En Sıcak Konular

Patriot vatansever mi?

14 Eylül 2009 12:55 tsi
Patriot vatansever mi? Sakin olun: 'Füze kalkanı'nı kim korur yoksa? iyibilgi Ankara

Washington’un, Kongre’ye “Türkiye’ye Patriot füzesavarları” satacağı yönünde bilgi vermesi elbette şaşırılacak ve büyütülecek bir konu. (İlk Körfez Savaşı’nda “emaneten”, zar-zor ve kimi iddialara göre eskileri verdikleri anımsanırsa!)

Sessiz vitrin şu: ABD, İran’a karşı Türkiye’ye Patriot veriyor. Bu alenen söylenmiyor, yani “imaj” bu.

Dünden beri bir çok TV programı ve bu sabah gazeteler de hayli ilginç değerlendirmeler yaratmış durumdalar. Kimilerine göre o Patriotlar İran için değil Rusya için.

Hele hele bir köşe yazarı bugün nefis bir analiz sunmuş. Mealen diyor ki: “Buna vereceğimiz para ile ABD ekonomisini Türkiye mi kurtaracak?”

Evet verilecek para gerçekten büyük. (8 milyar dolar deniyor ama gerçek rakam daha aşağıda.) Fakat bu paranın ABD ekonomisini kurtarması nasıl mümkün belli değil. Bir yana ödeniş biçimi de hesap edildiğinde ABD eğer buna ümit bağlamış durumda ise zaten geçmiş olsun.

Bunların hepsi latife sayılabilir. Ama ilginç olan, hemen hemen kimse Patriot haberini duyulduğu sırada, Türk Dışişleri Bakanı’nın İran’da bulunduğu ve hem Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile hem de Dışişleri Bakanı Muttaki ile görüşüyor olduğunu görmedi!

Resme böyle bakıldığında demin ki imaj hayli farklılaşabilir mi? Çünkü o zaman; İran füzelerine karşı Türkiye’ye Patriot satmak demek, iki ülkenin arasına girmek demek değil mi?

Türkiye ile İran’ın yakınlaşmasını istememek manasına gelebilir mi? Buradan ABD’nin İran’ı tamamen oyun dışı bırakmayı istediği sanılmasın. Tersine ABD, Tahran’la görüşmeyi istiyor ve daha yeni “ön koşulsuz” masaya oturmaya hazırız dediler.

Dahası, henüz bir iddia olmasına rağmen hayli önemli, uzun zamandır ambargo altında bulunan İran’ın sıkıntı çektiği konulardan biri olan eski uçaklar ve bunların yedek parçaları konusunda kritik bir karar vermiş olunabilir!

Aynı iddiaya göre ABD, İran’a uçakları vermeye başladı ve dahası bu teslimatı da Venezuela yapıyor. Doğru ise ambargo delindi demek.

Yani ABD, İran’la görüşür ama acaba Ankara’nın daha yakın olmasını kabul eder mi? Ayrı konu.

Tabii şunu da söyleyelim. Daha Türkiye, “bir dakka kardeşim, alırız dedik mi” konumunda. Yani ABD biraz kendi kendine gelin-güvey oluyor.

Türkiye uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sistemi alımıyla ilgili bir ihale yürütüyor. Ama karar falan yok ortada. ABD, Rusya ve Çin’in ihaledeki şansları aynı.

İyi de bu füzeler kime karşı o zaman. İran’a karşı ise Türkiye’nin böyle bir tehdit algısı zaten yok. Rusya’ya karşı ise, bizatihi Rusya bu ihalede zaten. Adam kendine yönelecek füze sistemini satar mı?

O halde Patriotlar veya Türkçesi “vatansever”ler neyi savunacak? Aklımıza bir ihtimal geliyor ama.. ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmeyi düşündüğü Füze Kalkanı’nı Türkiye’ye kaydırma ihtimali vardı biliyorsunuz.

Füze kalkanı korumak için de bu ülkelere Patriotlar verilecekti. O zamanın bir haberi ile belgeyelim: “ABD, Polonya`ya yerleştireceği füze kalkanını korumak için Polonya`ya Patriot füzesi yerleştirmeyi planlıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşme sonrası basın mensuplarına bir açıklama yapan Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski geçtiğimiz yaz yapılan ön anlaşmalar gereğince ABD`nin patriot yerleştireceğini belirtti. İki ülke arasındaki anlaşma Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan gerilim sonrası yapılmıştı.”

Şu an Türkiye için böyle bir gündem yok ortada. Ama insanın aklına da geliyor böyle işte.



Bu haber 1,419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,311 µs