007 arasında geçen yıla oranla yüzde 8 yağış azlığı bulunduğunu dikkati çekti ve ''Ama şu anda kuraklıktan söz etmek doğru değil. nisan-mayıs yağışlarını beklemek gerekiyor'' diye konuştu.
 
Pepe, sulak alanların kenarlarındaki kaçak kuyuların belirlenerek kapatılmasıyla ilgili valiliklere genelge gönderdiklerini belirtti.
 
Eker: "Acil tarımsal kuraklık tehlikesi yok"
 
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, üç bakanlığın iklim değişikliği, kuraklık ve su yönetimiyle ilgili toplantıda ele aldığı konuların yer aldığı raporun önümüzdeki günlerde hükümete sunulacağını bildirerek, ''Raporda, şu andaki mevcut durum, ihtiyaçlar ve öneriler yer alacak'' dedi.
 
Türkiye'nin hiçbir yerinde acil tarımsal kuraklık tehlikesi olmadığını vurgulayan Eker, özellikle son günlerde hububatla ilgili ifade edilen endişelerin yersiz olduğunu ifade etti.
 
Güler: "Enerji açısından sıkıntı yok"

 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de enerji açısından bu yıl barajlarda sıkıntı olmadığına dikkati çekerek, doluluk oranlarının uygun olduğunu söyledi.
 
Tarımsal sulama konusuna da değinen Güler, Büyük Menderes, Konya ve Kızılırmak havzalarında bir miktar su düşüşü olduğunu, bununda mart-mayıs ayları arasındaki yağışlarla dengeleneceğini umduklarını söyledi.

Güler, içme suyu bakımından daha önce Kocaeli, Bursa ve Ankara'da sıkıntı olduğunu anımsatarak, ilk iki ildeki içme suyu sorunun son yağışlarla ortadan kalktığını, Ankara'da ise sıkıntının sürdüğünü dile getirdi.
 
Çözüm: Yenilenebilir enerji
 
Türkiye'nin alternatif enerji kaynakları konusunda bilgi veren Güler, ''Yenilenebilir enerji kaynakları yani rüzgar, güneş, jeo-termal ve hidroelektrik alanlarında uzun süredir çalışmalar yapıyoruz. Rüzgar enerjisi ve jeotermal atlasını çıkardık'' dedi.
 
Bakan Güler, Konya kapalı havzası ve Büyük Menderes havzasıyla ilgili sulama projelerinin devam ettiğini anlatarak, projelerden en önemlisinin Konya'daki Mavi Tünel Projesi olduğunu ve projenin ihalesinin yapıldığını sözlerine ekledi.
 
Güler, ''Enerji yatırımlarını çevreye rağmen değil, çevre ve insan için yapıyoruz'' dedi.

CNNTurk



Bu haber 2,641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,903 µs