En Sıcak Konular

Müslümanlar ve Hıristiyanlar Festivali 

0 0 0000 00:00 tsi
Müslümanlar ve Hıristiyanlar Festivali  İspanya'da 'Kuzey Afrikalı Müslümanlar ve Hıristiyanlar' isimli Festival bu yıl yine çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 

İspanya’nın en önemli festivali olan "Kuzey Afrikalı Müslümanlar ve Hıristiyanlar" etkinliklerinin en gurur verici olayı, Türkler grubunda olmak. Türkler grubunun başkanlığı için Sax’ta büyük çekişme yaşandığını belirten şimdiki başkan, "Bu hayatımdaki en önemli şey" diyor.


İspanya’nın Valencia bölgesindeki Sax kasabasında düzenlenen "Müslümanlar ve Hıristiyanlar" festivalinde en gurur verici olay "Türkler" grubunda yer alarak, Osmanlı giysileriyle geçit törenine katılmak.

İspanya’nın en önemli festivali olan "Kuzey Afrikalı Müslümanlar ve Hıristiyanlar" etkinlikleri, birçok kasaba ve kentte kendi "Azizine" çeşitli gösterilerle farklı tarihlerde yapılıyor. Sax’daki kutlamalar, 1627 yılından bu yana kasabanın azizi Blas’ın anısına düzenleniyor.

Her yılın şubat ayının ilk haftası boyunca yapılan etkinlikler kapsamında, halk arasında Hıristiyan ve Müslümanları temsil eden gruplar oluşturulup, özel kostümlerle geçit töreni organize ediliyor. 1920 yılında kurulan "Türkler" grubu geçen süre zarfında büyüyerek, yaklaşık 10 bin nüfuslu kasabanın en prestijli grubu haline gelmiş.

740 KİŞİLER

Yıl boyunca bu festivale hazırlanılan Sax’ta "Türkler", Hıristiyanlar", "Garibaldililer", "Alagonesliler", "Faslılar", "Araplar" gibi toplam 8 grup arasında 740 kişiyle en kalabalık grubu oluşturuyor. "Türkler" grubunun kurucularından olan babası Francisco Rodriguez Giemenz ile aynı adı taşıyan ve festival için Osmanlı kıyafeti giymiş 81 yaşındaki oğlu, "81 yıldır Türküm! Türk olarak doğmuşum" dedi.

"Türkler" grubunun başkanı olmak için Sax halkı arasında büyük bir çekişme olduğu söylentilerini doğrulayan şimdiki başkan Francisco Sanchez de, şunları söyledi:

"Hayatımdaki en önemli, en büyük şey Türkler grubunun başkanı olmak. Bu benim için büyük mutluluk. Tüm yıl boyunca Türkiye aşkıyla çalışıyoruz."
Beş gün süren kutlamaların son iki gününde kostümlerini giymiş gruplar tarafından, bandolar eşiliğinde kasabanın sokaklarında geçit töreni düzenlendikten sonra, meydana kurulan bir kale önce Müslümanlar, sonra da Hristiyanlar tarafından ele geçiriliyor. Festivale, 7’den 70’e her yaştan insan katılırken, "Türkler" grubunda anne, baba ve çocuklar olmak üzere tüm aile Osmanlı kıyafetleriyle halkın arasında yürüyor.

KİTAPLARI VAR

Türk bayraklarıyla süslü "Türkler Evi"ne gidip Türk olduğunuzu söylediğinizde, özel bir ilgiyle karşılanıyorsunuz. "Türkler" grubunun tamamen kendi imkanlarıyla ve araştırmalarıyla 1995 yılında bastırdığı "Türkler" kitabı da oldukça ilginç bilgiler içeriyor.

Balkonuyla belediyesiyle

Sax 8 grubun bayraklarıyla donatılıyor ama balkonlarda en fazla Türk bayrağı göze çarpıyor. Belediye binasının üzerindeki amblemlerden birini de Türk bayrağı oluşturuyor. Türkler grubunun diğer bir özelliği ise Sax içindeki en büyük ve en fazla kültürel, sanatsal etkinliğin düzenlendiği "Türkler Evi"ni kurmuş olmaları.

Kasabadaki 10 çocuğu 23 Nisan’a davet etti

Sax’daki etkinliğe, bu yıl ilk kez Türkiye adına üst düzey bir katılım olurken, Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat, eşi Ayşe Arat ile birlikte 2 gün boyunca etkinlikleri izledi. Kasabanın Belediye Başkanı Ana Barcelo, Alagon Belediye Başkanı Jose Maria Becerril, Türkler grubunun başkanı Francisco Sanchez ve kasabanın diğer ileri gelenleri tarafından büyük ilgiyle karşılanan Büyükelçi Arat, kasabanın anı defterini imzalarken, "Ülkem ve halkım adına davetiniz için çok teşekkür ediyorum. Sax ve Türkiye arasında çok sıkı bir bağ kurulmuştur" dedi. Sax Belediye Başkanı Barcelo’ya bir de sürpriz haber veren Büyükelçi Arat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına Sax’tan 10 çocuğu davet ettiklerini açıkladı.

 

dünya bülteni



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs