En Sıcak Konular

Koç: 206 antik tiyatro ortaya çıktı

0 0 0000 00:00 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, envanter çalışmalarında 206 antik tiyatronun ortaya çıktığını belirterek, “Bu sayıya ne İtalya ne Yunanistan sahip” dedi.

Koç, İsviçre Konfederasyonu Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Federal Meclis Üyesi Pascal Couchepin ve beraberindekilerle bakanlık binasında görüştü.

Burada yaptığı konuşmada, arkeolojik eser kaçakçılığı konusunda yapılacak görüşmenin basına açık bölümünde envanter çalışmalarına değinen Koç, “Özellikle Yunanlı ve İtalyan dostlarımıza söyleyeyim. Bizim bildiğimiz 110 antik tiyatro olduğuydu, 206 antik tiyatro çıktı. Bu sayıya ne İtalya ne Yunanistan sahip değil” dedi. Bu eserlerin restorasyon ve restrüksiyona başladıklarını belirten Koç, “Bu bizim iftiharımız olacak” diye konuştu.

Koç, kazı yapılmayı bekleyen 20 bin höyük ile 3 bin antik köy olduğunu, ancak 120 tanesini kazabildiklerini de söyledi. Bu kazıların 80'inin yerli, 40'ının yabancı arkeologlarla yapıldığını kaydeden Koç, “bütün dünyanın arkeoloji üniversitelerine sahip ülkelerinin Türkiye'de kazı yapmasını arzu etiğini” kaydetti.

Atilla Koç, İsviçreli konuğu ile 2-3 konuyu görüşeceklerini, teknik çalışmaların ise teknisyenler arasında yapılacağını bildirdi.

“İKİLİ ANLAŞMANIN SONUÇLANDIRILMASI”

Pascal Couchepin ise ilk olarak 1964 yılında geldiği Türkiye'nin “çok büyük bir hayranı olduğunu” söyledi.

Couchepin, “Türkiye'ye, önemli geçmişine olan saygımızdan dolayı ve yasa dışı bir şekilde arkeolojik eserlerin ihraç edilmesini önlemek için ikili anlaşmanın bir an önce sonuçlandırılmasını istiyoruz” dedi. Koç'un ziyaretinin çok kısa olduğunu söylemesi üzerine de Başkan Yardımcısı, seyahatini uzatabileceğini belirtti.

İsviçre Federasyonu Başkan Yardımcısı, Koç'un, Afrodisyas antik kentinin bulunduğu Aydın'dan milletvekili seçildiğini söylemesi üzerine, “Latin Yunanlıların sizin için oy vermesine bir şey yapamazsınız herhalde” şeklinde karşılık verdi. Koç ise, “Böyle bir kaygımız yok, bu topraklarda bütün medeniyetler beraber üst üste yaşamıştır” diyerek, Ankara'daki Hacı Bayram Veli Camisi ile Artemis Pagan Mabedinin yan yana durmasını örnek verdi.

Couchepin, 1970-72 yıllarında Anadolu Medeniyetleri Müzesine geldiğini ve müzenin kalitesinden çok etkilendiğini de belirtti. Koç da müze arşivindeki eserlerin sergilenenlerden 10 kat fazla olduğunu vurgulayarak, bunların gün yüzüne çıkması için müzenin 2 kat büyütüleceğini kaydetti.

 
hürriyet



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,103 µs