iyibilgi özel iyibilgi özel

En Sıcak Konular

Bu rüzgâr Türkiye'yi uçurur!

0 0 0000 00:00 tsi
Bu rüzgâr Türkiye'yi uçurur! Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) tamamlandı. Atlasta rüzgâr enerji santralı kurulabilecek alanlar açıkça görülüyor. Atlasa göre Türkiye’deki rüzgar enerjisi bilinenin 5 katı daha fazla. iyibilgi özel

REPA, orta ölçekli nümerik hava tahmin modeli ve mikro-ölçekli rüzgâr akış modeli kullanılarak üretilen rüzgâr kaynak bilgilerini içeriyor. Atlas sayesinde rüzgâr enerji santralı kurulabilecek alanlar kolaylıkla belirlenecek. Bu konuda yatırıma niyetli şirketler, artık en uygun rüzgârlı alanı bulmak için kaynaklarını harcamayacak. Bakanlığın hazırladığı dosyada; 30, 50, 70 ve 100 metre yüksekliklerdeki yıllık, mevsimlik, aylık ve günlük rüzgâr hız ortalamaları, 50 ve 100 m yüksekliklerdeki yıllık, mevsimlik ve aylık rüzgâr güç yoğunlukları, 50 m yükseklikteki yıllık kapasite faktörü, 2 ve 50 m yüksekliklerdeki aylık sıcaklık değerleri ile deniz seviyesinde ve 50 m yüksekliklerdeki aylık basınç değerleri mevcut.

Rüzgar atlasının Hürriyet’te yorumlayan Yalçın Doğan, “Yapılan hesaplara göre kısa vadede rüzgardan 15 milyar kilovat saat üretilebilir.  Türkiye’nin bugünkü enerji üretimi yılda 170 milyar kilovatsaati buluyor” diyor .

Türkiye’de rüzgar enerjisi üretmek için EPDDK’ya (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) 1269 kişi başvuruda bulunmuş. Bakanlık üretilen enerjiyi almayı taahhüt ediyor.

Hükümet nükleer enerji kurmak için hummalı bir hazırlık içine girmişken, bunun yerine hammaddesi bedava olan  yenilenebilir temiz enerji kaynağı rüzgar enerjisini üretmek için kolları sıvayamaz mı? Sorusu ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin kapısını çalıyoruz. Birlik adına sorularımızı yanıtlayan Mustafa Çalışkan Türkiye’nin rüzgar enerjisi üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu altını çiziyor. “Rüzgardan yararlanabilmek için öncelikle kendi rüzgar potansiyelimizi kabullenmemiz gerekiyor” diyen Çalışkan konuşmasını söyle sürdürüyor:

“Rakımı 1500 ve üstü olan,  arazi eğimi yüzde 20’yi geçmeyen sulak, yerleşim alanı ve yol olmayan yerler ülkemizde rüzgar enerjisi için müsait yerler. Bu yerleri çıkardığımızda ülkemizde üçgene benzeyen bir rüzgar haritası ortaya çıkıyor. Ülkemizin rüzgar enerjisi için en elverişli bölge ve illeri ise: Marmara, Kuzey Ege, Ege Sahilleri, Hatay, Balıkesir ve Çanakkale."

Çalışkan, Türkiye’nin elverişli bölgelerindeki rüzgar enerjisi potansiyelini sonuna kadar değerlendirmesi halinde 147 milyar kilovat saat enerji elde edebileceğimizi sözlerine ekliyor.  Ülkemizde yıllık 170 milyar kilovat saat enerji ürettiğimizi göz önünde bulundurursak bu gerçekten de önemli bir rakam.

Fakat bu potansiyeli kullanmak için rüzgar tribünlerine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Çalışkan, “Bu tribünler yurt dışında satın alınıyor. Rüzgar enerjisinin hammadde maliyeti yok ama tribün maliyeti -ithal edildiği için- çok yüksek. Bu nedenle ülkemizin bir an önce tribün üretmesi gerekiyor. Bu hem ekipmanda dış bağımlılığımız azaltacak, hem de rüzgar enerjisi üretimini artırarak, enerjide dışa bağımlılığımıza son verecek bir adım olacak.”

iyibilgi.com



Bu haber 1,439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    5,138 µs