En Sıcak Konular

Irak savaşının maliyeti 2 trilyon doları buldu

0 0 0000 00:00 tsi
Irak savaşının maliyeti 2 trilyon doları buldu  Irak savaşı ABD’ye pahalıya mal oldu. ABD’nin 3 binden fazla askerini kaybettiği Irak savaşının maliyetinin 2 trilyon doları bulduğu iddia edildi.

      ABD Başkanı George W. Bush’un, 2.9 trilyon dolarlık 2008 bütçe önerisi açıklandı. Terörle mücadele, Irak ve Afganistan için 245 milyar dolar ayrılan bütçe çoğunluğu ülkede yeni bir tartışma başlattı. Beyaz Saray Bütçe Direktörü Rob Portman’ın CNN’ye yaptığı açıklamaya göre Bush, “savaşö için 2007 Eylül ayında bitecek finansal yıl için 100 milyar dolar, 2008 yılında da 145 milyar dolar talepte bulunacak. 2007 yılı, Irak için en çok para harcanan yıl olacak.
      Söz konusu 100 milyar dolarlık isteğin kabul edilmesi ile birlikte bu yıl Irak için 170 milyar dolar harcanacak. Bush’un istemeye hazırlandığı paranın yüzde 90’ının terörle mücadele ve Irak için ayrıldığını belirten Portman, geriye kalan 12 milyar dolarının ise Afganistan için harcanacağını söyledi.
      Demokrat lider Harry Reid ise konu ile ilgili açıklamasında, "Irak savaşı için 400 milyar dolar belki daha fazla para harcandı. Nasıl ki çöl ortasında yapılan olimpik yüzme havuzu için harcanan para boşa gitmişse bu para da öyle israf edildi" dedi.
      ABC ise haberinde, Irak için harcanan paranın 700 milyar dolar ile 2 trilyon dolar arasında olduğunu iddia etti. "Irak için harcanan trilyonları kim hesaplıyor" denilen haberde, 3 binden fazla ABD askerinin öldüğü, 20 binden fazlasının ise yaralandığı ama hala istikranın sağlanamadığı vurgulandı. Nobel Ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz de, en az 1 milyar dolar olduğunu söylediği para ile insanlık için neler yapılabileceği konusunda örnekler vererek, "Birileri bunun ABD’nin daha güvenli bir hale getirmek için harcandığını söyleyebilir. Ama yine de bu kabus gibi birşey" diye konuştu.
      Amerikalı yetkililer 2003 yılında Irak’ın işgalinden hemen önce, savaşın faturasının 100 milyar dolarla sınırlı olacağını iddia etmişti
milliyet



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,909 µs