En Sıcak Konular

Türkiye’nin Miloseviç’i kim olacak?

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye’nin Miloseviç’i kim olacak? Türkiye’de milliyetçilik yükseliyor. Doğru. Ama yukarıda onu kim karşılayacak? Batı bile milliyetçiliğin yükselişinin farkında olduğunu ama bunu kimin politik hanesine yazacağını kestiremiyor. İçeride de durum farklı değil. Yine de milliyetçili

Milliyetçilik dalgası geniş bir kesimi ıslatıyor ama politik arenada Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nde kendisini gösteren kimlik anketlere pek yansımıyor! Yani ortada değişik bir durum var. Özellikle gençler arasında ve her partinin milliyetçi kesimleri içinde yükseliş mevcut.. Ancak nereye gideceklerini bulamıyorlar!

Esasen “ülkücü taban” olarak değerlendirilebilecek parti oluşumları içinde de, “liderliğin” yeterince sert olmadığını düşünen önemli bir kesim bulunuyor. Kısaca yükselen dalganın içindeki ülkücü gençler ve taban, şu an resmi vücut bulmuş partilerden de liderlerden de pek memnun değil.

Saygılarını yitirmiş değiller ama örneğin şu an Türkiye’nin karşı karşıya olduğu, örneğin, tüm dış sorunların çözümünde daha kalın bir vatanseverlik çizgisi bulunmasını arzu ediyor. MHP ve BBP’de görünen göreceli itibar bu kesimin bir kısmının “gazını alıyor”.. Ancak dertlerini tam dillendirecek bir liderin arayışı sürüyor.

Yerli Miloseviç olur mu?..

Milliyetçiliğin yükselişi ile ilgili tespitlerin hemen hepsinde sezilen bir huzursuzluk tınısı da var.. Çünkü bu okumayı yapan analizler, toplumun keskin milliyetçilik damarının kimin tarafından karşılanacağını kestirmeye çalışırken, aslında bu damarın pek tatlı bir iş olmadığını da ima ediyorlar, hatta açıkça söylüyorlar.

Nihayetinde bu talebin karşılanıp karşılanmayacağı hala meçhul. Böyle bir lider adayının olup olmadığı da. Ancak Türkiye’nin sürprizlere açık yapısı, adı bilinen ama ihtimal verilmeyen veya bilinmeyen adayların ortaya çıkabilme ihtimalini yükseltiyor.

Bu değerlendirmelerden birisi Akşam yazarı Güler Kömürcü’ye ait.. İki gün ardı ardına bu görüşünü sütununa taşıyan Kömürcü, “… yükselen değer milliyetçilik tamam, gelinen noktada birilerinin kafatası milliyetçiliğini körükleyip, bugünlerde sahneye MİLOSEVİÇLER çıkarmak istediği söyleniyor. Kim-kimler olabilir demeyin, henüz yeterince medyatik donanıma sahip değil yerli Miloseviç’imiz, bir anda, uyumada olduğu raftan indirilip-kamuoyuna sunulabilir, kötü bir hazırlık, çok kötü.”

“Miloseviç” kavramı Türk milliyetçiliği ile uyuşmuyor. Bu başka bir gerçek. Ancak keskin milliyetçiliğin sömürülme ihtimali her zaman rahatsız edici. O sürpriz isim henüz ortaya çıkmadığından veya üzerinde uzlaşılmadığından, halihazırdaki milliyetçilik dalgasını sert duruşla ifade edebilecek isimleri bulmak mümkün olabilir. Bu isimlerin elbette “Miloseviçlik” kavramı ile bir ilgileri bulunmuyor. Onların söyledikleri, şu anki milliyetçi politik adreslerin, gerçek milliyetçilik ve ülkücülük taleplerini karşılamadığı, bozduğu ve değiştirdiği. Bİraz da yumuşattığı.

BBP çizgisi…

Eski MHP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Namık Kemal Zeybek ve eski MHP milletvekilleri Vedat Çınaroğlu, Mustafa Haykır, Bekir Ongun, Hasan Basri Coşkun ile Hüseyin Arabacı, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "milliyetçilik" tanımında uzlaşamadıkları gerekçesiyle partiden istifa ettmeleri ve Yazıcıoğlu’nun BBP’sine geçmeleri, seçim öncesi sık görülen politik bir atak olarak okunabilir. Ancak bu isimler istifa gerekçelerinde, Türk milliyetçiliğinin siyasi ve resmi adresi olarak artık MHP’nin görülemeyeceğini de belittiler. Yine bu isimlerin son kongrede Prof. Dr. Ümit Özdağ’ı destekledikleri de anımsanmalı. Devlet Bahçeli ile Özdağ’ın ülkücü-milliyetçi anlayışlarındaki farklılıklar da.

Uzan.. Mümkün mü?

İçeriği ve derinliği bilinmese de Genç Parti lideri Cem Uzan’ın söylemleri de, daha çatık kaşlı bir milliyetçiliğin emarelerini taşıyor. Uzan’ın “tek cümlelik” ama yüksek volümlü politik mesajları milliyetçi-ülkücü camiada yankı buluyor. IMF ve ABD karşıtı politikaları prim yapıyor. Türkiye’nin özellikle dış politikasında yapılan yanlışların, ülkücüler üzerinde iz bırakmış olayları üzerine yorumları karşılık buluyor. Milliyetçi kesimde yıldızı parlıyor. Hepsinin dışında kendini tanımlarken milliyetçi kimliğinin altını özenle çiziyor.

Kuşkusuz en çarpıcı yorumlardan biri BBP ve Genç Parti’nin olası birlikteliği üzerine. Ancak iki kesim içinde birbirinin varlığından memnun olmayacak isimler bulunuyor. Yine de böyle bir karışım genel politik iklimin yön değiştirmesine olanak sağlayabilir. Yeni katılımlarla birlikte eklemlenmiş BBP ve GP, yükselen yeni milliyetçi dalganın adresi olabilir. Elbette uygun potanın bulunması halinde. Kaldı ki bu oluşum, basit bir siyasi hesap yüzünden, MHP ve DYP’nin hatta kısmen CHP’nin hızını kesmek isteyen AKP’nin nispi desteğini de kazanabilir.




Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs