En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: Özel sektör olarak devletten tek isteğimiz var

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektör olarak devletten tek isteklerinin sistemin değişmesi olduğunu söyledi.

      Hisarcıklıoğlu, ''Devletimize, hükümetimize diyoruz ki sahayı öyle düzenle ki rakiplerimiz hangi sahada top oynuyorsa, biz de o sahada oynayalım. Sen sahayı hazırla, o zaman bak bakalım dünyada Türkiye'yi lider ülke yapıyor muyuz, yapmıyor muyuz'' dedi.
      Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Üniversitesi'nde Nevşehir Sanayi ve Ticaret Odası üyeleri ile bir araya geldi.
      TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde olumlu ve olumsuz yönlerin bulunduğunu kaydederek, yüksek büyüme oranı, enflasyondaki gerileme süreci, bütçe açığının azalmaya başlaması, faizlerdeki düşüş, mevduatın krediye dönüşme oranındaki ve yabancı sermayedeki artışın olumlu yönler olduğunu anlattı.
      Türkiye'deki risk alanlarını da cari açık, artan işsizlik, küresel ticaret hacmi ve seçim dönemi olarak sıralayan Hisarcıklıoğlu, cari açığın şu anda finanse edilebilmekle birlikte risk olmaya devam ettiğini söyledi.
      Artan işsizliğin risk alanlarından bir diğerini oluşturduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde ilk sırada çözülmesi gereken sorunlardan biri olduğunu kaydetti.
      Küresel ticaret hacminin de hem avantaj, hem risk oluşturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin küresel ticarete entegre olabildiğini, dış ticaret hacminin bunun göstergesi olduğunu söyledi.
     
     YENİ EKONOMİDE, KAZANACAK VE KAYBEDECEKLER
      Yeni ekonomiden kazanacak ve kaybedecekleri de sıralayan Hisarcıklıoğlu, özel sektörün dikkatli olmasını istedi.
      Hisarcıklıoğlu, yeni ekonomiden organize dağıtım zincirlerinin kazanan, organize olmayanların kaybeden, distribütörlerin kazanan, toptancıların kaybeden, lojistik firmalarının kazanan, tek başına çalışan kamyonların kaybeden, markaların kazanan, kayıt dışı çalışanların kaybeden olacağını söyledi.
     
     EKONOMİYİ YÖNETENLER, BEKLENTİLERİ DOĞRU YÖNETMELİ
      Rifat Hisarcıklıoğlu, kazanmak için ekonomiyi yönetenlerin beklentileri doğru şekilde yönetmesi gerektiğine dikkat çekerek, bir yol haritası olan AB çıpasının son dönemde zayıfladığını kaydetti.
      Türkiye'nin dünyaya entegre olabilmek için yol haritasına ihtiyacı olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunun için ilk adımın hukuk ve yargı reformunun yapılması olduğunu kaydetti.
      Hisarcıklıoğlu, kamu yönetimi ve personel reformunun yarım kaldığını, eğitim reformunun başlamadığını, sosyal güvenlik reformunun yarım kaldığını, vergi reformu çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.
      Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlikte 17 milyar dolar açık verildiğini ifade ederek, Emekli Sandığına kayıtlı kişi oranın yüzde 18, açık oranının yüzde 44, SSK'ya kayıtlı kişi oranının 50, açık oranının yüzde 36, Bağ-Kur'a kayıtlı yüzde 32, açık oranının ise yüzde 20 olduğunu anlattı.
      Türkiye'deki kayıt dışılık konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, bu durumun temel nedenlerini yasanın oluşturduğunu söyledi ve özel sektör olarak devletten tek isteklerinin sistemin değişmesi olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
      ''Dünya standartlarının, gelişmiş ülke standartlarının aynısının Türkiye'de uygulanmasını istiyoruz. Devletimize, hükümetimize diyoruz ki sahayı öyle düzenle ki rakiplerimiz hangi sahada top oynuyorsa, biz de o sahada oynayalım. Sen sahayı hazırla, o zaman bak bakalım dünyada Türkiye'yi lider ülke yapıyor muyuz, yapmıyor muyuz?''

milliyet



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs