En Sıcak Konular

ABD'de 'Başbakan' gibi karşıladılar!..

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'de 'Başbakan' gibi karşıladılar!.. ABD'de üst düzey programla karşılanan Gül, ilk olarak ABD Başkan Yardımcısı Cheney ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadile ile görüştü. "Eğer stratejik ortak isek gereğini yapın" dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Türk-Amerikan ilişkileri açısından büyük önem taşıyan gezisi dün başladı. Türkiye'de yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne çıkabileceğini hesaplayan ABD'liler, Gül'e, Başbakan olabileceği olasılığı düşünülerek en üst düzeyde program hazırladılar. Bakan Gül dün ilk olarak, Amerikan yönetiminin iki numaralı ismi olan Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Gül bu kez de ABD Başkanı George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile görüştü. Gül akşam da, nisanda ABD Kongresi'nden geçme ihtimali bulunan Sözde Ermeni Soykırımı tasarısını engellemek amacıyla, ABD'de çok etkili Musevi lobilerinin temsilcileriyle toplantıda buluştu. Gül, Cheney ile yaptığı görüşmede, ABD'nin terör örgütü PKK ile Kuzey Irak'ta mücadelesinde aktif ve somut adım atmasını istedi. Bakan Gül, "Biz buraya mesaj vermeye gelmedik. Ne istediğimizi Washington çok iyi biliyor. Eğer stratejik ortak isek müttefikliğin gereğini yapın" dedi. Gül ayrıca, Irak yönetiminin de bu konuda Türkiye'yi oyalamaması gerektiğini söyledi. Son olarak Temsilciler Meclisi'ne sunulan Ermeni Soykırımı iddialarına ilişkin tasarı ile ilgili de Türkiye'nin hassasiyetlerini kayda geçiren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Sadece PKK değil, bu konuda da tasarının geçmesi ilişkilerimizi ciddi anlamda zedeleyecektir" dedi. Cheney ise, Amerikan yönetiminin tasarıyla ilgili tavrının net olduğunu belirterek, "Türkiye'yi zor duruma düşürecek girişimlere müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

GECEYARISI EKSPRESİ GÖSTERİLDİ
Bu arada, Ermenilere yakınlığıyla bilinen ve tasarıyı açıkça destekleyen Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'den beklenen randevu ufak çaplı bir kriz yarattı. ABD'de bu kadar üst düzey kabul görmesine rağmen, Gül'e randevu konusunda henüz yanıt vermeyen Pelosi'nin tutumu, "kaçak güreşiyor" yorumlarına neden oldu. Öte yandan, önceki akşam ABD'nin tanınmış film kanallarından AMC'de gösterilen bir film dikkat çekti. Türkiye'de büyük tepkilere neden olan "Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express)" adlı film, Abdullah Gül'ün Washington'a geldiği ilk gece sürpriz bir şekilde yayınlandı. Edinilen bilgiye göre, Ermeni lobilerinin telkiniyle gösterilen film, tepki çekti.

'GELİŞMELER OLACAK'
Gül, Hadley ve Cheney ile yaptığı görüşmeden sonra PKK'ya karşı sınır ötesi operasyon konusunda sorulan sorulara "Dost ve müttefiklerin kontrol ettiği bir ülkede terörün yuvalanmasına müsaade etmek izah edilemez. Konuşmalarında mahçubiyetlerini açıkça görüyoruz. Önümüzdeki günlerde ciddi gelişmeler olacak" şeklinde yanıt verdi. Gül'ün bugünkü programında da ABD Dışişleri Bakanı Rice ile görüşme bulunuyor. Gül, Ermeni tasarısından, PKK ile mücadeleye, Kıbrıs'tan İran'a, Irak'taki iç istikrarsızlıktan Ortadoğu Barış Süreci'ne kadar birçok önemli başlığı görüşecek.

Sabah



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,606 µs