En Sıcak Konular

Dink cinayetinin her yeri skandal

0 0 0000 00:00 tsi
Dink cinayetinin her yeri skandal Hrant Dink cinayeti araştırıldıkça her noktasından skandal çıkıyor. İstanbul Emniyeti'nin cinayetten önce uyarılması gibi bir skandal da mahkemeden çıktı.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak tutuklanan ve "polis muhbiri" olarak çalıştığı ortaya çıkan üniversiteli Erhan Tuncel'in, Trabzon'daki McDonalds'a düzenlenen bombalı saldırının ardından mahkemeye polis zoruyla getirilmesinin istendiği duruşma tensip tutanağını Milliyet ele geçirdi. Erhan Tuncel, karara rağmen hiçbir celsede hâkim karşısına çıkarılmadı ve adeta yok sayıldı. Tuncel'i dinlemek isteyen mahkeme de, daha sonraki duruşmalarda girişimde bulunmadı.

TUNCEL'İ İŞARET ETTİLER

Hrant Dink suikastının azmettiricisi Yasin Hayal, 24 Ekim 2004 tarihinde Trabzon'daki McDonalds'a saldırı düzenledi.

Bazı görgü tanıklarının teşhisi üzerine emniyete çağrılan Hayal'in annesi Huri ve babası Bahattin Hayal, 26 Ekim'de ifade verdi. İkisi de aynı kişiyi işaret ederek Erhan Tuncel isimli bir üniversite öğrencisinin zaman zaman evlerine geldiğini, Yasin'i sorduğunu söyledi.

GECE YARISI İFADESİ EKLENDİ

Erhan Tuncel, 27 Ekim tarihinde 04.20 sıralarında ifade verdi. Yasin Hayal de üç gün sonra İstanbul'da yakalanarak Trabzon'a gönderildi.

Terörle Mücadele Şubesi, Yasin Hayal'in sorgusunun ardından düzenlediği fezlekeyi terör soruşturmalarını yürüten Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı yerine, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk etti.

Şube Müdür Vekili Yahya Öztürk'ün imzasını taşıyan fezlekede, savcılıktan "arama izni" alınarak Tuncel'in iki arkadaşıyla birlikte yaşadığı eve 26 Ekim'de operasyon düzenlendiği, fakat şahsın yakalanamadığı belirtildi.
Ancak, gece yarısı ifadesi dosyaya eklenen üniversite öğrencisi Tuncel'in nerede ve nasıl yakalandığına değinilmedi.

Trabzon Cumhuriyet Savcısı Ömer Gündoğdu, Hayal hakkında 29 Kasım'da iddianame düzenledi.

Davanın açıldığı Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Aralık tarihinde düzenlediği duruşma tensip tutanağında, polise ifade veren tanıkların da olayla ilgili bilgi ve görgülerinin nelerden ibaret olduğunun tespiti için izharen (polis zoruyla) duruşmada hazır bulunmalarını istedi.

İLK CELSE DE UNUTULDU

Bu kişiler arasında patlama sırasında meydanda bulunan Mehmet Hayal ve İsmet Korkmaz'ın yanı sıra, Tuncel ile ev arkadaşları Seyfi Yarımbaş ve Ekrem Furat da vardı.
1 Şubat 2005'teki ilk duruşmada sanık Yasin Hayal'in yanı sıra, beş mağdur ile tanıklardan Mehmet Hayal ve İsmet Korkmaz duruşma salonundaydı. Ancak üniversite öğrencisi Tuncel ve iki arkadaşı yoktu. Mahkeme heyeti, daha önce "izharen" duruşmada hazır bulunmaları istendiği halde gelmeyen Tuncel ve iki arkadaşının bir sonraki celse getirilmesine ilişkin hiçbir talepte bulunmadı.

Tensip tutanağında açık bir şekilde "izharen celbi" istenen, ancak hiçbir duruşmada ifade vermeyen Tuncel, davanın seyrini yakından takip etti.

Tuncel hakkındaki "izharen celp" kararının hangi gerekçeyle uygulanmadığı da dosyada yer almadı.

BÜYÜK EKSİKLİK

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz bir ceza hukukçusu şu yorumu yaptı:

"Dosyadaki 5 tanıktan 3'ü hakkında izharen celp kararı verildiyse, bu kişilerin mutlaka mahkemeye çıkarılması gerekir. Eğer çıkarılmadıysa dava açısından büyük bir eksiklik söz konusudur ve bu şekilde karar verilmesi söz konusu olamaz. Eğer verildiyse mutlaka Yargıtay'dan dönecektir."

Milliyet



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,164 µs